80 години от гибелта на Христина Морфова

НАРИЧАХА Я БЪЛГАРСКИЯТ СЛАВЕЙ

poklonenieMorfova

На 1 юни се навършват 80 години от трагичната кончина на българската оперна певица Христина Морфова. На този ден, през 1936 г. край Пирдоп, тя загива при автомобилна катастрофа.

Ръководството на община Пирдоп и общинската администрация отдадоха почит с поклонение към паметта на българския славей. Край паметника на Христина Морфова присъстваха кметът на общината Ангел Геров, зам. кметът Вера Бойчева, председателят на ОбС Мария Шентова, секретарят Николина Божкова, почетните граждани на общината Росен Илиев и Георги Илчев, отличените с приза „Даскал Тодор Пирдопски” учители Мария Илчева, Мария и Христо Кюркчиеви, служители на общинската администрация, граждани и медии.

Уредникът на музей „Луканова къща” Иван Иванов разказа пред присъстващите някои факти от житейския и професионален път на певицата. Тя е родена на 24 април 1887 г. в Стара Загора. Неин брат е композиторът Александър Морфов. Учи пеене в Прага, където се запознава с известната пианистката Людмила Прокопова. Завладява европейските сцени със своя уникален и богат глас – сопран. През 1931 година се връща в Софийската опера. По-късно помага на десетки студенти по пеене да развият своя талант.

В трагичния ден 1 юни, на път от Карлово за София, шофьорът на колата, в която пътува Христина Морфова, губи контрол и буквално се забива в пропастта на острия завой преди Пирдоп. Пострадалите са откарани в болницата в града, но за съжаление, за Морфова е късно. При аутопсията е установено, че тя е починала от огромен кръвоизлив в мозъка. Тялото е балсамирано от д-р Москов и д-р Марков. По настояване на дългогодишната приятелка на Морфова – Людмила Пропокопова, на мястото на катастрофата е поставен бронзов бюст-паметник, който е открит през 1955 г. През 1993 г. паметникът става обект на похищение и е прибран за съхранение в местния музей. През 2011 г. е направено бетоновото копие, което в момента стои върху постамента.

След разказите за живота и делото на певицата, смесеният битов хор към читалище „Напредък 1869” Пирдоп изпълни две песни в нейна памет.

Почетните граждани на общината Росен Илиев и Георги Илчев първи поднесоха своите цветя пред паметника, а след тях венец поднесоха кметът Ангел Геров и Мария Шентова.

Церемонията завърши със свеждане на глави за поклон и аплодисменти за голямата  българска певица.

Добави коментар