36 студенти получиха сертификати за стажа си в „Елаците-Мед“


Стажантите работиха с най-добрите ментори и получиха знания, които ще прилагат за бъдещото си развитие

През лятото на 2021 г. бъдещи млади специалисти от различни специалности придобиваха ценни професионални умения и надграждаха своите академични знания в двата производствени комплекса на „Елаците-Мед“ – Рудодобивен и Обогатителен. Практикуването в реална работна среда в една от водещите минни компании в страната бе очаквана и желана възможност за студентите, които се запознаха с постиженията на дружеството в областта на дигитализацията и устойчивите решения под ръководството на едни от най-добрите специалисти в своята професия. 

На 28 септември на територията на Обогатителен комплекс, Мирково, с участието  на представители на ръководството на дружеството, се състоя тържествено закриване на 10-та Стажантска програма на „Елаците-Мед“. В дружеството стажуваха 36 бакалаври и магистри от различни университети в страната и чужбина. В Стажантската програма се включиха и стипендианти на компанията, обучаващи се в инженерни специалности в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”.

Модератор на събитието бе Даниела Горанова, ръководител „Набиране на персонал/обучения и квалификация“, която обобщи постигнатото от стажантите през последните три месеца.

„Пожелавам Ви да продължавате да трупате теоретичния знания и опит в новите технологии. Надявам се, че сме успели да запалим в сърцата Ви интерес към минната индустрия. Очакваме Ви на стаж отново догодина, а защо не и като наши колеги в компанията“, каза Стойно Стойнов, директор на Обогатителния комплекс на „Елаците-Мед“. Той сподели искреното си удовлетворение от отговорността, с която стажантите са изпълнявали поставените им задачи и благодари на дирекция „Човешки ресурси“ за добрата организация на Стажантската програма. 

Милена Христова, директор „Човешки ресурси“, поздрави студентите за отличното представяне в програмата и им връчи удостоверения за успешно преминат стаж и символичен фирмен подарък за спомен. Тя благодари на всички за показаната силна мотивация, придобитите умения и опит и им пожела успешна професионална реализация.

Г-жа Христова благодари на наставниците за отличната работа и за отговорността, с която са подготвили възпитаниците си и изказа благодарност и на г-жа Даниела Горанова и г-жа Мариана Вътева за перфектните организация и координиране на Стажантската програма.

Мариана Вътева, експерт „Набиране на персонал/обучения и квалификация“, обяви резултатите от традиционната анкета за мнения и препоръки от стажанти и наставници.

По време на събитието бе представен официално и филмът, посветен на Стажантската програма на „Елаците-Мед“, чийто процес на създаване се случи през летните месеци и голяма част от стажантите имаха възможността да се включат, като главни действащи лица. За тях беше изключително интересно да видят завършения филм с тяхно участие.

Лятната Стажантска програма е един от приоритетите на „Елаците-Мед“ в подкрепа на младите хора, за развитието на техния потенциал, конкурентоспособност и възможност за успешната им професионална реализация. Досега в програмата са участвали повече от 280 студенти, а общият брой на младежите, свързали професионалния си път с „Елаците-Мед“ след стажа, надвишава 50.

Защо те избраха „Елаците-Мед“ за стажа си

Владимир Гребчев е израснал в Средногорието, в Челопеч. През 2008 г. заедно със семейството си заминава за САЩ. Там успешно завършва гимназия и работи в сферата на автоматизацията. Решава да се завърне в България, за да участва в Стажантската програма на „Елаците-Мед”. Според него тя е шанс да продължи да развива своите знания и умения. Записва и „Автоматика, информационна и управляваща техника” в МГУ „Св. Иван Рилски“. Интересът му към програмата на дружеството е породен от високия национален и международен авторитет на „Елаците-Мед“. Казва, че тук усъвършенства качества, като комуникация и организация. „Имам възможност на практика да се запозная с нещата, които в момента изучавам теоретично в университета. Смятам, че стажантските програми са от голяма полза и значение за студентите. Това е мястото, където може да се направи връзката между теорията и практиката”, споделя той. Стажът на Владимир протича в един от най-иновативните отдели – „Обследване на нови технологии за извличане на метал”, а дейността му е свързана с автоматизиране на процесите в новоразработените технологии. „Споделен опит, отговорност, иновативни подходи при решаването на технологични задачи“ е най-ценното за него от стажа. Мечтата му е да гради тук кариера. 

Своите приятели, които искат да работят „за компания с високи работни стандарти, където се ценят новаторството и инициативността” със сигурност би насочил към „Елаците-Мед”.

За Жан Паунов Стажантската програма на „Елаците-Мед” също е била отлична възможност да се завърне за кратко в родината. Той изучава Биотехнологии в Университет за приложна наука на HAN, Неймеген, Нидерландия. За себе си споделя, че е „амбициозен, с голямо желание за кариерно развитие, движено от любопитство. В университета уча Биотехнологии и търся реализация в устойчива компания, даваща възможност за иновации.” Привлечен е от Стажантската програма на „Елаците-Мед“, защото иска да види работната атмосферата в голяма българска компания и да се запознае отблизо с екип професионалисти, като този, в отдел „Обследване на нови технологии за извличане на метал”.

Най-ценното, което е придобил от стажа са „нови познания и умения”. За Жан основен приоритет е успешно да завърши образованието си и при възможност отново да се върне, но вече на работа в „Елаците-Мед”.

Ева Петрова е със специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Интересите ѝ са в областта на електроенергетиката и се надява на успешно кариерно развитие в тази област. „Привлече ме възможността да придобия опит в дружество с дългогодишна история, добра организация и с висококвалифицирани кадри“, споделя тя защо е избрала Стажантската програма на „Елаците-Мед“. За стажа си в отдел „Енергиен” разказва: „отделът е едно от основните звена за поддръжката и правилното функциониране на апаратурата в предприятието. Разнообразното естество на работата предлага различни предизвикателства всеки ден.”

Ева определя своето лятно преживяване като „много полезно и не по-малко вълнуващо”.   Най-ценното, което е „взела”, като стажант в компанията е, че „не трябва да спираш да се учиш, независимо на колко години си и какъв опит имаш, защото винаги можеш да надградиш себе си.” 

Радостина Балова, определя „Химическа лаборатория”, като своето място за това лято. Тя е студентка в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, специалност „Екология и опазване на околната среда”. Натрупването на повече професионален опит е нейната мотивация да се включи в Стажантската програма. За менторите и за приключението – стаж,  Радостина разказва:  „те ме обучиха на всеки един метод, който се използва в „Химическа лаборатория“, с най-малките му тънкости. Много съм доволна от начина, по който протече стажът ми, научих много нови неща, запознах се със страхотни специалисти в областта на химичните процеси. Очаквам  наученото тук да ми помогне за моето професионално развитие.” Без съмнение тя би препоръчала стажа на своите близки и приятели – „бих им разказала за добрите условия за работа и големия брой специалисти във всяка област, свързана с минното дело, от които може да се научи много.”