Подменят водопроводната мрежа във високата зона на Смолско

В момента, в село Смолско текат дейности по реконструкцията водопроводната мрежа във високата част на населеното място. Това е последният етап от подмяната на водопровода, като договорът за него между ПУДООС и община Мирково бе подписан през месец август тази година. Проектът включва подмяната на съществуващите азбесто-циментови тръби от мрежата във високата зона на селото. Общата дължина на тръбите, подлежащи на подмяна, е 3 491м. Общата стойност за изпълнение на дейностите е 742 330,96 лева с включен ДДС.

Припомняме на читателите ни, че през 2015 година стартира първият етап от реконструкцията на водопроводната мрежа – ниска зона. През 2018 година започна подмяната на водопроводната инфраструктура в средната зона на Смолско. В края на миналата година и през първото полугодие на тази година бяха асфалтирани и няколко улици в селото.

Наш екип посети на място улица в селото, по която в момента се работи. Придружи ни и кметът Димитър Райков. Фирмата-изпълнител „Виа Конструкт Груп“ ЕООД е започнала работа на 14 септември, като на терен са четири бригади, от около 30 души общо. Бригадите изпълняват дейностите по различни улици, като към 5 октомври са подменени 1 314 метра от водопровода. Новите полиетиленови тръби са с диаметър ф90 мм /второстепенни клонове – 2 189 м/ и с ф110 мм /главни клонове – 1 302 м./

Всеки имот ще бъде подвключен с разклонение. Бригадата, която посетихме, е изпълнила близо 400 метра от своя план. В него влизат и направата на спирателни кранове и пожарни хидранти. По време на работата изникват и непредвидени изненади, като канализационни тръби и незаконни ВиК разклонения, което било нормално, споделиха работниците. След полагането на новите тръби, изкопите ще бъдат запълнени и настилката ще бъде възстановена в първоначален вид.

Ръководителят Веселин Вълчев увери, че се прави всичко възможно реконструкцията да бъде завършена предсрочно и при минимални затруднения на жителите. Иначе, по договор, крайният срок за завършване на дейностите във високата зона е 300 дни от подписването на документа.

Както всеки ремонт, така и този създава временни неудобства за жителите, но е нужно да се прояви търпение и разбиране, тъй като това е много голяма придобивка за цялото село.

От община Мирково информираха, че предстои в началото на октомври да стартират и дейностите по изпълнение на сключения договор с фирма „Автомагистрали Хемус“ АД. В него е предвидено асфалтирането на още две улици в Смолско.

Също така, в резултат на съвместните усилия между АПИ, община Мирково и населението на село Смолско на 6 октомври, Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира ремонт на пътя SFO III-6004 Байлово – Смолско в участъка от км. 18+324 до км. 31+613 /от разклона за с. Каменица до разклона за с. Петрич и за с. Бенковски/.