Посещение в град Егоревск

7

От 9 до 13 септември на официално посещение в побратимения на Пирдоп – гр. Егоревск, Русия, бяха общинските съветници Лало Кирилов и Силвия Георгиева, както и Росица Иванова. Визитата е свързана с празника на града и 238 години от неговото основаване. Членовете на делегацията се завърнаха преизпълнени с впечатления, очаровани и дълбоко развълнувани от изключително топлия и сърдечен прием и обичта, с която в Егоревск се говори за Пирдоп и за хората, с които са имали възможност да общуват.

По време на своето посещение в руския град пирдопската делегация е взела участие в тържественото честване на празника. Провела се е и официална среща с главата на окръг Егоревск (изпълняващият длъжността кмет на града) Александър Гречищев и председателя на общинския съвет. Разгледали са градски социални заведения и няколко промишлени предприятия.

• Лало Кирилов:

– Празникът на Егоревск се проведе на 10 и 11 септември. Официалната част на тържествата започна в 8 часа сутринта на съботния ден. В най-стария храм на града   Тройцкия манастир се отслужи тържествена литургия.

Духовните лица, кметът и кандидата за депутат от Московска област държаха речи, а след това литийно шествие премина през града – от Тройцкия манастир до църквата „Александър Невски”.

Вечерта от 20 ч. на централния площад с тържество беше отбелязан рожденият ден на града. Бяха наградени заслужили местни жители, от различни сфери на градския живот – работещи в администрацията, в регионалното предприятие за автотранспорт, здравните служби. Наградена бе и спортистката Валерия Кобловой, която спечели сребърен медал по време на олимпийските игри Рио 2016.

По време на официалната част представихме поздравителен адрес, който заедно с нашият подарък бе връчен на кмета на Егоревск – Александър Гречищев.

Детски ансамбъл изпълни песента „Една българска роза”, като специален поздрав към делегацията ни.

В неделя посетихме старата част на близкия град Коломно, където се намират мъжки и женски манастир и няколко църкви. В миналото тази част на града е била резиденция на руските князе.

През последния ден имахме възможността да разгледаме местни социални и промишлени институции. Нашите домакини с гордост ни разведоха в най-новата детска градина, където ни запознаха с методите на работа, процесите по обучение и грижи за здравето на децата. Едни от фокусите в обучението са спортът и развитие на сръчност при изработването на различни предмети. Обзавеждането на стаите в голяма част е направеното от децата. Показаха ни също работи на децата, свързани с честването на 70 години от Великата отечествена война. Детската градина разполага с басейн, медицинския център, солна и фото зала за релакс. По предписание на психолог всяко дето от 5 до 20 мин. стои във фоторелаксиращата зала, за да се успокоява. В солната зала, по предписание на медик децата стоят до 40 мин., като този престой се равнява на няколко часа разходка на крайбрежието. Всички действия на учителите в детското заведение са съгласувани с психолог и медицинско лице, които предписват различните терапии в зависимост от персоналните специфики и нужди. Приоритет на обучението е и оперирането с интерактивни методи. Детското заведение разполага с интерактивна зала, в която има няколко особени работни места със специални монитори, на които работят учителите и децата. Присъствахме на един такъв урок, който бе свързан с правописа. Показана бе картинка и детето трябваше да избере правилната дума, описваща показаното. Другата задача беще в дадена дума да се посочи липсващата буква.

След детската градина посетихме новопостроения им басейн. Той е оборудван с няколко пречистващи системи, чрез която водата минава през специална филтрация, която убива до 99% от познатите на науката бактерии.

Разгледахме и средно училище, което е трето най-добро в Московска област и петото най-добро в цяла Русия. Учениците в него, по случай 70 годишнината от избухването на Великата отечествена война са направили мини музей, в който експонатите са свързани с роднини на децата, както и с хора които са учили тук. По този случай училището е издала и книжка за Безсмъртния полк. Показаха ни и единствения в Московска област мини град, в който децата могат да учат правилата за движение по пътищата.

Имахме и посещение в спортната зала на града. Там водещ спорт е хандбалът, но се тренира също футбол и баскетбол. Настилката в залата е по стандартите за провеждане на олимпийски игри, направена е от специално канадско дърво и струва над 2 000 000 долара.

Много добро впечатление ни направи техният родилен дом, който е изключително добре оборудван с най-модерните апарати. Сградата е стара, но е ремонтирана. Сощиалната  политика е бременните жени да постъпват в болницата 10 или 15 дни преди да родят. Техният престой в болницата е за сметка на държавата.

Другите две места, които посетихме бяха два завода. Единият бе завод „Победа”, който произвежда висококачествени шоколадови изделия. Голяма част от техните клиенти са ВИП-зоните на летищата и бизнес класата на самолетните превозвачи. За продукцията се използват само естествени продукти, без оцветители и други консерванти. Показаха ни технологията на производство, специалните бункери за смесване на продуктите и част от готовата продукция. Другият завод бе полското предприятие „Бела”, което е едно от най-големите инвестиции в района. Това е завод за козметични продукти и еднократни продукти, използващи се в медицината. Разведоха ни из новия цех на завода, който в момента се изгражда. Всичко е високотехнологично, като процесите се контролират от компютри.

В града има силна индустриализация в леката промишленост, като има още цех за висококачествени колбаси и завод за детски обувки. Хората притежават висок социален пакет, който се предоставя от държавата и им гарантира социална сигурност. Благодарение на този социален пакет, в Русия има семейства, чийто членове са на по 30 години и имат по 2 или 3 деца. Детските градини са с минимални такси, като няма доплащане, а се осигуряват и допълнителни услуги на психолог и педиатър. Отделно се учи задължително още един чужд език. В средното образование се набляга на спорт и изучаване на чужди езици, които са задължителни.

 

Добави коментар