„Zlatitsa Bike Jamboree” – екстремни спускания

През изминалия уикенд, между 17 и 18 октомври, на територията на красивия Златишки Балкан и горите на Средногорието, се проведе „Zlatitsa Bike Jamboree”. Събитието беше подготвено от местния клуб за екстремни спортове „Свободно измерение‘‘ и една от най-известните компании за организация на турове, свързани с колоезденето в България – „Bike Ventures“.

Събирането имаше за цел да популяризира региона като дестинация за практикуване на планинско колоездене и да покаже на всички участници възможностите, които теренът и специално подготвени от местния клуб трасета имат.

Съботният ден приветства всички участници със слънчеви лъчи и приятни есенни температури. Благоприятните условия позволиха на програмата да протече по план.

Първата цел беше покоряването на връх „Свищи Плаз”, намиращ се северно от град Златица. След няколко часово изкачване, изпълнено с много весели моменти и зашеметяваши гледки, върхът беше достигнат – последва дълго почти 7 км спускане по специално избран и подготвен терен.

След кратка обедна почивка в село Църквище, участниците се отправиха към Средна Гора, където на друго подбрано трасе, се проведе кратко приятелско състезание – „Без Верига”, където както името подсказва, всички участници трябваше да махнат веригите на своите велосипеди. Победител от приятелската гонка стана Божидар Бахчевански от местния за град Враца, клуб „Vratsa Trails”, втори остана Антон Иванов от Габрово, а трети се нареди младата надежда от с. Църквище, Николай Николов. Победителите от състезанието ще получат символични награди – полет с тандемен парапланер и безплатно извозване до някое от следващите събития, организирани от „Bike Ventures” и клуб „Свободно Измерение”.

След силните емоции – забавата продължи с много музика и барбекю в местния център за екстремни спортове, намиращ се в с. Църквище. Някои от участниците избраха да пренощуват на къмпинг в двора на центъра, за да се насладят на звездната нощ.

Неделното октомврийско утро, макар и по-хладно, отново беше изпълнено с много слънчеви лъчи и идеални условия за практикуване на планинско колоездене. Преди старта на събитията, предвидени за деня, кметът на община Златица, Стоян Генов уважи събитието, като отправи поздравления към всички участници и изрази радостта си от възможността регионът да приветства подобен тип мероприятия. Общината за пореден път засвидетелства своята готовност да подпомага местния клуб и неговата дейност, за да може град Златица да стане един от основните центрове за практикуване на планинско колоездене.

Последваха много шеметни спускания, снимки и забавни моменти по небезизвестните за колоездачната общност трасета над с. Църквище. Неделното събитие завърши с обратно извозване на участниците до София.

За двата дни общо 40 участници посетиха мероприятията. Обратната връзка и настроение бяха положителни и всички се прибраха с много емоции и спомени от събитието.

Клуб „Свободно измерение” изказва специални благодарности към община Златица, без чиято подкрепа събитието нямаша да може да се осъществи. За следващата година клубът се надява да може да разшири своята дейност и да бъде домакин на още повече събития.

Клуб „Свободно измерение” Златица