Професионалното образование като възможност за бъдещето

Дънди Прешъс Металс Челопеч прие ученици на практика

На 17 септември в информационния център на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД ръководството на компанията посрещна четирима единадесетокласника от Професионална гимназия „Златица“, които през втория срок на учебната 2019/2020 стартираха своята практика в рамките на програмата за дуално обучение. През настоящата учебна година младежите ще продължат да изграждат практически умения, ще черпят опит и полезни знания от професионалистите в компанията.

Д-р инж. Илия Гърков приветства учениците и им пожела успешен старт на новата учебна година. Посъветва ги да не се притесняват и винаги, когато искат, да задават въпроси на техните ментори и колеги, защото именно така ще успеят да научат повече неща. Единадесетокласниците, които ще се обучават в отдел „Поддръжка“ получиха подарък от компанията – тениска и шапка.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД има дългогодишни традиции в професионалното обучение и в изграждането на специалисти, както и голям опит в обучението на хора. В програмата за дуално обучение компанията се включи през 2017 г. Дуалното обучение е съвременен метод за учене чрез работа в реална среда. Представлява професионално обучение, което се осъществява паралелно в професионална гимназия и фирма. Партньори на програмата в Професионална гимназия „Златица“ са „Аурубис България“ АД „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД, „Геотрейдинг“ АД, инженеринговите партньори и Община Златица.

През учебната 2019/2020 г. в паралелките с дуално обучение в гимназията се обучаваха 43 ученика. През новата учебна година бяха открити две нови специалности – Автотранспортна техника и Обогатяване на полезни изкопаеми, които имат за цел да създадат перспектива за професионално развитие. В учебната 2020/2021 година ПГ „Златица“ прие 27 ученика в паралелката по дуално обучение.