Ротари Клуб Пирдоп завърши успешно проект за чиста вода в училищата

Завършен е вторият етап от проекта на Ротари Клуб Пирдоп „Чиста вода за децата на Средногорието“. Това съобщи за вестник Камбана президентът на Ротари Клуб Васил Кафеджиев. Инсталирането на системите за пречистване на питейна вода в учебни заведения в региона е приключило през месец септември.

ОУ „Георги Бенковски“ Мирково

По едно пречистващо съоръжение е монтирано в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Челопеч, ОУ „Георги Бенковски“ село Мирково и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Антон. В Начално училище „Тодор Влайков“ Пирдоп и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица са монтирани по два броя.

Проектът е на обща стойност 18 200 лева, това включва машините, монтаж и консумативи. От Ротари Клуб са осигурени филтри за тях за срок от една година.

НУ „Тодор Влайков“ Пирдоп

Системата за пречистване на вода Columbia inox е надеждно и достъпно решение за осигуряване на голям обем чиста и охладена питейна вода, с минимални разходи за обслужване и поддръжка.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица

Системите тип „Фонтан“ са подходящи за детски учебни заведения, медицински заведения, производствени помещения и обществени места с употреба на големи количества вода. Системата за пречистване е с 5 степени на филтрация (с обратна осмоза), отговаряща на най-строгите световни стандарти за намаляване на съдържанието на различни вредни елементи. Оборудвана е с пост-карбонов филтър със сребро, което гарантира чиста и прясна вода. Системата е в състояние да охлажда 8 литра студена вода на час, с настройка на температурата на студената вода от 2°С до 15°C. Разполага с 2 резервоара по 8 литра за водата със стайна температура и един резервоар с обем 2.2 литра  за студената  вода, изработени от специална стомана, което я прави подходяща за приложение за места с консумация на големи обеми питейна вода. Корпусът е от специална неръждаема стомана с дебелина 0.8 мм, за защита от всякакви външни влияние и възможност за монтаж и употреба на обществени места. Има два високи фасета за улеснено пълнене на бутилки и фонтан за консумация на вода без използване на чаши.

Ротари Клуб Пирдоп изразява своята благодарност за подкрепата от трите големи предприятия в  района – „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Елаците-Мед“, както и на всички, които са помогнали това благородно дело да бъде осъществено.

Директорът на ОУ „Георги Бенковски“ в с. Мирково Марианна Горгорова сподели за в. Камбана, че новата придобивка е много удобна и полезна за учениците в училището, като вече я използват постоянно. Горгорова изказа и своите благодарности към Ротари Клуб Пирдоп за дарението на тази система за пречистване на питейна вода.

През 2018 г. в детските градини в Средногорието бяха монтирани пречистващи инсталации, също закупени от Ротари клуба по проект. Средствата за тях също бяха набрани чрез благотворителния коледен бал и спонсори.