31 години от терористичния акт на жп гара Буново

СИЛНО ДЪРЖАВНО ПРИСЪСТВИЕ НА ПОКЛОНЕНИЕТО

JPGaraBunovo-3

На 9 март на ж.п. гара Буново бе почетена паметта на загиналите и пострадалите от терористичния атентат на ж.п. гарата на 9 март 1985 г. На възпоменателния митинг присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП ГЕРБ Димитър Главчев, председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, народните представители Данчо Хаджиев, Юлиан Ангелов, Валери Жаблянов, кметът на община Мирково Цветанка Йотина, синовете на Николай Хайтов – Александър Хайтов – скулптор на монумента, издигнат на ж.п. гара Буново и Здравец Хайтов – архитект на паметника, авторката на поредицата „Кървава чешма” Силвия Трендафилова.

Силвия Трендафилова с голямо вълнение разказа за трагедията, разиграла се преди 31 години. Отец Николай Славчев отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от протурския тероризъм.

В словото си Румяна Бъчварова отбеляза, че в съвременен контекст подобни атентати трябва строго да бъдат осъждани. „Това събитие ни напомня, че злото, пред което сме изправени днес, има своята предистория и не се появява случайно. От дистанцията на времето може да оценим колко са драстични и трагични посегателствата срещу невинни хора. Това трябва да ни направи по-готови да се изправим срещу тази опасност, която стои пред нас и цяла Европа. Страната ни реално е изправена срещу тероризма. Истината е, че днес можем по-добре да се справим с предотвратяване на такива събития. Истина е, че и те зачестяват и стават по-драстични. Поуките от историята не трябва да се забравят. Такива събития трябва да се помнят” – каза още министър Бъчварова.

JPGaraBunovo-2

Димитър Главчев заяви, че въпреки изминатите 31 години от атентата, те не могат да заличат болката в сърцата на хората. Той зави, че няма оправдание за случилото се на 9 март 1985 г. „Атентатът тук на това място е най-големият терористичен акт в българската история по брой на дадените жертви. По никакъв начин никой от нас не бива да оправдава какъвто и да е акт на насилие, чрез който да се докаже етническа правота или несъгласие с дадено действие. Тук сме за да покажем, че българите трябва да се обединим срещу всяко едно насилие. Особено сега, когато цяла Европа е изправена пред терористични актове” – заяви зам.- председателят на Народното събрание.

Валери Симеонов каза, че на тази дата всички се опитват да преосмислят събитията от преди повече от 30 г. и да направят своя съвременен прочит. „Имало  е изключително разделение и противопоставяне във времето, когато е извършен този грозен акт, но това противопоставяне по никакъв начин не го оправдава. За съжаление днес след толкова години сме свидетели не на един а на множество терористични актове в държави близо и далече от нашата граница”.

JPGaraBunovo

В словото си кметът на община Мирково Цветанка Йотина подчерта, че всяка година на това място се почита паметта на жертвите на най-кървавия терористичен акт в новата история на България. „На тази велика дата, 9 март, българският владетел Иван Асен II побеждава Теодор Комнин. Казвам това, защото искам да подчертая колко висок и силен е българският дух. Независимо какво се случва на територията на нашата държава, ние няма да бъдем безучастни. Ние ще бъдем редови войници, ние ще бъдем това, което се полага на един българин – висок дух и горд народ. Ние не сме се изправили тук за да хленчим. Тук сме, за да сведем гордо глава пред жертвите на терора. Бог да ги прости невинните жертви!”

Под звуците на траурна музика пред паметника бяха положени цветя и венци от името на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, община Мирково, ТВ „СКАТ”, НФСБ, ВМРО, БСП, ГЕРБ, както и от много жители и гости на Буново.

Добави коментар