Кризата удари туризма и в община Чавдар, с общи усилия трябва да се справим

Григор Даулов, кмет на община Чавдар

• Григор Даулов, кмет на община Чавдар пред вестник Камбана

– Г-н Даулов, как посрещате като кмет и управленец първото предизвикателство от такъв мащаб? Как се справя община Чавдар с противоепидемичните мерки?

– Смятам, че това е предизвикателство за всички кметове в момента, както и за всички хора. По отношение на мерките в община Чавдар, те са обичайните, които са наложени на всички. Прави се дезинфекция на помещенията, намален е състава на общинската администрация. В последния месец се работи и дистанционно, като служители, които имат неотложна работа и ангажименти, идват на място. Има дежурен служител във фронт-офиса. Спазваме стриктно всичко, което е указано от Министерството на здравеопазването. От „Елаците-Мед” получихме подкрепа и бе извършена дезинфекция на различни обществени места. Преди Великденските празници, отново с водоноска бе извършено миене с дезинфектанти на главните улици.

Според мен, по-голямо е предизвикателството за бизнеса. Крайните резултати ще бъдат върху него. Виждаме, че малко по малко, да се надяваме, че пандемията си отива. Щетите ще са върху социалната и здравната система в държавата и върху почти целия бизнес, в това число и община Чавдар като туристическа дестинация. Търговските площи, които отдаваме под наем, ще бъдат освободени за периода на извънредното положение. Със сигурност, ще имаме и негативни отражения върху бюджета, но хората са дисциплинирани по отношение на местните данъци и идват да си плащат. Срокът за заплащане на данъците за МПС и недвижими имоти с 5% отстъпка е удължен до 30 юни.

Направихме две дарения за подпомагане дейността на МБАЛ-Пирдоп. Второто дарение е част от дарение, което общината получи от дарител, пожелал анонимност, и също една част бе преведена на МБАЛ за подпомагане на дейността на лечебното заведение.

Трябва да отбележа, че „Аурубис България”, „Елаците-Мед” и „Дънди Прешъс Металс Челопеч” също се включиха с много големи финансови дарения за болницата в Пирдоп, което е изключителен пример за отговорно действие в такава кризисна ситуация.

– В какъв мащаб е засегната общината по отношение на туризма?

– Като община с туристически профил в последните няколко години, ние сме силно засегнати. Вече два месеца са затворени основните ни обекти – Археологически парк „Тополница”, спортният атракцион, Фолклорният център… Този сезон в момента, е най-активният ни период. По принцип, идват организирани групи от различни училища от София, от детски градини, от други организации, от всякакви места. Сега всичко е затворено… Спряхме всички културни и масови мероприятия.

– Не се състоя традиционният празник на общината – „Света Петка”…

– Да, и това не се беше случвало – да бъде отменено честването на празника на общината, но се случи. Отменихме и Месеца на книгата, и традиционния фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта”, Фестивала на фолклорната песен „Да запеем заедно песните на Средногорието”, детския празник.

За периода, в който са затворени туристическите обекти, спадът е стопроцентов. Надявам се това постепенно да бъде възстановено. Знаете, че сега се насади един страх у хората, от непознати, от  пътувания. Затова съм съгласен с твърденията, че може би българинът ще преоткрие България и това ще даде малък позитивен ефект върху родните туристически дестинации. Имам притеснения, но се надявам до есента да се възвърне нормалния ритъм на живот и посещенията в селото да се възстановят. Надявам се силно, че в обществото е останала надежда и желание за социален живот и пътувания. Но като цяло годината ще бъде лоша, това е виждането ми.

– Какво се случва с проектите, по които работите или кандидатствате? Поне там, където е възможно към този момент? Какво ще представлява надграждането над постигнатото дотук в община Чавдар?

– Много пъти съм казвал, че този мандат ще бъде труден за всичките 265 кмета в България. Това е поради една обективна причина – изтича програмен период 2014-2020. Той ще изтече в рамките на мандата. А подготовката за следващия ще трае поне 2 години. Тоест, ще се получи един вакуум между нещо, което изтича и няма възможности за кандидатстване и друго, което пък не е много ясно какво точно ще бъде. Това го казах още преди да знам, че ще има епидемия от коронавирус. Сега вече положението е малко по-сложно. Напълно естествено е, че сегашната обстановка ще промени бюджета на Европейския съюз. Ще има нови приоритети. Така че, този мандат ще бъде много труден за всички кметове от гледна точка на европейско финансиране и средства.

