Предсрочни парламентарни избори 2024: Христо Иванов: Надежда се произвежда, а не се чака на спирка. Дайте й власт

Надежда се произвежда! Надежда се произвежда, а не пада от небето. За да имате алтернатива, трябва да овластите алтернатива.

Едва ли често чувате такива думи от българските политици. Те все повече обещават, кълнат, назидават, обиждат. Но има и политици, които продължават да държат добрия тон и високия личен престиж. Те все още са тук и се борят за вашето доверие. Такива са Христо Иванов и д-р Александър Симидчиев – единият съпредседател на “Демократична България”, а вторият – народен представител от коалицията и водач на листата на ПП-ДБ в София област с номер 14 за изборите в неделя.

Спокойното говорене на двамата не е случайно. Освен че е въпрос на възпитание, то стъпва и на огромни събирани познания през годините и на натрупана мъдрост. Това говорене и мислене се пренася и в работата им в Народното събрание и извън него. Но защо все пак Христо Иванов е толкова притеснен, че българските граждани са склонни да пропуснат гласуването на предстоящите избори? Според него на поредните парламентарни избори 9 юни ще се реши кой ще разпределя дългата власт в държавата, която дава основи на политически играчи като Делян Пеевски да контролират съдбата на България.  Това е и причината да се потиска избирателната активност – за да бъдат убедени хората, че няма смисъл, че всичко е толкова гадно, че дори самата мисъл да излезеш да гласуваш отвращава.

“Тези избори са много важни за ГЕРБ и ДПС, а още по-важно им е никой да не разбере, че са им толкова важни. На тези избори ще се разпредели огромна власт. Затова призовава да не се разчита на чудодейно изчезване на ламята от приказките, а да се гласува, защото противното е отказ от лична свобода, за която поколения българи са се борил”, казва Иванов, известен с умереното, но реалистично представяне на картината на настоящето и бъдещето на България.

За какво става дума? Става дума за един огромен обем власт, която стои скрита. Това е така наречената дълбока държава. Над 30 регулатора в момента са с изтекли мандати, част от тях завършват втори мандат, без да са избрани за него. Цялата върхушка на съдебната власт също трябва да се преизбере. Това са позиции от по 5, 6, 7 години, от които зависи изключително много – много повече, отколкото зависи от отделен депутат или министър.

“Залогът е огромен, но той не се вижда. Тези избори са решаващи за всеки български гражданин, който иска да се чувства свободен и достоен европеец в европейска България”, казва той и обяснява: “На хората се казва: “Стойте вкъщи, няма смисъл, отвратително е, гадно е, само не излизайте!”. Трябва да разбираме – че когато един отива да гласува, а двама остават вкъщи, така правят неговия глас като за трима. Това е механиката, по която ГЕРБ и ДПС оцеляват”.

“Алтернативата я знаете – това са нашите усилия от ПП-ДБ да се правят реформи. Сигурен съм, че през последните месеци много хора са имали десетки причини да бъдат раздразнени, недоволни, разочаровани. Но това е най-доброто, което можем да мобилизираме като обществен ресурс за промяна в България към момента. Тук не е въпросът за Христо Иванов или за Кирил Петков. Тук въпросът е с колко гласа я правим тази промяна. Защото промяна, която няма мнозинство зад себе си, в най-добрия случай е половинчата”, казва той.

По подобен начин разсъждава и д-р Симидчиев. “И преди, и след 9 юни перспективата за България е в хората й. Затова аз вярвам, че трябва да инвестираме в образование и здравеопазване, за да можем да подкрепяме растежа на здраво и подготвено поколение, което може да постави държавата ни там, където тя заслужава да бъде. Това не може да стане нито бързо, нито лесно. Но ако искаме да го постигнем, трябва по-малко да се делим, повече да се обединяваме зад малко на брой, но значими национални каузи. Затова гласувайте!”, казва известният пулмолог.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!