V кръг от Национален шампионат по автокрос в Челопеч

AvtokrosChelopech_2

На 23 и 24 юли на автокрос пистата в м. Маята, Челопеч, за втора поредна година се проведе петият кръг от националния шампионат по автокрос. На официалното откриване присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, председателят на Българска федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев, бившият председател на федерацията Радослав Козлеков. Организатори на надпреварата бяха АСК „Булстар Рали Тийм“, съвместно с Българска Федерация по Автомобилен Спорт, Община Челопеч и „Дънди Прешъс Металс Челопеч”ЕАД.

През първия ден на надпреварата бяха извършени технически проверки на автомобилите, а след това участниците тренираха по трасето.

През втория ден се проведоха гонките от петия кръг на националния шампионат. Официалното откриване бе направено от Радослав Козлеков, който изрази своята благодарност към ръководството на общината за предоставената възможност в Челопеч да се организира кръг от шампионата по автокрос. Той пожела на състезателите спортсменска надпревара и безаварийно шофиране. Инж. Алекси Кесяков изрази удовлетвореността си, че това състезание се провежда на територията на община Челопеч. Той сподели, че за него е било голямо предизвикателство изграждането на автомобилна писта със специфични изисквания.

Преди старта на състезанието, всички пилоти преминаха през проверка за употреба на алкохол. Докато течеше тя, пирдопчанинът Христо Геров, който в момента е състезател на „Хюндай Рейсинг Трофи”, направи демонстративна обиколка на трасето, чрез която показа възможностите на своя автомобил Hyundai i20.

Състезанието, в което участие взеха 21 пилоти, се проведе в няколко класа на автомобилите – супер бъгита и бъгита. Пистата бе с обща дължина от 1 200 м., с много овални и технични завои, с мека повърхност, която щади автомобилите и позволява да се поддържа по-голяма скорост.

AvtokrosChelopech_1

Участниците в състезанието получават по реда на своето класиране за всяка дивизия по отделно съответния брой точки, съгласно Наредбата на БФАС за 2016 г. Тези точки важат за общото класиране на Националния шампионат по автокрос.

В девизия „Бъги”, победител стана Антон Кунчев от автомобилен спортен клуб /АСК/ „Инфомик транс”. След него финалната линия пресече Бойко Янков от АСК „Хоби кар – Стара Загора и Димитър Калев от АСК „Тони старт. Най-бърз в дивизия „Супер бъги” бе Христо Александров от автомобилен спортен клуб София град. На второ място се класира Пламен Петров от АСК „Инфомик транс”. Третото място бе за Диан Даков от Авто-мото клуб Ботевград.

Класираните състезатели на призовите три места в отделните девизии получиха купа и парична награда. Наградите бяха връчени от кмета инж. Алекси Кесяков и председателя на УС на БФАС Владимир Илиев.

Добави коментар