Що се касае за Чавдар – физкултурният салон на основното училище е готов. Планирахме през месец април да го открием, но уви. С оглед на обстоятелствата, най-вероятно ще остане за откриването на новата учебна година. Още нямаме обратна връзка от Фонд „Земеделие” за кандидатстване за окончателно разплащане. Всичко, което се изискваше от нас е направено на 100%. Много бързо и качествено се справиха изпълнителите, доволен съм.  

По отношение на други проекти – през последната седмица на април подписах договор по проект „Предоставяне на топъл обяд у дома за уязвими лица в община Чавдар в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. Проектът е на стойност 3 923,70 лв. и се финансира от Агенция за социално подпомагане по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“ Радвам се, че датата на интервюто /бел.ред. – 4 май/ съвпада с началото на този проект. Предполагам, че в момента товарят храната и тя ще достигне до 41 потребители. Срокът за изпълнение е до 19 юни тази година. Дейностите, които ще се изпълняват, са осигуряване на приготвен и доставен до домовете на потребителите топъл обяд (супа, основно ястие, десерт и хляб), и оказване на допълнителна подкрепа за закупуване на хранителни продукти и продукти от първа необходимост с техни собствени средства.

Също миналата седмица подадохме документи и кандидатствахме с подобен проект за патронажна грижа по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, където ни бяха определени 6 потребители. Също чакаме резултати.

До 8 май очакваме и резултати за един много важен за община Чавдар, като културна и туристическа дестинация, проект по финансовия механизъм на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Този механизъм обхваща културно предприемачество, кандидатстват много потенциални бенефициенти и конкуренцията е голяма. Бяхме готови и с проект за транснационални партньорства, но заради пандемията тази програма бе отменена в началото на месец май и средствата бяха пренасочени към друго място.

Известно раздвижване имаше по проектите, които внесохме за доизграждане на улици и тротоари преди две години. Имахме информация, че ще бъде увеличен бюджета по тези проекти и ние попадахме в тези 20 проекта. Една част от нещата вече сме ги изпълнили и се надявам, че ще ни финансират и останалите улици и тротоари. Винаги, когато има възможност и тя съответства на нуждите на общината, кандидатстваме.

– Какво ще се случи с проекта за изграждането на Пречиствателна станция за отпадни води?

– За съжаление, няма възможности за външно финансиране за изграждане на Пречиствателни станции за отпадни води в населени места под 2 000 жители. Имаме готов такъв проект. Подготвили сме и проект за събирателни колектори и по мое виждане, ще го реализираме със собствени средства. Тежък проект ще бъде. Трябва да се изградят събирателни колектори по река Селска, които да отвеждат всички отпадни води извън населеното място, до бъдеща пречиствателна станция. Довеждащият водопровод в селото също го изградихме със собствени средства, поради липса на такова финансиране.

По оперативна програма „Околна среда” сме кандидатствали с един демонстрационен проект за управление на отпадъците. Отново сме в режим на очакване на резултати. Подали сме и проект към ПУДООС за закриване и рекултивация на старото депо в Чавдар. Освен управлението на отпадъците, бих откроил и екологичните предизвикателства, поради спецификата на района, в който се намираме.

Държа да отбележа, че община Чавдар е една от одобрените 18 общини с проект за закупуване на чисто нов електрически автомобил по Схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства на Националния доверителен екофонд. Има избран изпълнител и предполагам, че до месец-два, нещата ще се случат.  Подали сме документи и по схемата за подкрепа на устойчив бизнес. Подпомагат се маркетингови и други дейности в продължение на една година, като средствата не са много.

– Има ли развитие по други дейности, които са с външно финансиране?

– Да, тази година изпълняваме няколко по-малки проекта, които са с финансиране от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Те се случват благодарение на тяхната социална програма и подпомагането на значими проекти в общината. Един от тях е едно ново развлекателно съоръжение в местността „Света Петка“. Това е един въжен парк на много нива, който може да събере повече деца. То е почти готово.

Друг проект е детска площадка и допълнителни дейности в училището, които също вече са готови. Предвиждаме също ремонт и монтиране на нови съоръжения в детската градина, които са по тази програма на „Дънди“. В рамките на тази програма е изградена и изцяло нова разширена система за видеоналюдение, която всеки момент ще бъде завършена. Дано не ни се налага често да я ползваме.

Започна и реализация на друг важен обект в община Чавдар – предпазен канал в местността „Герена”. Дните в края на месец май и юни по принцип са много дъждовни, както и през есента, и там не малко имоти биват наводнявани, защото такова е естеството на терена. С този предпазен канал се надявам проблемът да бъде решен.

