„Напред! Науката е слънце, което във душите грей!“

24 май е празник на словото, а то е оръжието на грамотните. Всеки народ се нуждае от силен дух, който се гради само с грамотност. Нека знаем, че думите имат несравнима сила. Именно, те са тези, които превръщат невидимото във видимо.

Това е най-българският празник, съчетал в себе си всичко – история, култура, наука, знание, бъдеще. Празник, който е дълбоко залегнал в сърцето на българите, защото чрез него почитаме българските творци, учители, дейци на културата, но най-вече българския дух, възкръсвал през всички години на върхове и падения в нашата история. Словото е крепяло предците ни, дори през най-тъмните векове, през които е преминавала дължавата ни. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Празнувайки Деня на светите братя, сякаш отново си припомняме казаното от Вазов в първия български роман:

„И в няколко деня, тайно и полека,

народът порасте на няколко века…“

Защото с всеки поглед в българските традиции, с всяко почитане на старите идеали, с всяка прочетена книга човек пораства вътрешно, в себе си, в душата си. Не учим ли днес всички ние, децата на България, за да има нея утре? Защото всички знаем, че България заслужава да се трудим за нея.

За първи път чествахме 24 май с новото име на празника – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, а не както досега – „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“. Промяната беше гласувана с изменения в Кодекса на труда през декември миналата година, тъй като 24 май е официален празник и на него се почива.

***

На 24 май, Златица тържествено чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Площадът пред Народно Читалище „Христо Смирненски-1889” традиционно събра ученици, учители, граждани и гости на града. Събитието удостоиха с присъствието кметът на община Златица Стоян Генов, председателят на ОбС-Златица Любомир Цветков, зам. кметът Иванка Ангелова, кметските наместници на селата Карлиево, Петрич и Църквище – Ненко Миндилов, Мария Ангелова и Тотка Стойкова, председателят на НЧ „Христо Смирненски -1889” Нели Михайлова, директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски” Емилия Микова и директорът на Професионална гимназия „Златица” – Величка Баланова.

Празникът беше открит с рецитал и слово представени от ученици от ПГ „Златица”. Литературно-музикална програма бяха подготвили и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Кметът на община Златица Стоян Генов поздрави учители, учиници и културни дейци за празника, като припомни думите на Иван Вазов, който казва ,,Че и ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книги да четат”. Кметът напомни, че денят на светите братя е един от първите официални празници на възродената ни държава.

Генов и председателят на ОбС-Златица Любомир Цветков наградиха зрелостниците на випуск 2021 г. от двете училища в града. От СУ „Св. Паисий Хилендарски” отличени бяха Жаклин Василева и Лало Лалов, а от ПГ „Златица” – Теодора Георгиева и Цветомир Доросиев.

Специални награди кметът връчи и на борците от СК „Стоян Николов”:

Станислав Ненов – шампион на България в кат. до 35 кг;

Кристиян Петков – шампион на България в кат. до 53 кг;

Александър Петков – бронзов медалист в кат. до 53 кг.

Евгени Георгиев – класирал се за Европейското първенство по класическа борба в кат. до 52 кг.

На награждаването присъства и техният треньор Иван Иванов.

Тържеството завърши с изпълнения на Детската вокална група „Звездици”. Кръшни хора се извиха на площада.

Пламена Питекова