В Златица започна подмяната на водопровода по ул. „Медет“

В началото на седмицата, на 17 октомври, в Златица започна поредната подмяна на водопровод – този по улица „Медет”. Тя е дълго чакана, тъй като улицата, която е една от централните и натоварени улици откъм движение в града, е в доста лошо състояние на водопроводната мрежа от години и с много съпътстващи аварии.
Преди започването на строителните дейности, кметът на община Златица Стоян Генов съобщи пред местните медии, че месеци наред Общинска администрация е създавала организация за събирането на няколко лъча водопровод в една пресечна точка, а именно улица „Медет”, като по този начин да започне най-после подмяната на водопровода и там. Реализирането на този проект става възможно благодарение на доброто партньорство на община Златица с две от големите компании в района. „Дънди Прешъс Металс” Челопеч е закупила и дарила на общината всички части, необходими за подмяна на водопровода. „Това е втората улица след ул. „Захари и Мария Сергиеви”, която се изпълнява със съдействието на компанията. „Елаците-Мед” осигуряват безвъзмездно фракцията, която е необходима за полагането и засипването на водопроводната тръба. От своя страна, община Златица осигурява координацията, както и логистиката чрез товарен автомобил за превозване и доставка на материалите. Искам да изкажа огромни благодарности на двете компании за помощта, която ни оказват. Благодарности и към ВиК поделението в Златица, лично и към директора на Областната структура на ВиК Софийска област, Иван Иванов, който ни посети два пъти и се запозна на място с проблемите ни. Аварийните строителни дейности ще бъдат извършени от ВиК – София област, което няма да натовари с допълнително финансиране, както и ще избегне административните действия, които съпътстват осъществяването на един такъв проект.” – каза още инж. Генов.
Паралелно с това, в община Златица се работи по още два водопроводни проекта с обща дължина над 4 км. Това са проектите за ниската зона и реконструкция на водопровода на седем улици, финансиран от Група ГЕОТЕХМИН. Кметът съобщи, че те работят и по следващата стъпка от изграждането на уличната инфраструктура. Община Златица подготвя документи за кандидатстване по мярка 7.2 от фонд „Земеделие” за асфалтиране на улици и подмяна на тротоари. В предложението са включени улици от общинския проект за подмяна на водопроводи с предвидено цялостно асфалтиране. Заедно с улица „Медет”, това са ул. „Захари и Мария Сергиеви”, ул. „Нено Гугов” и ул. „Генерал Гурко”.

Началникът на ВиК – Златица Наско Фотев също благодари на кмета Генов за декларираното доверие за реализиране подмяната на водопровода по ул. „Медет”. „Дейностите тук ще бъдат изпълнени на четири етапа, като новият водопровод ще бъде изграден непосредствено до стария. Всички абонати ще бъдат захранени с нови сградни отклонения с по-голям диаметър, което ще осигури по-добра проводимост и по-добро налягане на водата. Да, трудно ще бъде, защото това е една от най-натоварените улици и искам предварително да се извиня на гражданите за неудобствата, тъй като ще се налага и спиране на движението при определените етапи. Нашият стремеж ще бъде да не оставяме гражданите без вода. Ще положим всички усилия в рамките на един месец да бъдем готови. Трасето е с обща дължина 560 метра – от площад „Македония” до улица „Тополница”. – каза още началникът Наско Фотев.
Фотев допълни, че има вероятност през пролетта на следващата година ръководената от него ВиК структура да изпълни и останалата част от улицата – до чешма „Гергана”, като водопроводните тръби и останалите части са осигурени за цялото трасе.