Предизвикателствата пред семейния бизнес в Копривщица в условията на пандемия

Както цяла България, така и Копривщица преживява тежки дни, социална изолация, икономическа нестабилност и страх от създалото се положение в страната. Разговаряме с хора от частния сектор, предимно семеен бизнес. Ето и техните разкази за това как преживяват в момента.

• Лучка Иванова – служител в семейна фирма „МОЖЕ” ЕООД, „Тодорини къщи”

– От 13 март обектите са затворени. От тогава насам приходи няма. Хотелите са затворени, а на ресторантите се позволя само кетъринт. Но тъй като няма туристи, това не може да се практикува. Копривщица е малък град и местното население не би си поръчало храна за вкъщи. Фирмата не е участвала в cхeмaта 60/40. До края на месец март персоналът е използвал платен годишен отпуск, а от първи април е записан на борсата по труда, тъй като не е известен периода на продължителност на пандемията, а оттам и отваряне на обектите за настаняване и хранене. Надяваме се в най-скоро време работата ни да бъде възобновена и обектите да бъдат отворени.

• Стоил Шипочинов – общински съветник и собственик на къща за гости „Шипочинов”

– Положението в Копривщица е спокойно. Няма създало се напрежение, органите на реда следят за правилното движение на хората и струпването им на едно място. Общината се грижи за ежедневното пръскане с дезифектанти на обществените места. Разбира се, туристопоток няма, освен постоянно пребиваващи работници, които работят тук и са в града още преди извънредното положение. Копривщица се е справяла с много неща, ще успее и сега. Нека само бъдем по-отговорни и търпеливи.

• Светла Пандурова – продавач-консултант в семеен магазин

– Въпреки повишаването на цените през изминалите седмици, хората не спряха да пазаруват. Дори обратното, оставането вкъщи доведе до по-голямо потребление на хранителни продукти. Знаем, че когато хората ходят на работа имат по-малко време за приготвяне на вкусотии, а сега когато останаха по домовете си, може би и от скука си, хапват по-добре. Голям беше скока на цените върху определени продукти, свързани с борбата срещу COVID-19 като джинджифил, лимони, чесън, всички плодове, съдържащи витамин С, но въпреки това те се продаваха. Сега цените започват да спадат и да се уравновесяват. Клиентите спазват изискванията за лични предпазни средства и дистанция, и с търпение изчакват реда си.

Димитрина Орашъкова