Изложбата „Градски ансамбли и архитектурно наследство“ на арх. Белин Моллов гостува в Пирдоп

Исторически и архитектурни образци, впечатляващи сгради и градски ансамбли от населените места в Средногорието и страната представи архитект Белин Моллов по време на откриването на самостоятелната си изложба във фоайето на пирдопското читалище на 16 март.

С кратко приветствие към архитект Моллов се обърна зам.кметът Мария Шентова, която сподели радостта си от откриването на тази изложба и пожела успех. От името на община Пирдоп Мария Шентова му поднесе подарък – книги с историческа тематика.

Представянето на арх. Белин Моллов направи доц. Йосиф Аврамов, д-р по икономика. За себе си той сподели, че е завършил средното си образование в Пирдопската гимназия и разказа подробно за познанството си с арх. Моллов. Доц. Аврамов подчерта, че творецът ще посвети тази година на Средногорския район, тъй като през месец май същата изложба ще гостува и в Чавдар.

Петдесетте картини от изложбата под надслов „Градски ансамбли и архитектурно наследство” ще бъдат изложени във фоайето на НЧ „Напредък 1869” до края на месец април и могат да бъдат закупени при проявен интерес.

В изложените пана, град Пирдоп е представен с картини на Еленската базилика, сградата на старата Популярна банка и фонтана в центъра на града, храм „Свето Успение Богородично”, музей „Луканова къща”. Съседни населени места, които присъстват в рисунки със своите забележителности са Златица и Бояновата къща, църквата „Свети Николай Мирликийски” в Челопеч, изглед от Мирково, Копривщица, Чавдар и неговата централна част, както и други архитектурни обекти в Средногорието. Към всяка картина има и кратък пояснителен текст.

Паралелно с тях, бе показан и новият албум на арх. Моллов „101 картини от България”, издателство на БАН. Официалното му представяне ще бъде на 20 март в София в Литературен клуб „Перото”. Албумът съдържа някои от най-успешните му творби, които пресъздават най-значимите места и обекти от България.

– Вълнувам се особено за откриването на тази изложба тук, в Пирдоп. Бяхме на гости в Пирдопската гимназия „Саво Савов” и съм силно впечатлен от нея. Това е образец на училището такова, каквото трябва да бъде. Аз съм архитект, но съм станал такъв, защото много обичам да рисувам и се възхищавам на културното наследство. Ще дам един пример – след Освобождението, в период от 30 години, най-хубавите сгради са били училищата, читалищата и църквите. Това е било направено с възможностите на цялото общество. Затова искам да го покажа на публиката.

Специално за тази изложба се постарах доста. За първи път стъпих край Еленската базилика – уникално място. В България има само още едно такова и то е край Перущица – Червената базилика. Огромно по стойност наследство. Много се въодушевих да го нарисувам и това е първата картина от цялата изложба. След това реших да покажа Пирдоп в неговото разнообразие – Лукановата къща, църквата… Сградата на банката – една от най-прекрасните! Направете всичко възможното да я съхраните и да е жива! Наследството може да бъде съхранено, ако в него има живот! След това посетих околните общини. Чавдар – един пример за чудесна съвременна среда, малко общини имат толкова добре организиран площад, с всички функции наоколо. Златица – това великолепие Бояновата къща – трябва да се направи нещо, за да има повече информация за този архитектурен шедьовър. Каня всички желаещи да разгледат и благодаря за гостоприемството – каза още арх. Белин Моллов при представянето си.

Архитект Моллов е от Русе, завършва „Архитектура” в София. Специалист е в областта на устройственото планиране и градското развитие. Бил е директор на Софпроект – Дирекция „Генерален план на София”, където е ръководил интердисциплинарни екипи за концептуални градоустройствени разработки, съветник в Столичния общински съвет, зам. министър на МРРБ, съ-председател на преговорната позиция „Регионална политика“ по договора за присъединяване на България към ЕС, съветник на Министъра на РРБ и хоноруван преподавател по специалността урбанизъм в УАСГ. Участвал е в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик. Ръководил е колективи за изработване на нормативна база в областта на устройството на територията и програми за регионално и пространствено развитие, управление на местно и регионално ниво, европейска интеграция и прилагане на Кохезионната политика на ЕС.
Участвал е в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете”, което определя като свой най-голям професионален връх. Бил е методически ръководител на редица общински планове за развитие и областни стратегии. Има международна квалификация по териториално и селищно устройство, регионално развитие и управление, стратегическо планиране, урбанизъм, устойчиво градско развитие и планиране.