Община Мирково стартира изпълнение на проекти по инфраструктурата и дейности по опазване на околната среда

Как работят общините по време на извънредното положение?

Цветанка Йотина, кмет на община Мирково

• Цветанка Йотина, кмет на община Мирково
пред вестник Камбана

В седмицата след Великден, община Мирково подписа договор с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за реализацията на проект „Закриване и рекултивация на съществуващо депо за твърди битови отпадъци на община Мирково”. Общата стойност за изпълнение на проекта е 792 559,22 лв. Средствата осигурени от ПУДООС са в размер на 703 909,74 лв., а 88 649,48 лв. са от бюджета на общината.

Фирмата-изпълнител е определена при провеждането на търг за избор на изпълнител на проекта в края на миналата година. Рекултивацията на депото за отпадъци в село Мирково ще се извърши от фирма „Бул-Елит” ДЗЗД гр. София. Съгласно подписания договор се предвижда фирмата да изпълни техническа и биологическа рекултивация на депото. Техническата рекултивация ще бъде изпълнена за 7 месеца. След подравняването на терена ще бъдат положени три основни насипни пласта. Първият ще бъде 50 см запечатващ пласт от глина. Върху него ще бъде поставена 70 см пръст, а хумусният пласт ще бъде 30 см. Допълнително ще бъде направено и отводняване на площадката. Биологичната рекултивация ще бъде изпълнена в два етапа, като в  първия ще се извърши подготовка на почвата, а след това и затревяване. Изпълнителят ще поддържа растителността за срок от три години. Предвидени са и други гаранционни срокове по договора.

Как работи вече повече от месец община Мирково в условията на криза с разпространение на covid-19? За да намерим отговор на тези и други въпроси, се срещнахме с кмета на общината – Цветанка Йотина.

– Госпожо Йотина, как се справя една малка община като Мирково с предизвикателствата, които ни постави разпространението на новия вирус?

– Макар и с понамаляла, работата в общината продължава. Както и преди съм казвала, в една община работата никога не спира. Особено в нашата.

От администрацията, служителите, които имаха стари отпуски, си ги изчистиха. Намалихме броя на служителите, които обслужват на място. Административните услуги не сме спирали да ги извършваме. Не сме върнали никой гражданин. Навсякъде по гишетата, където има достъп, сме снабдили с дезинфектанти.

Добре е, че към момента нямаме никакви признаци и сигнали за covid-19 на територията на община Мирково. Има само хора, които са се завърнали от чужбина, и са под задължителната 14-дневна карантина. Бройките варират между 1 и 5 – едни влизат в карантина, други излизат. Средно около 3 души.

Правим дезинфекция всеки ден, закупени са пръскачки и препарати. Раздаваме маски безплатно на населението.

– В цялата страна отпадат редица масови и културни прояви…

– Така е, за съжаление. Тази година няма да проведем предвидения за 2 май събор на община Мирково. И традиционния фестивал на детското творчество отложихме. Не предвиждаме вариант за късно провеждане на празника на общината. В края на краищата, по-важното е да се съхраним живи и здрави, отколкото едно веселие. Като че ли всеки би направил една равносметка в личен и в обществен план, защото толкова сме свикнали с тези празници, а сега няма да ги има.

– Спазват ли се противоепидемичните мерки от населението?

– Да, хората са учудващо дисциплинирани. Спазват се часовете за пазаруване на възрастните хора в аптеките и магазините, доколкото е възможно. По-рядко има сбирки на тълпи по улиците. Нямаме някакви фрапиращи случаи, няма нагнетяване на напрежение. Надявам се в скоро време на отпадне това извънредно положение. 90% ударът пое малкият и среден бизнес. Той е най-потърпевш сега. Работят магазините, аптеката и железарията, промишлени и пакетирани стоки, където се предлагат. Заведенията – ресторанти и малките кафенета – не работят. Голямо е отражението и върху социалния живот, и върху икономическия. Дано държавата да предприеме правилните мерки да се подпомогнат тези бизнеси.

