Нашето зелено утре започва от днес

Нови фиданки бяха засадени в Чавдар, Мирково и Копривщица по Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН

По време на засаждането в двора на ОУ „Георги Бенковски“ село Мирково
В Чавдар
Копривщица

На 6 октомври, в дворното пространство на Интерактивния Фолклорен център „Чавдар” стартира първата за тази година акция по залесяване по инициативата „Нашето зелено утре”. Тя се провежда в рамките на Благотворителна програма „Българските добродетели” на четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – „Геотехмин”, „Елаците-Мед”, „Геострой” и „Геотрейдинг”, чийто създател е проф. дтн инж. Цоло Вутов.

Кампанията „Нашето зелено утре” е дългосрочна програма на Група ГЕОТЕХМИН, създадена през 2011 г., с цел да се увеличава биоразнообразието в общините от региона на дейност на дружествата, те да стават по-зелени, по-красиви и благоустроени. Тя се реализира с фирмени средства и доброволен труд на служителите от дружествата, както и с участието на местните общности в засаждането.

В залесителната акция в Чавдар участваха кметът Григор Даулов и секретарят Павлина Павлова, заедно с изпълнителния директор на „Геотехмин” Доминик Хамерс, инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов, директор „Обогатителен комплекс” и Милена Христова, директор „Човешки ресурси”, представители и служители от дружествата „Геотехмин”, „Елаците-Мед”, „Геострой”, „Геотрейдинг” и служители от общинската администрация. Първите засадени растения бяха красиви зелени храсти и магнолии.

„Искам да изразя своята благодарност към четирите дружества за поредната добра инициатива, която осъществяваме заедно. Мисля, че днес трябва да покажем, че за да имаме наше „зелено“ утре, ние трябва да имаме едно много „зелено“ днес. Защото виждаме, че цялата европейска и световна политика се ориентира към зеленото, към грижата за околната среда. Независимо, че ние живеем в район, в който има индустрия, мисля, че показваме заедно с компаниите от Група ГЕОТЕХМИН, че отделяме значително внимание на увеличаване на биоразнообразието. Убеден съм, че това ще продължи и сътрудничеството между община Чавдар и четирите компании ще бъде винаги толкова ефективно, както досега и ще бъде пример за всички останали региони в страната.” – заяви по време на акцията кметът Григор Даулов.

Изпълнителният директор на „Геотехмин“ Доминик Хамерс, от своя страна, благодари на кмета за хубавите думи и посочи, че програма „Нашето зелено утре” е дългосрочен проект, който е създаден по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов. „Той даде началото на тази инициатива през 2011 година и ние днес продължаваме, с желание за още по-красива градска среда. Разбира се, благодарим на община Чавдар за това сътрудничество в изпълнението на тази програма” – допълни още Хамерс.

В следващите дни ще бъдат засадени рози, туи, лавандула и други трайни растителни видове в центъра на Чавдар, в Японската градина и по централните улици.

Дворът на ОУ „Георги Бенковски” в Мирково също бе гостоприемен домакин на зелената инициатива. В нея се включиха представителите на компаниите-дарители, кметът на общината Цветанка Йотина, общински служители, ученици от четвърти клас и преподаватели в училището. Засадени бяха десет броя фиданки шестил. Със същите и други дървесни видове ще продължи залесяването в следващите дни на определените за това терени – в двора на читалище „Христо Ботев”, в двора на детска градина „Дора Габе” и зелени площи в селото.

В ранния следобед, кампанията продължи и със залесителни дейности в Копривщица. „Изключително съм благодарна на „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД за инициативата „Нашето зелено утре“, за това което правите за Копривщица, за децата и гражданите на Копривщица. И тази година засаждаме плодни дръвчета, които учениците от средно училище „Любен Каравелов“ ще поддържат, ще поливат и, разбира се, после ще берем реколта. Вярвам, че с тези кампании и мероприятия правим една по-добра, по-красива и по-зелена България, учим децата на труд, отговорност и грижа за природата“, каза г-жа Дюлгярова.

Всички присъстващи се включиха с ентусиазъм в засаждането на първите от 200-те плодни дръвчета – череша, вишна, ябълка, слива, праскова и круша. Учениците обещаха да се грижат за дръвчетата и с нетърпение очакват да събират плодовете им. Засаждането ще продължи и през следващите дни на други терени определени в града-музей.

Снимки: в. Камбана