Алеги Инженеринг – иновативна фирма на 2020-а

Част от екипа участвал в проектирането и сглобяването на GIDROCK LV

АЛЕГИ Инженеринг е малка инженерингова компания, развиваща дейността си на територията на гр. Златица. На 18 декември 2020 година, на провелото се дигитално събитие с тема „Икономическа устойчивост чрез иновации“, получи награда в категория „Качество на живот“ с продукта Минна специализирана машина „GIDROCK LV”.  Машината осигурява висока степен на безопасност и надеждност при работа в минни условия.

Кадър от награждаването

„Искам да благодаря на екипа, участвал в този проект, който беше много труден и ни отне много време. Можем да се похвалим, че двете машини работят вече над 7 месеца и осигуряват безопасност на работниците, които ги експлоатират“, сподели пред аудиторията Георги Атанасов, мениджър „Производство“ в „Алеги Инженеринг“.

Тази година близо 60 компании от различни икономически сектори се включиха в конкурса, а победителите бяха определени от 23-членно жури, сред които бяха представители на Администрацията на президента на Република България, БАН, Българската асоциация на стартиращите компании, Българската банка за развитие, БНР, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Индустриална зона „Тракия тех“, Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, Софийския университет „Свети Климент Охридски“, УНСС, както и лауреати на конкурса от преходни години.

До финала на конкурса достигнаха 16 компании, които се надпреварваха за награди в общо 8 категории. Освен наградата „Иновативно предприятие на годината 2020“ отличените фирми в конкурса получиха правото да използват марката „Високи постижения в иновациите“ (Excellence in Innovation) на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

„За нас, тази награда е високо признание за труда и уменията на целия екип. Благодарни сме на всички, които участваха в реализацията на проекта, за инициативността, себеотданието и упоритостта с които се впуснаха в целия процес. Надяваме се в бъдеще да продължаваме заедно да вървим напред и решаваме предизвикателствата, пред които ни изправят новите проекти. Въпреки всички трудности и ситуацията в момента с COVID 19, се надяваме да успеем да реализираме продукта си, като за начало на Балканите. Ние искаме да развиваме производство тук в Средногорието, колкото и налудничаво да звучи. Това е вече втори по вид продукт произведен от нас след минната карета MDL201. Работим и по редица възстановителни и ремонтни проекти. Клиентите ни са предимно извън региона. Надяваме се малкият бизнес да продължава да се развива в Средногорието и гради основите на държавата, защото малките компании са двигателят на големите икономики.“- споделя Ирина Атанасова – Управител на Алеги Инженеринг ООД.