– Имате ли информация как са преминали Великденските богослужения и дали е имало посещение в храмовете?

– Аз лично не съм ходила, но имам информация, че много малко граждани са присъствали на службите. Хората явно са предпочели да спазят мерките.

– Има ли се наплив към населените места от община Мирково от граждани на столицата?

– Да, има такъв, но без тази масовост, каквато се наблюдаваше преди години.

– Колко жители се възползват от услугите на домашния социален патронаж в момента? В началото на извънредното положение обявихте и телефон за помощ на нуждаещи се.

– С общинската услуга по социален патронаж се ползват 70 души. Започваме сега и услугата „Топъл обяд”. Кандидатствахме отново с проект и сме одобрени за месец и половина, като отново 70 ще са потребителите. Посочихме телефон в общината за тези, които имат нужда от помощ и съдействие за закупуване на храни и лекарства. Досега само един човек се е възползвал. Според мен, в това положение пролича солидарността между хората. Къде съсед, къде роднина да купи храна или лекарства – в такъв момент се разбира човечността и солидарността. Хората се реорганизираха и нещата си вървят спокойно. Не сме обявявали акция за набиране на доброволци.

– В отделните населени места какво се случва?

– В Каменица започваме саниране на сградата на кметството. Изчистихме всички прилежащи пътища и улици към махалите. Много добре се получи и хората много добре го приеха, защото години наред не беше чистено.

В Бенковски също почистихме една махала и гробищния парк. Личи си, приятно е като е чисто наоколо. За ръчната работа бяха определени лицата, наети по програмата, а с по-тежките дейности се справи фирма с багери, камиони и фадроми.

В Буново беше завършена спортната площадка с изкуствена настилка до сградата на кметството. Стана едно приятно място за спорт. Там, в момента, се полага и новата изкуствена настилка на детската площадка. Катерушките и пързалките са демонтирани, но ще бъдат сложени отново, когато ремонтът приключи.

В Мирково и Смолско започваме асфалтиране на няколко улици. В Мирково това е участък от улица „Опълченска” – от улица „Хан Аспарух” до пресечката с улица „Никола Петков”. В Смолско също ще асфалтираме една голяма улица. Предстои да обявим нова процедура за асфалтиране на улици. Всички тези дейности извършваме със собствени средства.

За Смолско, от ПУДООС ни уведомиха, че сме предвидени за финансиране на реконструкция на водопроводната мрежа във високата зона. С този последен етап ще приключим цялостната подмяна на водопроводната мрежа в селото.

Също със собствени средства през изминалата седмица стартирахме подмяната на уличното осветление с нови ЛЕД-лампи в село Смолско. Знаете, че в предишния мандат подменихме осветлението и в село Каменица и Буново. Предполагам, че в следващия месец ще започнем подмяната и в Бенковски.

– Има ли разлика в разхода за енергопотребление?

– Да, има разлика. Но пък, от друга страна, ние сега поставяме повече осветителни тела. Много от старите не са работели, което не дава точна представа за разхода. Разликата не е голяма, но за сметка на това, качеството на осветлението е отлично и отзивите от населението са добри.

– По друга чувствителна тема – за отпадъците. В последния един месец увеличи ли се количеството на депонираните отпадъци?

– Последното, което имам като справка е в границите на нормалното, не сме го надхвърлили. Но цената вече е друга – 57 лв./тон и трябва да я плащаме, няма как. Тук е моментът да кажа, че община Мирково изпълнява финансовите си ангажименти от своето участие по реализация на проекта за депото в Златица.

Друго ме притеснява – далече сме от дисциплината по отношение на изхвърлянето на отпадъци на определените места. Няколко път пускаме съобщения да се обаждат хората в общината, когато имат строителни отпадъци, за да укажем къде да ги изхвърлят. Направих няколко обиколки из района, изобщо не ми хареса това, което видях. Не може да продължава така. Това също е зараза!

В тази връзка искам да съобщя, че община Мирково работи и по подготовката на проект и за рекултивация на сметището в Смолско.