За мен е важно жителите на Антон да са спокойни от управлението на общината

• Андрей Симов, кмет на община Антон,
пред вестник Камбана

– Г-н Симов, изминава една година от встъпването Ви в длъжност като кмет на община Антон. Плавен ли беше преходът от сферата на бизнеса, от която преминахте в служба на обществото и общината? Какво Ви помогна най-много за това?

– Бих казал, че нещата доста се доближават, защото аз фактически нямах никакъв друг избор, освен да пренеса опита и идеите си от бизнеса в работата в общината. Бил съм общински съветник, но не съм бил на друга държавна длъжност. Хубавото е, че всичко заработи добре. Ефектите са налице от една година насам. Вече се чувствам стабилен, със сериозно самочувствие, защото познавам общината детайлно, с всички нейни проблеми. Тук искам да кажа нещо, което проумях – не са толкова важни материалните активи в капитала на една община, важни са доброто име и човешкия ресурс, с който тя разполага.

– А коя е най-видимата промяна за Антон?

– Това, което наблюдавам аз, е последователността, с която се изпълняват идеите и спокойствието у жителите на Антон. Когато един човек е задоволен с това, което би могъл да очаква от един ръководител и живота в мястото, където би искал да живее със своето семейство, тогава идва и удовлетворението за кмета, че си е свършил добре работата. За материалните неща всички знаем, че човешкото око е ненаситно. Моят принцип е, че всичко, което правим, трябва да бъде достатъчно.

В тази връзка, смея да твърдя, че община Антон никога не е била с такъв бюджет досега, с който успя да реализира частично проектите си през тази година и ще дореализира през следващата, живот и здраве. От близо 2 милиона бюджет, с който разполагаме през 2020 г., община Антон успя да подпише договори за допълнителни инвестиции в населеното място на стойност още 2 милиона лева. В тях включвам проекта за физкултурния салон на стойност около 600 хиляди лева, чиято реализация ще стартира през февруари 2021, имаме избран изпълнител. Преди месец подписахме договор за рехабилитация на 8 улици с изцяло асфалтова настилка и тротоарни площи на стойност 1 млн. и 100 хиляди лева. Ще започнем процедура за избор на изпълнител.

Все още чакаме да подпишем договор за закриване и рекултивация на депото за отпадъци.

Насочваме усилия към обновяване на нашия Здравен дом. Имаме добър работещ екип – медицинско лице, двама лекари – личен и кожен специалист, двама зъболекари и един хирург. Това за нас е блестящо. Очакваме да заработи още един зъболекарски кабинет. Прегледите при хирурга, два пъти в седмицата, са безплатни за всички наши съграждани, които имат нужда. Това също е ангажимент, поет от общината.

Финалът за тази година, а може би и да не е, е подписаното миналата седмица четиригодишно споразумение за партньорство с „Аурубис България” за 200 000 лв. То ще продължи напред в годините, до края на моя мандат. По-нататък ще видим как ще се развият нещата. Така накратко виждам аз тази една година и промените, които преминаха.

– Безспорно е свършена много работа и зад Вас стои една обединена и работеща общинска администрация.

– Да, абсолютно е така. Заслугите не са само мои, аз съм повече по идеите. Реализирането им е благодарение на добрия екип, който успяхме да сформираме още с встъпването ми в длъжност. Наследих хора с опит, с които намерихме общата правилна посока за действие. Цялата съвкупност от тези качества и бързото сработване доведе до положителните оценки, които имаме като община. Благодаря на всички! Това е нещото, което най-много ме радва. Защото за мен е важно жителите да са доволни и спокойни от управлението на общината.

– Наложи се да проведете обществено обсъждане за поемане на дълг за дофинансиране на проекта за физкултурния салон.

– Този проект, заедно с осемте улици, бяха проекти, които буксуваха в продължение на 7 или 8 години. Салонът не можеше да бъде изграден без дофинансиране от общината, за това получихме одобрението на Общинския съвет и гражданите. Не можехме да допуснем да загубим този проект, тъй като отказ от нашата страна автоматично носи черна точка пред ДФ „Земеделие” при последващо кандидатстване. Това е основният фонд към момента, към който община като Антон може да се обърне за финансиране.

