XI НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

Sybor_Koprivshtica_1

От 7 до 9 август в Копривщица се проведе XI Национален събор на българското народно творчество. Съборът се проведе под патронажа на ЮНЕСКО, под мотото „50 години България пее в Копривщица”. През трите си дни, той събра над 12 000 участници и повече от 200 000 посетители.

На 7 август се състоя концертът по случай официалното му откриване. Сред гостите на откриването бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, областният управител на София област Росица Иванова, народни представители от 43-тото Народно събрание, посланици, областни управители, кметове на общини. От страна на домакините присъстваха кметът на община Копривщица Генчо Герданов, директорът на Дирекция на музеите Искра Шипева, общински съветници.

Концертът по откриването бе воден от водещите на предаването „Иде нашенската музика” по БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов. При откриването на събора, на сцената певци и танцьори от цялата страна изпълниха части от народна песен от всяка една фолклорна област, като по този начин на едно място се събраха фолклорните традиции на Добруджа, Родопите, Странджа, Пирин, Мизия и Тракия.

Водещите прочетоха поздравителен адрес от името на президента на Република България Росен Плевнелиев. До организаторите на събора има поздравителни адреси от името на вицепрезидента Маргарита Попова, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, зам.-областният управител на област София – град Живка Такева-Първанова, председателят на БСП – Лява България Михаил Миков.

Кметът Генчо Герданов, в духа на празника облечен в народна носия, поздрави присъстващите. Той подчерта, че Националният събор е празник не само заради неговата 50 годишнина, а и защото са направени първите стъпки той да бъде включен в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики за опазване на нематериалното културно наследство. „Има една магия, която ни зарежда и поддържа българския дух. Магия, която ни прави повече българи – и това е фолклорът. Нека празнуваме, че духът български е жив!”, заяви още кметът Генчо Герданов.

Юбилейното издание на фолклорния фестивала беше официално открито от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която отбеляза, че народното творчество не само трябва да бъде пазено, но и предавано на поколенията. „Успешни са тези народи, които познават своята история и които уважават своята култура и наследство. Тази дълбока 50-годишна традиция на събора в Копривщица, на който съм идвала като дете, е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив. Не просто е жив, а е борбен, знае откъде идва и накъде отива”, изтъкна още тя.

Sybor_Koprivshtica_2

 

Генералният директор на ЮНЕСКО изрази надежда не само Националният събор на българското народно творчество в Копривщица да бъде включен в регистъра на организацията, но и други прекрасни български обичаи, тъй като, по думите й, България има още много какво да покаже и да даде на света. „Благодаря за честта! Пожелавам ви да изпитате същото удоволствие, което изпитвам аз, слушайки тези български мелодии. Откривам XI Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015”!”, с което бе даден официален старт на фестивала.

 

 

Sybor_Koprivshtica_5

В XI Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015” участие взеха повече от 12 000 самодейци от цялата страна и над 500 изпълнителите от гостуващите състави от Белгия, Великобритания, Франция, Чехия, Холандия, САЩ, Украйна, Швейцария. Общото времетраене на програмата бе  над 100 часа, като изявите ставаха на 7 сцени, разположени в местността „Войводенец“, над възрожденския град. През трите дни Софийска област бе представена от 725 участника от 12 общини, които бяха избрани на Регионалния преглед за фестивала, състоял се през месец май. В продължение на няколко часа, изпълнителите пренесоха публиката и журито в света на колоритния фолклор на Софийска област. Те представиха песни, танци и обреди, характерни за  областта, а аплодисментите на многобройната публика пред сцена №1 не стихваха. Членовете на журито останаха изключително впечатлени от програмата на Софийска област. Най-отличилите се получиха почетни плакети и грамоти от Министерството на културата, а някои бяха поканени да запишат изпълненията си за фонда на БНР.

Sybor_Koprivshtica_7

 

Макар и изборът на журито да бе изключително труден, членовете му признаха, че всички участници от Софийска област се представиха достойно. Районът на Средногорието бе представен от самодейни състави от Чавдар, Златица, Смолско и домакините от Копривщица.

Sybor_Koprivshtica_4

На 9 август, третия ден от националния събор, на централната сцена се състоя заключителният концерт. Той започна с клетвено вричане на участниците в събора към заветите на дедите. Участниците и публиката изпълниха заедно химна на Копривщица – „Хубава си, моя горо”.

По време на заключителния концерт, на сцената се изявиха певци и танцьори от цялата страна, които са включени в националната листа на нематериалното културно наследство.

Поздравление към жителите и гостите на Копривщица отправи областният управител на София област Росица Иванова. Тя поздрави самодейците, взели участие в събора, както и екипите на всички ведомства, допринесли за неговата организация и провеждане.

