ОУ „Георги Бенковски“ Мирково: Празничен час за Деня на поезията и музиката

На 1 октомври, в Основно училище „Георги Бенковски” в Мирково се проведе интересен празничен час по повод Международния ден на поезията и музиката. Той бе организиран от преподавателката по музика Ивайла Цачева и се състоя в обновения музикален кабинет. Специални гости бяха кметът на общината Цветанка Йотина и секретарят Цвета Попова.

Срещата на изкуството започна с изпълнение на пиано на аранжимент на народната песен „Омиле ми, Ягодо”, което представи Ивайла Цачева. След това, пред петокласниците, своите авторски стихотворения „На училище”, „Роден край” прочете кметът Цветанка Йотина, които бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

Ивана Цветкова, бивш възпитаник на ОУ „Георги Бенковски” поздрави с етюд от големия български композитор Андрей Стоянов, изпълнен отново на пианото. Тя отправи благодарност към организаторите за поканата да сподели този хубав празник с тях и малките ученици.

Първокласникът Стоян Захънов поднесе музикален поздрав с изпълнението на своята любима пиеса „Танцът на индианците”. След аплодисментите, които получи Стоян, той отправи благодарност към кмета Йотина за обезопасяването на улицата, на която живее той със своите братчета и където играят много деца. Трогната от това признание, кметът Йотина също му благодари и заяви, че заедно с цялата администрация, се грижат за всички деца в общината.

След този мил момент, тя прочете своето патриотично стихотворение „Гордост”, като призова учениците винаги да се гордеят със своя български корен.

Любознателните деца зададоха своите въпроси към Цветанка Йотина дали трудно се пише поезия, какво я вдъхновява да твори стихове. Към учителката Ивайла Цачева също имаше въпрос как и кога е започнала да се занимава с музика.

В края на срещата, бяха отправени пожелания за още много такива творчески часове.

Директорът Марианна Горгорова благодари на всички за провеждането на тази нова инициатива и заяви убедеността си, че оттук нататък датата 1 октомври ще влезе в календарния план на училището със събития и ще се превърне в традиция. „Ще се радваме, всяка учебна година, на 1 октомври да имаме такива прекрасни изпълнения, и да се увеличават участващите в тях” – допълни още Горгорова. На гостите от общината бяха поднесени цветя и благодарности за подкрепата към образователната институция, а те от своя страна подариха на учениците новоиздадена рекламна брошура, в която са събрани интересни исторически, културни и туристически материали за община Мирково. Цветанка Йотина подари и своите стихове на учителите, с пожелания да се четат и да вдъхновяват бъдещи творци от техните възпитаници.

Бившата учителка Стефка Горгорова също поздрави организаторите и участниците в интересния час, като сподели, че боравенето с думите и езика се учи именно в училище, и че се радва, че децата имат такива учители и това, което те посяват, ще остане завинаги в детските души, и благодарение на това, те ще имат повече инструменти за реализация в живота.