Община Мирково получи приз за дестинация за поклоннически туризъм

Церемонията по представянето и връчването на годишните награди на списанието за туризъм „Дестинация България” се състоя в Балната зала на Национална галерия – Двореца и бе организирано по случай Световния ден на туризма – 27 септември. Отличени бяха общини, сдружения, отделни туристически обекти и представители на бизнеса като лидери в областта си.

Община Мирково със своите 50 параклиса и 5 църкви получи приза за дестинация за поклоннически туризъм. Цветанка Йотина, кмет на Община Мирково, получи грамотата за принос в развитието и популяризирането на поклоннически туризъм в България. По време на събитието, кметът Йотина направи кратка презентация на книгата „Светите места в Община Мирково”, която е издадена по инициатива на общинското ръководство. В книгата са събрани исторически данни и снимки за всички параклиси и църкви на територията на община Мирково, които са едно притегателно място за посещение.

Друга община от района, която получи награда от списание “Дестинация България” е община Челопеч. От изданието отличават работата на ръководство на общината с грамота за “Динамично развиваща се туристическа дестинация”.

Гост на церемонията бе и министър Стела Балтова, която подчерта, че туристическата индустрия е сред най-важните икономически сектори и макар тя да е сред най-пострадалите от пандемията, ще бъде и сред секторите, които ще изиграят главна роля за възстановяването на световната икономика и създаването на един по-добър и устойчив начин на живот. „Убедена съм, че подобни инициативи помагат за представянето на страната ни като една отлична разнообразна дестинация и дават възможност всеки регион в България да популяризира своето уникално наследство и да използва потенциала му за устойчивото развитие на туристическата индустрия,“ каза министърът и увери, че държавата има нужда от работещ бизнес.  

Честито на община Мирково и на община Челопеч!