Златица отбелязва 186 години от рождението на Апостола

Пламена Питекова

В слънчевия следобед на 18 юли в град Златица се проведе честване по повод 186 години от рождението на най-ярката личност в българската история –Васил Левски. Организираното от Община Златица събитие се състоя в Златишкия метох, където е намирал подслон  най-великият син на България.

Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред портрета на Дякона от страна на Община Златица, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Геотехмин“ ООД и „Елаците мед“ АД. Програмата откри вокална група „Златица“ с ръководител Невелина Сараджова. Рецитал представиха Артистичният секретар към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“, гр. Копривщица – Димитър Кунчев и един от най-младите рецитатори в България – Борис Нанков от град Карлово. Димитър Кунчев представи и свой авторски филм, със заглавие „Писмо до Апостола“, създаден преди две години по едноименното стихотворение на Десислава Георгиева.

Кметът на община Златица инж. Стоян Генов, припомни, че в Метоха са отеквали стъпките на Левски, което ни изпълва с гордост, а днес ние отдаваме почит към великото дело и това, че Апостола е избрал Златица за едно от местата, където да запали пламъчето на идеята за чиста и свята република. 

За финал, ще цитирам поета Недялко Йорданов, който в стиховете, които пише за Левски, казва:

„че свободата е по-нужна

от хляб и слънце в този век –

не за облага и за служба –

за правото да си човек.“

Нека бъдем човеци и помним примера на великите българи, защото смъртта на бесилката е нищо пред вечния живот в паметта на един народ и пред факта, че всяко българско дете знае неговото име и да учи за неговото дело. Защото, мисля си, Левски не е лозунг, не е тържествени фрази, които мълвим в датите, когато го почитаме, не е татус върху нечие тяло. Той е действия, той е дела – тихи, но ясни и категорични. Действия, които показват свободния по дух човек, който разбира, че свободата не е даденост, а право и то най-важното право – да си човек.