88 години туризъм в Златица и 47 години от построяването на х. Свищи плаз

 

Много жители и гости на Златица се изкачиха на 21 септември до хижа „Свищи плаз“, уважи поканата на общината и туристическото дружество „Свищи плаз – 2013″ да отбележат 88 години от организиране на туристическото движение и 47 години от построяването на хижата. Горе, на 1400 м. надморска височина имаше хора от 2 до 93 годишна възраст, дошли пеша, с коне и магарета, с джипове, или с организирания транспорт от страна на „Елаците Мед“АД – компанията, която за пореден път бе засвидетелствала своята съпричастност към община Златица, осигурявайки освен безплатен транспорт, но и пейките и масите, на които да се настанят гостите на празника. Тук бяха кметът на общината инж. Магдалена Иванова, кандидатите за народни представители от коалиция „БСП Лява България“ инж. София торолова и инж. Георги Бояджиев, синът и дъщерята на Ленин Готов Георги и Цветанка, общински съветници и служители. Под навеса пъргавите Филатка Рашева, Цветанка Бачева и Надежда Илиева, под ръководството на Цано Николов приготвяха вкусен курбан от две овце. Горе на терасата певицата Любов Танчева се грижеше за веселото настроение на планинарите. На всички бе раздаден новия брой на в. „Свищи плаз“.

Посочените годишнини не са кръгли или юбилейни, но това тържество трябваше да го има. След отбелязване на 70 годишнината от туризма в Златица през 1997 г., нещата тръгнаха лавинообразно назад. Тогавашният председател на дружеството не разви никаква дейност. Беше пропуснат срокът за пререгистрация и съдът заличи ТД „Свищи плаз“. Поради слаб контрол от общината беше ликвидиран и ограбен електропроводът. За хижари се назначаваха неподходящи хора, които повечето време пребиваваха из златишките кръчми, а горе първият етаж на хижата се обитаваше от коне и магарета. Едва през настоящия мандат ОбС и общинското ръководство се обърнаха с лице към проблема. Беше извършена голяма ремонтно-възстановителна работа за превръщане на хижата в приятен за пребиваване от туристите дом. Сега местата за спане са около 60.

Благодарение на инициативата на Здравко Тодоров, който понастоящем е председател на зружеството и на група граждани, през 2013 год. беше учредено и възстановено туристическо дружество „Свищи плаз – 2013″, което бе регистрирано от СОС. Има изграден Управителен и Контролен съвет.

В словото си кметът на общината приветства присъстващите и разказа за преодолените трудности при възстановяване на разрушеното през годините. Нещата могат да вървят добре, когато ОбС, общинско ръководство и дружеството обединят усилията и възможностите си.

Приветсвие към присъстващите отправи и председателят на ТД „Свищи плаз – 2013″ Здравко Тодоров. Туристът-ветеран Лулчо Муравенов, член на дружеството от 1947 г. разказа за историята на туристическото движение в града и за строителството на хижата. Беше прочетен поздравителен адрес от ОбС. Димитър Ценов рецитира свое стихотворение, написано в памет на Ленин Готов (1923 – 1983) – инициатор и лично участвал в строителството на хижата. Отец Йордан Георгиев освети курбана, а Милка Старошалиева разчупи и раздаде приготвената от нея пита. До късно на поляната се извиха кръшни хора.

За осъществяване на това дълго запомнящо се тържество спонсори бяха община Златица, „Елаците Мед“АД, Христина Медарова, Цветана Острева, Димитър Харалампиев, Иван Негойков, Борис Гечев, Милка Старошалиева, Иван Кръстанов, Костадинка Медарова, Стоян Милев и др.

Тържеството отмина, но на него трябва да се гледа като на ново начало за неспирна работата, която да даде тласък на развитието на туристическото движение и продължаване на работата по хижата. Следва да се намери и най-подходящата форма за нейното стопанисване от общината и туристическото дружество. Друга важна задача е увеличаване броя на членовете на дружеството.

Тодор Чомпалов

Добави коментар