30 години отделение по хемодиализа в МБАЛ – Пирдоп

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА СПЕШЕН РЕМОНТ

BlagotvoritelenKokteil_MBAL-1

На 25 март в МБАЛ – Пирдоп тържествено бе отбелязана 30-годишнината от откриването на отделението по хемодиализа в болничното заведение. По повода на това събитие бе даден благотворителен коктейл, чиято цел бе събиране на средства за извършване на ремонт на отделението. Присъстваха кметовете на общините Пирдоп, Златица и Чавдар – Ангел Геров, инж. Магдалена Иванова и Пенчо Геров, секретарят на община Челопеч Нина Калоянова, Мария Шентова – председател на ОбС –Пирдоп, инж. София Торолова – административен директор на „Елаците Мед”АД, Дамян Ненов – президент на Ротари клуб Пирдоп, представители на Инер Уил клуб Пирдоп, общински съветници, представители на големия и среден бизнес в района.

Официалната част бе открита от изп. директор на МБАЛ – Пирдоп АД д-р Маргарита Гетова, която разказа историята на отделението по хемодиализа. То е открито в края на м. март 1986 г. от проф. Здравко Киряков. От тогава до днес през отделението са преминали над 200 пациента. В момента отделението обслужва 5 пациента, които три пъти седмично са на хемодиализа.

BlagotvoritelenKokteil_MBAL-2

Понастоящем отделението е в лошо състояние и не отговоря на хигиенните изисквания. От РЗИ – София област са предписали то да бъде затворено, докато не се ремонтира, за да отговаря на санитарните изисквания. За да бъде извършен така належащият ремонт, болницата се нуждае от дарения. „Поставени сме пред дилемата дали да обединим силите си и да запазим тази ценна придобивка, която е спасявала животи, или да подложим нашите съграждани на мъчително пътуване до София три пъти седмично, което е допълнително страдание за тях”, каза още д-р Гетова. Тя изрази и надеждата си, че след извършването на ремонта на отделението и седемте пациента от района, които ходят на хемодиализа в София, ще се лекуват в пирдопската болница.

Д-р Маргарита Гетова връчи награди на медицински лица, свързани с работата на отделението по хемодиализа: награда за най-всеотдайна медицинска сестра в отделението на Миланка Димитрова, за най-отдаден лекар в отделението на д-р Здравко Стоянов, за най-отзивчив лекар на д-р Милена Арнаудова.

BlagotvoritelenKokteil_MBAL-3

Инж. Магдалена Иванова заяви, че община Златица е подписала споразумение с „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, благодарение на което на болницата ще бъдат преведени 31 000 лв. за закупуването на необходима апаратура. Останалите пари ще бъдат дарени за ремонта на отделението по хемодиализа. София Торолова обяви, че „Елаците-мед” АД ще дарят сумата от 4 000 лв. Президентът на Унер Уил клуб Пирдоп Ренета Атанасова обяви решението на клуба, че се ангажира с осигуряването на подкрепяща храна за пациентите на отделението. Д-р Маргарита Гетова информира присъстващите, че управителят на МБАЛ Скин Системс д-р Катрин Крахтова е дарила на отделението 32-инчов телевизор „Филипс“ и кафе-машина „Делонги“.

По време на благотворителния коктейл бе събрана сумата от 11 610 лв. – дарения от общини, фирми и частни дарители.

Всеки желаещ да дари сума за набирането на средства за ремонт на отделението по хемодиализа може да го направи в болницата или по банков път.

Сметката на МБАЛ Пирдоп АД, по която се набират средствата е:

IBAN: BG86UNCR75271059179913  BIC: UNCRBGSF

BIC code: UNCRBGSF

Банка: Уникредит Булбанк – Пирдоп

Добави коментар