Минни професии за жени в „Елаците-Мед“

Дами работят като флотиер и реагентчик повече от 30 години

Маргарита Ивтиминова
Иванка Лукова

По повод 8-ми март – Международния ден на жената, решихме да ви запознаем с две жени, избрали нестандартни професии и доказали се като изключителни професионалисти в работата си. Красивите дами работят в Обогатителния комплекс на „Елаците-Мед“ с. Мирково и споделят, че за нищо на света не биха сменили работното си място.

„Вече 37 години работя като реагентчик и това ме прави щастлива“, споделяИванка Лукова, която работи в предприятието от 1987 г. Нейната длъжност е свързана с приемане, разтваряне, следене контрола и концентрациите на реагентите, които се използват за процеса флотация за извличане на ценния метал. Тя допълва също така, че през годините производството много се е променило, внедрени са нови технологии, които значително улесняват работата на служителите. Тя с усмивка си спомня: „Когато започнах работа през 1987 г., не беше моето. Мислех, че това няма да бъде моята професия. Но с течение на времето така стана, че след връщане от майчинство продължих тук и реших, че щом се справям добре и ръководството ми е гласувало доверие за тази професия, аз трябва да го оправдая и така продължих да работя тук вече 36 години.“

Друга дама – Маргарита Ивтиминова разказва с какво се занимава един старши флотиер. „Ние наблюдаваме машините и следим качеството на извличането на полезния компонент в рудата. Професията ми харесва, а нашата дейност е от най-важните звена в производството“, с гордост обясняваМаргарита Ивтиминова.Тя работи вече 33 години като флотиер в „Елаците-Мед“, 10 от които е старши флотиер. Маргарита допълва, че трябва толкова добре човек да познава флотацията, че при един евентуален проблем да знае откъде идва той и какво да направи. Флотацията е процес, който изисква постоянно внимание. „Благодарение на моята отдаденост в работата през 2019 г., получих юбилеен сребърен медал за значителен принос към развитието на компанията, с който много се гордея. Това е само едно признание на ръководството за това, което си направил през годините. И това, че колегите разчитат на мен и че мога да помогна и да се справя с всяко предизвикателство“, с радост споделя за признанията и уважението което имат към нея. Със сълзи на очите разказва за близкото бъдеще. Маргарита Ивтиминова не може да си представи света без „Елаците-Мед“ и работата тук. „Аз съм почти на 52 години, имам още няколко години до пенсия, но ще ми е много трудно, когато дойде този момент и  няма да идвам вече в Мирково, да  виждам колегите си и да споделяме всичко на работното място“, разказва още тя. Лъчезарната дама завършва разказа си с милия спомен как е дошла в предприятието един ден преди да навърши 19 г. и тогава са й отказали да я назначат, защото нямала нужните навършени години. Отпратили я и я помолили да се върне след два дни, за да може да се спази процедурата. Така ден, след рождения й ден, тя се завръща в дружеството, в което започва нейната кариера.

Иванка Лукова и Маргарита Ивтиминова са две от 540-те жени, които работят в „Елаците-Мед“. Професионалният път на всяка от тях е доказателство, че в минната индустрия успешно могат да се реализират и дами – с професионализъм, упоритост, отговорно отношение към работата и подкрепа от колегите.