С подкрепата на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” се поддържат и осем работни места – пет постоянни и три временни. Това са жители на Чавдар, които работят на територията на общината. За нас е голяма помощ, след като отпаднаха голяма част от програмите за временна заетост. За някои дейности ще потърсим помощ и от „Елаците- Мед”. Взаимодейстията и сътрудничествата между бизнеса, общината и местната общност са от важно значение за всички.

– Кои са пътищата за развитие пред община Чавдар? Икономика, туризъм, производство?

– Освен традиционно заетостта, която се осигурява от близките предприятия и концесионните отчисления, които получаваме от дейността на двете компании „Елаците” и „Дънди Прешъс Металс”, ние, като администрация, трябва да надграждаме туризма. В последните години имаме голям напредък, макар че има още много какво да се желае. Но трябва да надграждаме, защото за нас това вече е печеливша дейност. Имаме минимум 7 пряко заети работни места  в тази дейност. Косвените ползи за бизнеса в Чавдар са безспорни. Миналата година и върху тях имаше страхотен ефект. Туризмът е едно голямо предизвикателство и за частните стопани, особено за къщите за гости. В момента се изграждат три къщи за гости в местността „Света Петка” от частни инвеститори, със собствени средства го правят. Надявам се, че ще се появят и други предприемчиви хора. Има много голямо търсене за нощувки в Чавдар, на което, на този етап, не можем да отговорим. От общината, от бизнеса и от предприемчивите граждани зависи как ще развием тази нова страница в летописа на нашето село.

Друго, което си мисля, като път за развитие, е селското стопанство и земеделието. Конкретно визирам земеделските производители и кооперациите в Чавдар – цялата земя се обработва. Надявам се да се появят и други инвеститори, а такива чака всеки един кмет в България. На фона на това, което се случва, трябва да бъдем реалисти, обаче.

Третото, което е много важно е образованието и културата. Без едни добре образовани и подготвени деца, които са разумни и познават реалния живот, не може да очакваме добро бъдещо развитие. Затова ние инвестираме много средства в образователната инфраструктура и дейности. Започнахме допълнителни занимания по ментална аритметика. Курсовете се провеждат от външна организация, една част финансира общината, а друга – родителите. Този метод създава интердисциплинарни умения у децата посредством ментална аритметика и се развиват всички други познания и компетенции.

Знаете за инициативата „Срещни известните, стани като тях”,  която предприеха пекарна „Прованс” и училище „Св.Св. Кирил и Методий”. На гости ни бяха толкова много популярни личности. Предвидено бе и идването на други известни личности. Надявам се през есента тези срещи да продължат. И да се появявят нови дейности в тази насока. В образованието отговорността е обща – на родителите, на учителите, на институциите.

– В последните два месеца има ли увеличение на жителите на общината? Преоткриха ли хората своите корени?

– Да, определено има такова нещо. Има хора, които живеят тук от петък до неделя и цяло лято. Или имат къщи и пътуват всеки ден до работното си място в столицата. Затова не смятам, че беше само заради коронавируса. Имаме и няколко млади семейства, които си купиха къщи и също вече живеят в Чавдар.

– Да Ви върна на темата за управлението на отпадъците. Казахте, че е сериозна и тежка тема.

– Така е. Процесът у нас беше отлаган дълги години. В нормалните западни страни, той е продължил поне 10 години, за да го има какъвто е сега. И в Скандинавските страни, Германия, Австрия… А при нас той не е бил започван никога и сега се стовари със страшна сила. До края на годината трябва да бъдат рекултивирани старите сметища на общините и възниква въпросът какво правим на 1 януари 2021 г.?  

В Чавдар продължаваме да събираме разделно пластмаса и хартия. Закупихме преса, с която да ги балираме. Но не това се оказа трудното.

– Някоя от рециклиращите фирми не прояви ли интерес?

– Ето това е големият проблем. Хората мислят, че има голям интерес, а не е така. Цените са твърде ниски, интересът – също. Водили сме много разговори, ходили сме на място. Целта ни е да намалим тежестта на обемите, които пътуват към депото в Златица. Имаме надежда, че ако са правилно сортирани от нас и балирани, все ще се намери кандидат. Разговори в тази насока предстоят. В тази връзка е особено важен и проектът, който община Златица изпълнява, заедно с останалите общини за компостиращата и сепарираща инсталация на депото в града. Трябва активно да се работи и с населението, трябва да се промени отношението към този бич на съвремието ни. Появата на нерегламентирани сметища в цялата страна се очакваше, тук също не липсват и това не ми харесва. Решаването на тези изключително тежки въпроси е възможно, само ако участваме всички – администрация, и граждани.