Спасиха мъж, открит в безсъзнание в Стара планина

С общи усилия и координирани действия спасиха 58-годишен мъж, открит в безсъзнание в Стара планина, в землището на село Буново, съобщи сайтът dir.bg, по информация от Планинската спасителна служба.

Снимка – архив ПСС

За повече подробности потърсихме кмета на село Буново – Николай Точев. „Липсата на мъжа е забелязана в неделя следобед, когато е излязъл от дома си. Във вторник, 19 октомври, аз подадох сигнал към полицията в Пирдоп. Мъжът е забелязан в едно стръмно дере от гъбари, които ми се обадиха първо на мен. От своя страна, полицията е подала сигнал към планинските спасители, тъй като мъжът се намираше в труднодостъпен район на планината.

До пристигането на планинските спасители, бе указано до мястото да отиде екип на „Бърза помощ”, които веднага се отзоваха. Благодаря на фелдшерката Ганка Додекова, която без никакво колебание, се спусна по стръмното дере и оказа първа помощ на пострадалия, който беше в безсъзнание, но със сравнително стабилни жизнени показатели. Тук е мястото да благодаря и на бизнесмена Владимир Стоянов от село Буново, който веднага ни осигури високопроходим автомобил, за да успеем да се доберем до мястото на инцидента.” – разказа Николай Точев.

След пристигането на екипа от планински спасители, в който е имало и лекари, е достигнато до мястото, оказана е долекарска помощ и мъжът е транспортиран през около 100 метра дере до високопроходим автомобил.

Екипът на Спешна помощ е транспортирала пострадалия до УМБАЛ „Царица Йоана” ИСУЛ в София, където се намира и в момента. Той е с остър панкреатит и нарушения във функциите на белия дроб, вследствие на измръзването.

От ПСС съветват за добра предварителна подготовка на излетите, следене на метереологичната прогноза и добра планинска екипировка на участниците. През есенно-зимния сезон туристическите маршрути в Стара планина са сериозно предизвикателство дори за опитните планинари. ПСС предупреждава, че ходенето сам в планината води до сериозни рискове.