Понастоящем, смея да твърдя, че сме стабилни финансово и имаме възможност да си погасяваме задълженията към фонд ФЛАГ, от който ще бъдат изтеглени средствата за салона. Имаме и конкретни задължения към същия фонд, поети преди два мандата, но те вече са към своя край. Имаме да плащаме към 200 000 лв. от общо 750 000 лв. Успяхме да рефинансираме този заем с новия, който ще бъде поет към салона и така вноската ни ще се намали, а и договорихме по-ниска лихва за целия взет заем. Това е голям пробив. Аз съм оптимист, защото това е кредит за инфраструктурна инвестиция, а не за попълване на дупки в бюджет. Общината ще завърши финансовата година с излишък, който ще налеем в следващия бюджет. Вече съм си набелязал около 20 задачи за изпълнение и за следващата година.

– Заявихте смелата идея да изградите общинско звено БКС в Антон.

– Да, и това е много голяма стъпка. В тази посока е и мисленето ми, че не може да плащаш за услуги, които би могъл да извършваш и сам. Когато встъпих в длъжност, в една барака тук имаше 5 кирки, 3 лопати и метли за чистачките. Закупихме мултифункционално камионче с кран и с мултилифт самосвал, с което да се започне почистване на селото. Имаме закупен и тежкотоварен автомобил за сметоизвозване. Догодина, като затворим сметището, трябва да осигурим още един камион за сметоизвозване.

От януари 2021 г. се прекратяват договорите на всички наши контрагенти, които в момента извършват услуга за сметоизвозване, сметосъбиране и други услуги, свързани с чистотата на Антон. Ние поемаме този ангажимент.

Това звено БКС юридически ще оформим така, че да може да се ползва за извършване на платени услуги за гражданите.

Друг важен фактор са структурните промени в администрацията за максимално използване на квалифицираните кадри. Вече имаме трима шофьори с категория C.

Около 140 000 лева ще спестяваме на 4-годишна база от собственото ни сметоизвозване, а с тези пари бихме могли да асфалтираме 3 малки улички. Както знаете, ние нямаме концесии и трябва да мислим откъде да спестяваме средства.

– От гледна точка на инфраструктурата в общината, какви други проекти реализирахте?

– Имаше крещяща нужда от много неща да се свършат. Ето, вече имаме ново LED осветление, което е към края на монтажа. Успяхме да подновим част от водопроводната мрежа, нищо, че това е задължение на ВиК, да асфалтираме още две улици. Към следващата година предвиждаме да станат общо десет асфалтираните. На пръв поглед все дребни неща, но на едно село като нашето – личат. Защото, ако не можеш да си позволиш да инвестираш в допълнителна инфраструктура, трябва да запазиш и да поддържаш постигнатото. Затова наблягаме и на чистотата.

Обновихме и парковите пространства, подменихме стара дървесна растителност, след три години обликът ще бъде коренно променен. Имаше недоволство от граждани, но в крайна сметка успях да ги убедя, че не може да чакаме някое дърво да падне и да стане по-голяма беля.

По време на пандемията също се забелязва, че много от хората облагородиха домовете си и площите отпред, полагат се грижи. Това е пътят към общия ни успех.

– Как работите с Общински съвет – Антон?

– Работим добре с общинските съветници, наблюдавам една градивна опозиция. В Антон това винаги е било така. Затова благодаря на всички от Общинския съвет. Защото, както нямаше да успея без добра администрация, така нямаше да има успехи и без подкрепата на всички общински съветници. Антончани сме чувствителни, особено когато става дума за финансовото състояние на общината и инфраструктурата, но винаги си тръгваме усмихнати в края на сесията, нямаме напрежение помежду си. Това е от огромно значение.

Ситуацията сега е динамична, може би другата седмица ще има заседание, на което трябва да бъде избран нов председател, тъй като г-жа Ранчева се налага да подаде оставка и да напусне, а поводът е много хубав.

– Може ли да формулирате най-голямото предизвикателство пред община Антон?

– Това е закриването на нерегламентираното сметище. Реализирането на този проект ще тества ценностите на цялото население, не само на Антон, но и на останалите общини в страната. Ще се наложи да си променим съзнанието и мисленето по отношение на отпадъците, по друг начин няма да стане, ако искаме да стигнем другите развити европейски държави. Ние сме работливи хора, всеотдайни, но понякога мисленето ни е неправилно.

Точно затова дадохме шанс на жителите да изберат в каква среда искат да живеят и те избраха да живеят на чисто. Беше трудно, но чрез диалог създадохме правила, за да се поддържа чистотата. Всеки трябва да направи нещо за мястото, където живее.

