Мобилност в Португалия

Мобилността в гр. Селорико де Басто, Португалия по проект „CAUTION! The Rise of the ECO-Warriors“ (Внимание! Пробуждане на ЕКО-бойци!) от 27 до 31 януари 2020 г. на група от СУ „Саво Савов“ гр. Пирдоп бе първата от обменните срещи с участието на ученици от всичките страни-партньори: България, Португалия, Литва, Полша, Испания и Турция. Основната цел на проекта е да формира у младите хора отговорност към Природата и разбирането, че Тя – Природата не е даденост, тя е изчерпаем източник, който трябва да бъде ценен. Учениците трябва да разберат, че не ние – хората, сме най-важни на планетата, че сме зависими от природата и опазването и е отговорност на нас и нашите семейства. Мобилността мина под наслов „The Balance of Nature, and the Nature of Balance!“ и срещна много млади и амбициозни хора, готови и мотивирани да участват в международни проекти на европейско ниво. Създадоха се и много нови приятелства.

Училището-домакин бе Agrupamento de Escolas de Celorico de Basto, в което са обединени 18 учебни заведения – детски градини, начални и средни училища.

Всеки ден от визитата премина под тематичен природен символ и през многообразна и интересна програма.

В първия ден под надслов „ЗЕМЯ” бяхме посрещнати в заседателната зала на Общината и приветствани от Директора на групата учебни заведения Едуарда Алвес. Учениците от страните-партньори определиха основни и наболели проблеми, произтичащи от глобалното затопляне касаещи ВОДАТА, ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ, БИОРАЗНООБРАЗИЕТО, КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ, АГРОКУЛТУРАТА. Обърнато бе внимание и на рециклирането на битови и промишлени отпадъци. След това посетихме едно от училищата – Basic School 2,3/S Celorico de Basto School, което се намира на територията на гр. Селорико (неголямо градче с население малко повече от 20 хил.души). Там бяхме приветствани от учителския колектив. Разгледахме училището, състоящо се от няколко сгради. Благодарение на любезното съдействие на преподаватели по биология, география и спорт, посетихме учебни часове. Група ученици представиха кратка информация на фона на характерни музикални фрагменти за всички страни партньори. Изпълниха химна на училището си в съпровод на кавал. Следваха три дейности за учениците: да напишат на техния роден език  „БИБЛИОТЕКА“, да засадят дъб и да научат един съвременен танц.

Вторият ден под надслов „ВОДА“ посетихме друго училище – Basic School 2,3 Gandarela School в съседното градче Гандарела. Там бяхме приятно изненадани от танцовите умения на учениците, които бяха подготвили по един танц изненада върху съвременна популярна песен от всяка страна. Предварително бяхме подготвили семена и/или разсад на растения, характерни точно за нашите страни, които засадихме там. Българският екип представи бамбал, здравец и чубрица. След това, въпреки дъждовното време, посетихме мелница, задвижвана от вода. В края на деня бяхме в едно от началните училища в Селорико, където малките ученици ни поздравиха с характерни португалски детски песни и предизвикаха всеки от екипите на страните-партньори да изработи камелии от текстил, които на следващия ден подарихме на кмета на града. Камелията е цвете – символ на района.

Третият ден под надслов „МЕТАЛ“ посетихме красивия и емблематичен град Порто и неговия „Свят на откритията“ – съвсем нов тематичен парк и интерактивен музей, базиран на историята на португалските открития. Не пропуснахме да се насладим на изживяването речен круиз по река Д”Оро.

Четвъртият ден под надслов „ОГЪН“ беше един от най-важните. Посетихме фабрика за преработка и сепариране на битови отпадъци. Насладихме се на красотата и аромата на градина с Камелии, в която най-старото растение е от 18. век. Последва визита в професионално средно училище по агрокултура във Ферил де Басто (Fermil de Basto). Екипите от страните-партньори имаха изключително мила и впечатляваща среща с кмета на гр. Селорико де Басто – Joaquim Mota E Silva, който лично се запозна и ръкува с всеки ученик и учител.

На официална вечеря всеки от участниците в мобилността получи Сертификат за участие.

Петият и последен ден под надслов „ДЪРВО“, посетихме два много красиви града – Гуамареш и Брага с техните исторически центрове.

Димитър Павлов:

„Моите впечатления от пътуването до Португалия са много добри. Останах с много топли чувства от там. Хареса ми това, че се запознахме с нови хора от другите народи, докоснахме се до културата на Португалия, видяхме интересни неща и изживяхме това приключение заедно като едно семейство! Това наистина ще остане един от най-хубавите спомени в моя живот!“

Ванеса Николова:

„Мобилността в Португалия по проект Еразъм+ ми хареса, защото се запознах с много нови хора от други държави, имах възможността да говоря  на английски език, беше забавно. Посетихме много красиви забележителности… Цялата мобилност ни показа един друг свят.“

Миглена Джежова,
координатор