27 години от премиерата на „Една любов греховна“

На 18 октомври 1981 г., във връзка с 1300-годишнината от създаването на българската държава и по повод на 110-та годишнина от първото театрално представление в Пирдоп „Иванко – убиецът на Асен“ от Васил Друмев, в читалище „Напредък“ бе премиерата на пиесата „Една любов греховна“. Неин автор е Георги Янакиев. Драмата пресъздава трагични събития, разиграли се в района при покоряването му от турските завоеватели. Изградена е по преписка, намерена в „Пирдопски апостол“ от XIV век, съхраняван в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София. Постановката и сценария са дело на режисьора Димо Братованов, на художника Георги Златанов, хореография – Георги Панков.
На 13 май 2008 г., 27 год. по-късно, част от колектива, осъществил тази постановка се събра да отбележи тази годишнина от премиерата, в чест на Влайковите дни и празника на Славянската писменост и култура.
В нея взеха участие Георги Янакиев, Никола Попов, Георги Паскалев, Никола Чолаков, Георги Дараков, Красимира Николова, Денчо Петров, Иван и Мария Харалампиеви, Георги Петров и Невена Петкова
Авторът на пиесата предостави магнетофонен запис от онова време и върна мислено някогашните самодейци на сцената. Пиесата се е играла 34 пъти, от които 13 пъти само в Пирдоп. С нея пирдопските самодейци са гостували в Бургас, Елена, Клисура Панагюрище, Елин Пелин, Етрополе, Стрелча и др.

Добави коментар