Пресъздаване на обичая „Кумичене“ в Смолско

За поредна година в Смолско, на 24 април, бе пресъздаден обичаят „Кумичене”. Той бе изпълнен от самодейците от Народно читалище „Отец Паисий 1901”.

Диляна Кънчева, Кристина Биволарова и Теодора Гешева влязоха в ролята на кумицата и лазарките. Мария Менгова, Мария Цанкова, Екатерина Трифонова, Елена Маринова и Николета Динекова съпровождаха с песен, тъпан и гъдулка девойките при изпълнението на различните ритуали. Момичетата бяха благословени и дарувани с яйца, лакомства, цветя и подаръчета и от събралата се публика. В двора на училището  бе украсена с върбови клонки, лалета и други пролетни цветя красива люлка.

Там, под наричанията на жените от фолклорната група, Тодор и Димитър Маринови люляха трите девойки. Изпълнени бяха и няколко традиционни за обичая автентични фолклорни песни. Шествието от самодейците и публиката се отправи до близката чешма и вада, където Диляна Кънчева и Николета Динекова пресъздадоха сцени от фолклорните песни. Желаещите се хванаха и играха право хоро под съпровода на гъдулката на Екатерина Трифонова.

След кратката обиколка по улиците, организаторите и гостите се почерпиха за празника с баница и питка със сол.