ТВ „Българе“ снима предаване в Копривщица

На 18 август големият автобус на ТВ „Българе” пристигна във възрожденска Копривщица. Поводът бе заснемане на предаването „Чаршията” в града. Снимките продължиха през целия ден, в различни емблематични места – музеи и къщи. Основният гардероб на участниците от ансамбъла бе разтоварен в къща-музей „Любен Каравелов”, където също бяха заснети отделни части от предаването. Обичайно, то е разделено на четири части, с продължителност от по 1 час. Покрай трескавата подготовка на процеса, основателят и продуцент Христо Димитров даде интервю за вестник Камбана.

– Г-н Димитров, добре дошли в Копривщица! За пръв път ще снимате предаване в града.

– Така е, решихме го и дойдохме. Получихме подкрепата на местната управа, на Дирекция на музеите, на всички хора, които помагат да се реализира това предаване и ето ни тук. Епизодите ще бъдат излъчени в началото на септември, четири поредни вечери. Вярвам, че продукцията от Копривщица ще бъде успешна.

– Не мога да не Ви попитам – как се справя НФА „Българе” в условията на коронавирус кризата? Как ви се отрази?

– Няма как някой да е по-засегнат от нас, защото ние имаме нула дейност. А имаме 70 души на щат. Много ни е трудно да изплащаме възнаграждения и така нататък. Надявам се да оцелеем, макар че аз не виждам при нас кога ще свърши това нещо. Откакто има криза, ние имаме един-единствен концерт. При положение, че преди това имахме по 20 концерта на месец, а сега – един на година. Ще се борим, имаме концепции, стратегии. Дано да се реализират.

– Получихте ли някаква подкрепа от държавата?

– Досега не, но очакваме. Вчера /бел.ред. – 17 август/ разговарях с министъра на културата, той каза, че ще намерят начин. От наша страна сме пуснали съответните заявления и проекти. Общо взето, очакваме с надежда нещо хубаво да ни се случи най-накрая.

– Тази година липсват традиционните международни прояви в Челопеч, народните борби…

– Така е навсякъде. Не само в Челопеч. Няма да проведем и традиционния ни фестивал тук, в Копривщица. Той трябваше да се състои на 21 и 22 август. Евентуално ще го проведем догодина.

– Миналата година направихте страхотен концерт-спектакъл в Крумовград по повод Деня на миньора и откриването на рудник Ада Тепе.

– Да. „Как ще ни стигнат американците” беше едно голямо вълшебство. Наши домакини бяха „Дънди Прешъс Металс”. Убеден съм, че хората от Крумовград ще помнят завинаги това грандиозно представление. Надявам се да направим още един такъв концерт с тяхна подкрепа. Ние се издържаме предимно от частни спонсори, дейността ни е свързана с частните спонсори. Дано те да са живи и здрави, защото иначе става много сложно за нас. Без концерти, без участия е много тежко! Ние нямаме никаква друга дейност…