Нeделко Калоянов: Доброволчеството е правилната спойка на нашето общество

„Младежка Инициативна Организация Челопеч”

Неделко Калоянов е на 22 години, от село Челопеч. Завършил в Частната Профилирана Гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч”. Споделя, че обича да се занимава с обществена дела. Неделко е най-младият общински съветник в района на седемте общини от Средногорието, избран на изборите за местна власт в община Челопеч през 2019 г.  

През 2019 година, по идея на Неделко Калоянов е сформирана Младежка Инициативна организация „Челопеч”.

– Г-н Калоянов, разкажете повече за това, как се роди идеята да обедините младежи от Челопеч около каузата на доброволчеството?

– На българското общество винаги му е липсвало обединение. Разделение виждаме всеки ден, навсякъде, а обединение все по-малко. Това е посоката, в която трябва да се работи, за да имаме просперираща държава. Проспериращите държави са такива, на първо място, заради обединеността и отговорността на своите граждани. Лично аз се считам отговорен да направя това, което е по силите ми, за да допринасям на развитието на нашето общество и се радвам,  че открих хора, които да споделят вижданията ми.

Доброволчеството пък е правилната спойка, защото е съставена от безвъзмездност, отговорност, осъзнатост и гъвкавост, а плодовете, които дава, носят удовлетворение и гордост. Българите имаме традиции в разновидностите на доброволчеството – както и да са го наричали през годините, за това то не е нещо ново и модерно, а по-скоро добре забравено.    За първи път през 2015 г. инициирах създаването на гимназиално обединение в Челопеч, чиито наследници и до днес развиват обществено полезна дейност. Участвал съм и в други подобни организации, като например Интеракт Клуб към СУ „Св. Паисий Хилендарски” град Златица и други.

През 2019 г. реших, че изминатият път ми позволява да рискувам да се захвана с нещо толкова мащабно, колкото е “Младежка инициативна организация – Челопеч” към момента.

В началото на тази година, заедно с кмета Кесяков посетихме във форума Startup Youth In Camp за стартъп селищата, който се проведе Клуж-Напока, Румъния. Надявам се това също даде възможност за развитие и положителна подкрепа за Челопеч и изграждането на стартъп селището.

– Колко човека наброява към днешна дата младежкото обединение и откъде са? Каква е средната възраст на членовете?

– 30 членове от Челопеч, плюс още хора, които са ни подкрепяли в отделни инициативи. Средна възраст не мога да кажа с точност, приблизително 30 години. Количеството не е нещо към което съм се стремял, по-важното е всеки участник да се чувства разбран и посоката, която поема организацията да бъде подкрепяна от всички. Измежду повече личности и характери намирането на това “златно сечение” става все по-трудно, затова правилния подход е плавното увеличаване на членската маса – въпрос на ритъм и сработване. Категорично, числеността ни ще нараства още. Радостното е, че имаме цели семейства, които идват и се включват  с децата си.

– Мислите ли за официално регистриране на инициативната група и какви стъпки сте предприели?

– Да. Подготвен е устав, който ще бъде разгледан още веднъж след подобряване на епидемичната обстановка.

– От създаването си досега какви проекти сте реализирали? Как ги финансирате?

– Финансираме проектите си сами. Имаме каса и касиер, наред с другите длъжности в организацията. Касата се пълни със средства на членовете. Отскоро въведохме и членски внос, който е символичен.

За времето, от което организацията функционира имаме реализирани много проекти. Въстановяването на една чешма, която не течеше от години – “Шерденов чучур”, облагородихме района около нея. Дори преди няколко дни монтирахме голяма беседка за около 12 души. През миналата есен боядисахме всички беседки в с. Челопеч. Също през есента създадохме инициативен комитет в подкрепа на разширяването и подобряването на парк “Корминеш” в подкрепа на община Челопеч. По идея на един от членовете ни проведохме допитване сред жителите на селото за осигуряване на безопасността на учениците и децата в детската градина по улицата между двете сгради. Известно време се интересувахме от организацията на сметосъбирането и обработването на отпадъци. Пак по идея на член от нашата организация сформирахме доброволческа група, която да помага на възрастни самотни хора по време на епидемията – работим и до момента.