Проблемите са много, но те са, за да ги решаваме. Антон е прекрасно място за живеене, не го казвам, защото съм от тук. Има голямо търсене на имоти тук, но за жалост, не се продават.

– Цената ли е причината?

– Не, просто хората не искат да продават. Има изоставени и почти разрушени къщи, за които наследниците не могат да се разберат. Тук е моментът държавата да се намеси и да облекчи режима за този вид сделки с имоти. Да може да се реализират тези имоти по-добре и да намерят своите нови грижовни собственици. Така например, голямо име, юрист в Министерство на образованието, прави проект за инвестиции за строеж на къща на наш терен и иска да се изнесе тук с цялото си семейство. За такива хора сме широко отворени да ги посрещнем. Иначе, има къщи с цени от 20 000 до 70 000 евро.

– Добра ли е стиковката с колегите Ви кметове от района?

– С колегите успяхме да изградим по инициатива на г-жа Йотина, кмет на община Мирково, едни регулярни месечни срещи, на които обсъждаме проблемите си, при различен домакин. Аз лично смятам, че г-жа Йотина е човекът и кметът, от който, всички кметове, особено нови като мен, можем да почерпим знания и опит. Това е човекът, който наистина би ти помогнал. Разбира се, не мога да пропусна и колегата кмет на община Челопеч – инж. Кесяков. Човек с изключителен опит. Изключителна помощ получих от негова страна в „прохождането” ми като кмет. Много пъти съм му звънял за съвет и той винаги се е отзовавал.

Но да се върна на срещите – обменяме идеи и опит за бъдещето на целия ни регион и просперитета му. Смятам, че проблемите на Антон, както и на другите общини, са проблеми на цялото Средногорие. Чувствам работата си и това, което правя, че е за целия район, не само за Антон. Кметовете имаме общи каузи и цели, затова трябва да бъдем партньори, с една мисъл, и тогава ще дойдат и големите успехи. Според мен, в тази първа година от мандата, има добра успеваемост при реализацията на проекти и при седемте кмета и общини. Ето, например, с общините Чавдар и Пирдоп, кандидатстваме по два общи проекта. По първия проект, ако бъдем одобрени, ще се закупи машина за трошене на инертни строителни отпадъци и тяхното последващо използване за настилки при строителство. Евентуално, ще бъде закупено и по едно малко багерче за трите общини. По втория проект, при одобрение по Норвежкия механизъм, ще бъде закупена една мобилна лаборатория за измерване на вредните емисии.

– Заради коронакризата и община Антон не проведе много от традиционните празници в културния календар.

– Да, и това се отрази на хората. Те чакаха с нетърпение да видят празника на селото на 6 май. Нямахме такъв, раздадохме само курбан, но пък на природа успяхме да направим един Джулай морнинг в местността Въртопа. Вече имахме театър, съставите към читалището подновиха своите репетиции, самодейците се активизираха. Определено тези дейности и културните прояви липсват на хората.

– Детската градина и училището?

– Детската градина е може би най-прекрасното място в нашето село, защото имаме 38 деца. В следващия месец, живот и здраве, ще имам честта моето дете да бъде 14-то за Антон, което е доста добър резултат като раждаемост за тази година.

Училището ни е най-доброто в Средногорието, и е защитено. Мисля, че децата са 88. Много се радвам, че всички дечица, които завършиха детската градина, бяха записани в първи клас в училището. Изказвам също огромни благодарности на всички родители, които избраха ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Антон. Успях да говоря с всеки един от тях и бяхме на едно мнение, че децата им трябва да учат именно тук. Смятам това да стане практика и занапред, като от следващата година общината ще стимулира допълнително финансово всички ученици, които завършват 7 клас в Антон.

– Как се справя една малка община като Антон с безработицата?

– Наскоро правихме проучване – близо 100 семейства са пряко ангажирани към „Аурубис”, отделно близо в 50 семейства има ангажирани към общината, „Рос-Ив Инженеринг” – сериозен предприемач осигурява 30-40 работни места, бизнесът, от който идвам – около 25 работни места. В доста семейства има служители и в останалите големи предприятия – „Елаците-Мед” и „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Тези компании също ни оказват подкрепа при нужда, за което сме изключително благодарни. Имаме и производствена мандра, земеделски производители, животновъди, магазини, шивачи. Почти няма необработваема земеделска площ, а това също държи селото живо.