Второ издание на „Златица Байк Джамборе” 2021

През уикенда, на 2 и 3 октомври, в района на Средногорието се проведе второто издание на „Златица Байк Джамборе”. Събитието, което за първи път се проведе през изминалата 2020 и тази година отново доказа, че е едно от любимите мероприятия на голяма част от планинските колоездачи в страната. По време на двата дни над 80 участници се радваха не само на прекрасното есенно време, но и на отлична организация и подготвени, специално пригодени за спорта, трасета.

В организацията на събитието подобно на първото издание сили отново обединиха местният клуб ‘’Свободно измерение’’ и организиращата различни събития, свързани с колоездене компания от ‘’Байк Вентчърс’’.

Главната цел на събитието имаше за цел да популяризира Златица и средногорския район като дестинация за практикуване на бързо развиващия се през последните години спорт – планинско колоездене. Голяма част от участниците идваха за първи път и бяха очаровани от възможностите, които регионът предлага, както и качеството на трасетата, които се намират на територията на ‘’Златица байк парк’’ в района над с. Църквище.

Начало на събитието бе дадено в събота сутрин с преход до връх „Свищи плаз”. Изкачването бе водено от местните колоездачи от „Свободно измерение” и позволи на участниците да се насладят на красотата и изгледите на планината. След дългия преход и шеметното спускане от върха, последва обедна почивка и възможности за споделяне на идеи и впечатления. Съботният следобед беше отделен за кратко приятелско състезание на едно от пригодените трасета в региона на Средна Гора над град Пирдоп. Организаторите осигуриха символични награди на първите трима от гостите.

В неделния ден, участниците имаха възможност да карат по трасета на колоездачния парк. Открито бе и най-новото трасе, което бе построено през изминалото лято от местния клуб. Всички учасници останаха много доволни от организацията на събитието и възможностите, които районът предлага.

Така, след големия пореден успех на провелото се през май месец състезание по спускане „Купа Златица 2021” и събитието „Златица Байк Джамбуре” затвърди Златишкия регион, като един от най-харесваните, често посещаваните и най-бързо развиващи се региони за планинско колоездене в страната.

Клуб „Свободно измерение” биха искали да изразят специални благодарности на Община Златица за подкрепата през изминалата година, без която събитията и разширяването на местната дейност, свързана със спорта, нямаха да бъдат осъществени.

Автор: Лазар Пипков

Фотограф: Димитър Димитров