Наехме помещение за нуждите на организацията, което подновяваме и ремонтираме със собствени средства. Там ще провеждаме седмичните си събрания, на които обсъждаме идеите си, сигнали, допитвания от граждани.

– Срещате ли подкрепа от местната власт в лицето на община Челопеч? Как приемат хората в Челопеч това, което правите за общността? Имате ли и други съмишленици?

– Нашата цел е да подпомагаме държавата, а не да бъдем допълнителна тежест  – поради тази причина се стараем да се справяме сами. Когато се заехме с подкрепата за възрастни хора в началото на извънредното положение и маските все още бяха дефицитни, кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков ни предостави достатъчно маски и предпазни средства.

Община Челопеч и кметът Алекси Кесяков винаги са подкрепяли младежите и обществената активност.

Георги Георгиев, собственик на фирма “Адмикс” ЕООД дари 10 бр. маски и ръкавици. Що се отнася до хората в Челопеч, мнозинството ни подкрепя. Партнираме си чудесно с НЧ “Труд и постоянство 1901”.

– Смятате ли, че е вярно твърдението, че ако си помогнеш сам, ще ти помогне и Господ и че всичко е в ръцете на самия човек? Какво усещане ви носи това да се помага на общността, без да се търси непременно изгодата? Идеалисти ли сте или по-скоро работещи реалисти?

– Вярно е. Крайно време е българинът да спре да се подценява и с оптимизъм да се опита да подобри нещо около себе си – дори и най-малкият напредък е от значение. Не по малко вярно е, че трябва да се подкрепяме едни други и да си помагаме в самоусъвършенстването, въпреки че думата “самоусъвършенстване” съдържа “сам” – то човек винаги използва опита и примера на хората около себе си. Затова, когато човек усъвършенства себе си, той е по-полезен и за хората около себе си, а в дейността, която развиваме определено научаваме много умения един от друг, и така обогатявайки един другиго също допринасяме за развитието на обществото. Това е един фундаментален ефект, върху който си заслужава да се поразсъждава.

Усещането да помагаш на общността мисля, че не може да се опише достатъчно добре с думи – затова призовавам повече хора да намерят своя начин да помагат на общността и сами да го изпитат. Именно в това усещане се съдържа изгодата – удовлетворението и спомените. Изгодата има много измерения – опитът, който натрупваш е изгода, приятелствата, които създаваш, са изгода, следата и примерът, които оставяш са изгода – че си бил полезен с нещо – това остава във времето от човек, когато материалното загуби значение. И мисля, че тези изгоди са по-полезни от останалите.

– Не мога да не ви попитам – има ли ненаказано добро? Само на собствената съвест на гражданите ли разчитате в опазването на това, което сте постигнали до момента като видими резултати?

– Зложелателите не могат да обезсърчат човек, който е вникнал в същината на нещата, защото просто липсва противопоставяне – нивата на разбиране са различни. Трябва да се гласува и доверие на гражданите – няма как. Всеки контрол има пропуски.

– По време на кризата с разпространението на коронавирус, обявихте помощ за хора в нужда от доброволците. Каква бе обратната връзка?

– Честно казано, не съм обърнал внимание на това какъв е отзвука. Важното тогава беше да се свърши работа, а работата по този проект продължава и днес. Мисля, че дадохме надежда на хората, на които помогнахме – това ме радва.

– Как виждате бъдещето пред Младежка инициативна организация Челопеч? Гледате ли към обособяването на регионална такава организация?

– “Всичко зависи от нашите собствени задружни усилия”, както е казал Васил Левски.

Обособяването на регионална организация е напълно възможно развитие на процеса, за което все още не съм мислил сериозно – има много неща, с които трябва да бъде съобразено такова начинание.

Снимки: Личен архив Неделко Калоянов

Добави коментар