Ученици от СУ „Саво Савов“ участваха в мобилност в Полша по проект ERASMUS+

В периода от 28.05.2022 г. до 04.06.2022 г., нашият екип от СУ „Саво Ц. Савов”, посетихме Полша и изживяването беше невероятно!

На 28.05. всички ние се отправихме към българското летище, откъдето полетяхме за Краков. Това е вторият по големина град в Полша и е с доста богата история и култура. Разгледахме стария град, плавахме с лодка по реката Висла и успяхме да разгледаме доста исторически забележителности там.

На следващия ден се срещнахме с останалите групи и отпътувахме към Устшики Долни – градът домакин. В понеделник, 30 май, започна нашата официална програма по проекта. Още на сутринта, след като закусихме, се отправихме към тяхното училище. Запознахме се с много дружелюбни хора и правихме групови проекти, които по-късно представихме.

След приключване на училищните занятия, организаторите ни бяха подготвили интересни занимания – workshop, декорирахме ангели – символ на района.

На следващия ден имахме обиколка в Санок, където разгледахме Open-air museum-къщички, свързани с живота на хората преди повече от век и посетихме Арт галерията в Санок. Обядвахме предимно местни храни като борш, пироги и разнообразни ястия, приготвени от картоф и цвекло. Програмата за следващия ден беше следната: сутринта всички групи се събрахме и тръгнахме на пътешествие до район Muczne в  Национален парк Биещади. Там посетихме ферма с бизони, музей с изложени в него животни, характерни за страната. Посетихме църквата Saint’s Hubert. Направихме поход до наблюдателна кула и видяхме красива гледка на планината Биещади към Полша и Украйна.

На предпоследния ден от нашето изживяване започнахме с атракционно влакче, задвижвано от нас. След това посетихме занаятчийското училище в Uherce Mineralne. Там ни показаха как да направим традиционен за тях хляб-proziaki,изработвахме глинени съдове и взехме първи уроци по калиграфия на тяхната азбука. Отпътувахме към Солина, за да се качим на лодка и да разгледаме невероятно красивата природа край езерото. Прибрахме се обратно в хотела, за да се подготвим за раздаването на нашите сертификати. Петък,  3 юни, беше последният ден от нашето пътуване. Сутринта посетихме кметството, където се срещнахме с кмета на Устшики Долние. Направихме разходка с другите ученици до парка на града, прекарахме си чудесно. Дойде време и да се върнем в нашата родна страна. Прибрахме се в България, изпълнени с добри емоции и незабравими мигове.

Стефка Вълева, 8.а клас:

– Партньорите бяха разнообразни хора, с различни култури и виждания от различни части на Европа. Престоят в Краков, преди да посетим Устришки Долне, беше невероятен. Краков е един красив, изпълнен с младост град. Хотелите, в които отсядахме бяха идеални, нямаше как да не се зарадваш. Програмата през различните дни беше много разнообразна, аз не очаквах толкова преживявания от тези невероятни кътчета в Полша. Програмата разви уменията ни за творчество, изслушване, търпеливост и креативност. Показа ни нещо невероятно и непредсказуемо. Научихме за тяхната традиционна кухня, за техния фолклор. Пътуването ни в Полша ни направи по-сплотени и ни показа какво е това чужбина. Накара ни да повярваме в себе си и че трябва да сме по-отворени към света около нас. Беше кратко пътуване, но изпълнено с забавления и преживявания в една прекрасна държава, наречена Полша. Надявам се отново да се видя с новите приятели и да посетя техните родни места. Това беше за мен пътуването до тази държава и надявам се пак да я посетя.

Димитър Мирчев, 8.а клас:

– Моето впечатление от Полша е, че това е държава с хора – гостоприемни и мили. Хора, които държат на традициите. Там опитахме традиционна храна и създадохме запознанства. Природата беше уникална. Архитектурата също. Ако имам възможността, отново бих посетил Полша, но този път през зимата. Би било още по-невероятно!

Жоро Василев, 8.а клас:

– Изживяването беше невероятно! Лично за мен, това беше първото пътуване  извън България. Срещнах много различни и интересни неща, които не са характерни за нашата родина. Пътуването до Полша не само ме мотивира да пътувам и да видя всяка част от света, а и продължавам да уча и да постигам целите си. Благодаря на всички, които направиха нашето пътуването незабравимо!

Диана Додекова, 8.а клас:

– Дойде и моят ред да кажа за преживяването си в Полша. Останах с много добри впечатления оттам. 

Бяхме отседнали в градчето Устшики Долнье. Там беше много хубаво, направи ми впечатление, че градът беше много уреден, подреден и чист. Посетихме местното им училище, учителите и учениците там бяха много приятелски и дружелюбно настроени към нас. Правихме проекти заедно с групите от другите държави, пресъздавахме различни ситуации на английски език и се забавлявахме. Партньорите от Полша бяха организирали доста интересни неща. Посетихме различни градове в близост до този, където бяхме отседнали, видяхме характерни културни и исторически забележителности и дори успяхме да отидем до една наблюдателна кула доста на високо в планината. Природата им там беше сходна на нашата в България, така че на нас не ни липсваше нищо от към тази страна. Всичко беше прекрасно! Изкарахме си много хубаво и се радвам, че имах възможността да посетя Полша!

Проектен екип – СУ „Саво Савов“