„Магията на автентичния българския народен фолклор, на песните, танците, обичаите и художествените занаяти, за пореден път през тези три дни завладя Копривщица, завладя местността „Войводенец”, завладя България и Копривщица, стана България. Прекрасните български национални носии, със своята пъстрота и уникалност, и тези въодушевени ваши усмивки, ще запазят у нас спомена за това прекрасно преживяване през следващите пет години”, каза още Росица Иванова.

За отличната организация и провеждане на фестивала, Росица Иванова връчи на кмета на община Копривщица Генчо Герданов почетния знак на Областния управител. Тя пожела Копривщица винаги да бъде България и да съхранява българското. „От тези три дни стана ясно само едно – че България ще пребъде!”, заключи на свой ред Генчо Герданов, приемайки с благодарност отличието на Областния управител.

Съборът в Копривщица беше посетен и от множество официални лица, сред които Негово Величество Симеон Сакскобургготски, придружен от съпругата си, зам. -министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители от 43-тото Народно събрание, посланици, областни управители и кметове.

 

ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

• Слово на Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО, при откриването на събора

Sybor_Koprivshtica_6

 

За мен е огромна чест, огромно вълнение да бъда тук, на този събор на народното творчество и заедно с всички да празнуваме българския дух – това, което през хилядолетия е крепило българския народ. Няма по-висока, по-велика магия от народното творчество, от тези великолепни гласове, мелодии, шевици, от това, което са създали ръцете на българките през десетилетията.

И аз като българка смятам, че народното творчество не просто трябва да бъде запазвано, то трябва да бъде предавано на поколенията. Защото всеки народ трябва да знае откъде идва, за да знае накъде отива. Без да има този уникален, бих казала – исторически ориентир, ще бъде много трудно. Успешни са тези народи, които познават своята история и уважават своята култура и наследство.

Мисля, че тази дълбока традиция вече 50 години на Събора на народното творчество в Копривщица, на който сме идвали като деца, е най-доброто доказателство, че българския дух е жив. И не просто е жив – българският дух е борбен, той знае откъде идва и накъде отива. Защото българското народно творчество е принос в европейската и световната култура. И затова ми е изключително приятно да видя сред нас и Бистришките баби, които са включени в нематериалното наследство на ЮНЕСКО и всички останали, представители на различните региони на България със своето чудесно народно творчество. Както и чипровските килими, нестинарството, които са включени неотдавна в списъка, а надявам се и сурвакарите от Пернишко, които току-що видяхме, да бъдат включени там. България има още много какво да покаже, да запази и да даде на Света.

Благодаря за тази висока чест, която оказахте на мен като Генерален директор на ЮНЕСКО! Откривам единадесетия Национален събор на българското народно творчество!

Пожелавам да изпитате същото удоволствие, когато се слушат тези великолепни български мелодии през трите дни на Събора тук в прекрасната българска гора.

Запазете това, което имаме, за да го предадем на нашите деца.

ОДМВР – СОФИЯ ОСИГУРИ СИГУРНОСТТА НА СЪБОРА

Sybor_Koprivshtica_3

Благодарение на създадената организация и предприети превантивни мерки от ОДМВР – София, бе гарантирана сигурността на гостите и участниците в Националния събор на народното творчество в Копривщица.

С оглед обезпечаването на обществения ред и недопускане извършването на престъпни посегателства по време на мащабното фолклорно мероприятие, в областната дирекция бе създаден оперативен щаб за координация и управление на силите. Общо 160 полицейски служители бяха ангажирани с обезпечаването на  събора.

С цел бързото отработване на постъпили сигнали и осигуряването на ефективно полицейско обслужване по време на мероприятието, в сградата на СОУ „Л. Каравелов“ в Копривщица функционираше временна оперативна дежурна част за управление на силите и средствата.

Създадена бе временна организация на движението, като автомобилите, паркирани на територията на града в нарушение на заповедта на кмета на общината бяха репатрирани на специално обособения за целта наказателен паркинг. Освен в периметъра на събора, полицейско присъствие бе осигурено и в районите на обособените паркинги, в непосредствена близост до града.

В резултат на създадената организация и проведена отлична координация на силите и средствата, не бяха допуснати нарушения на обществения ред, забавяне на движението и задръствания. Осигурено бе постоянно полицейско присъствие в района на град Копривщица и обхождане на местата за настаняване на участниците и гостите, с цел недопускане извършването на престъпни посегателства. С превантивна цел бяха проведени полицейски операции по всички линии.

За трите дни на събора бе регистрирано само едно престъпление – отнета дамска чанта, оставена без надзор на пейка. За броени минути извършителката на деянието бе разкрита от полицейските служители, а отнетата вещ – върната на собственичката. Обезпечаването на събора бе оценено високо от областния управител на Софийска област и от кмета на община Копривщица, които изказаха своята благодарност към ръководството на ОДМВР -София за създадената организация и професионалните и компетентни действия на всички ангажирани полицейски служители.

Добави коментар