Малките неща, които ни правят големи хора

• Пламена Питекова

Знам, че годината трябва да започне вдъхновяващо, затова ще ви разкажа история, която стопля сърцето.

Показвам ви баба Елза, с нея се запознах в средата на декември на Централна гара в София. Аз идвам от изпит, а тя ходила да види внуците в големя град. Докато чакаме влаковете си, се разговорихме. Поговорихме си доста, разказах й какво уча, а тя на мен за нейното хоби, а именно ръчната изработка на сувенири и плетени ръкавици. Изведнъж в течение на разговора, тя извади кутия от чантата си, в която имаше от нейните ръчно изработени късмети. Накара ме да си избера толкова, колкото хора ще бъдем около елхата на Коледните празници. Разказа ми, какво значи всеки един – червена чушка, жълъди, шишарки, всички с грижливо написано и сгънато послание. След това, когато поисках да ги платя, тя каза, че просто ме е харесала като човек, по разменените приказки и иска да ми направи подарък, защото съм била много усмихната. Обичала младите хора да бъдат приветливи и затова ме заговорила. Приех и благодарих. Помолих я, да си направим снимка за спомен, а тя се разплака от проявеното внимание. Ето я и снимката ни. После пътищата ни се разделиха.

Така се стекоха обстоятелствата, че не отворих нито един късмет на Бъдни вечер, защото имах ужасни празници, поради липсата на близък човек, който беше в болница. Няколко седмици по-късно се сетих за милия жест и зарадвах семейството си, което вече беше в пълен състав.

Пиша тези думи, за да благодаря на въпросната баба. Тя превърна в празник обикновен делничен ден. Единият празник, когато я срещнах на гарата, а другият – когато отворихме късметите вкъщи. Тези малки жестове бързо те вадят от забързаното ти ежеднеие и те карат да се замислиш. Оказва се, че не са важни подаръците под елхата или изпитът, за който сърцето ми се бе свило, важна е човещината – човек да бъде човек. Нека има повече хора като баба Елза, които усещат добро и правят добро, даряват и усмихват.

Всеки ден е празник, когато близките ти са здрави и са до теб.

Всеки ден е празник, когато усмихнеш непознат.

Нека сме смирени и по-добри, за да бъде и светът по-хубав.

Нека се радваме на малките неща, защото те са тези, които правят човека голям!