3 декември – Световен ден на инвалидите

 

С пожелание за здраве и борбеност

На 14 декември 1999 г. е създаден Съюзът на инвалидите в България. След учредяването му Съюзът става член на редица международни организации. Със статут на наблюдател е към Съвета на Европа и към Световния интернационал на хората с увреждания. На 12 октомври 2001 г. Съветът на директорите на европейския форум на хората с увреждания приемат СИБ за свой асоцииран член. СИБ е първата неправителствена организация в България, удостоена с тази чест. През ноември 1992 г. на 47 сесия на ООН, 3 декември е обявен за Световен ден на инвалидите.

Община Златица

На 3 декември общинската организация на СИБ в Златица, която наброява над 200 члена отбеляза своя ден в ресторант „Средногорие“. Присъстваха членове от града и трите села на общината. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите инвалиди. Тържеството бе открито от председателя на организацията Петрана Цакова. В краткото си слово тя пожела на всички крепко здраве и сили, топлота и доброта и много радост по време на Коледните и Новогодишните празници, и сбъдване на мечтите през 2010 г. Тя вдигна тост и призова всички да забравят грижи и неволи и да отпразнуват весело празника.
С топли думи към инвалидите се обърна председателят на ОбС Сашка Кърпарова. От името на съветниците тя им пожела всичката любов на света, много здраве, сили и вяра за да продължат напред, да дерзаят и да се борят за реализиране на техните мечти.
Кметът на общината Нонка Каменова не присъства на празника, а извинението за това бе поднесено от главния счетоводител Анна Ланкова, която прочете от нейно име благодарствено писмо. След него много от инвалидите попитаха, кога ще им бъдат докарани по 3 куб. м. безплатно дърва за огрев, както бе решил ОбС.
Председателят на Клуба на пенсионера в Златица Александър Мичков поздрави присъстващите с техния ден и поднесе на председателя на дружеството букет с цветя и картичка с новото лого на клуб „Златина“ . Той напомни, че с решение на Клубния съвет всички ветерани от войните и инвалидите имат статут на редовни членове на пенсионерския клуб, без да плащат членски внос.
Женският многогласен хор „Златолира“ към читалището изнесе пъстър концерт от популярни песни, с което сгря сърцата и повдигнаха настроението на хората. Тържеството продължи до късния следобед с много музика и песни.

Община Пирдоп

На 3 декември в ресторант „Олимп“, Дружеството на инвалидите – Пирдоп организира празник за своите членове. На входа на ресторанта хората с увреждания бяха посрещнати с питка и сол.
Тържеството им уважиха Анна Нейкова – Директор на Дирекция „Социално подпомагане“ и Николина Драгнева – управител на общинска фирма „Пролет“.
Анна Нейкова се обърна с топли думи към присъстващите, като им пожела преди всичко да са живи и здрави. Тя каза, че всички здрави хора трябва да взимат пример от тях по отношение на тяхната борбеност в живота. Тя им пожела весело прекарване на празника, като им припомни и за задълженията, които имат, във връзка с изготвянето на индивидуалните им социални оценки, както че и не трябва да пропуснат да си подадат молби за следващия период, в който тези оценки трябва да бъдат изготвени.
Празникът продължи с много настроение.

Добави коментар