24 май – Празнично утро в Копривщица!

ПЕЯТ ВЕСЕЛО ДЕЦА,

 СВЕТЯТ ЧИСТИТЕ ЛИЦА.

И С БОЖУРИ ВЪВ РЪЦЕТЕ,

 С КЛОНЧЕТА И РОСНО ЦВЕТЕ

ДРУЖНО ВИЕМЕ ВЕНЦИ

НА БЕЗСМЪРТНИТЕ ПРЕДЦИ.

ДНЕС Е ПРАЗНИК НАЙ-ВЕЛИК,

ДЕН НА НАШИЯ ЕЗИК И СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ,

ДЕН НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ!

Учители, ученици, родители и гости на СУ „Любен Каравелов” Копривщица, развълнувани и с трепет почетоха празника на Кирил и Методий. Нешка Кунчева – учител и водещ на тържеството, откри празничното утро, което бе събудено от химна „Върви, народе, възродени”. Той е изпълнен за пръв път на 11 май 1901 г. в Ловеч, като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета, а през 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната. Гости на празника бяха Бойка Дюлгярова – кмет на Община Копривщица, Кунка Неделева – Директор Дирекция музеи, Любомир Цеков – председател на ОбС Копривщица, Стоян Павлов – председател на НЧ „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869”.

Химнът на училището бе изпълнен от духовия оркестър, който неуморно, отговорно и с лекота озаряваше празника със своята музика. Приветствено слово отправи директорът на училището Пенка Кривиралчева и представи отличилите се със знания и умения ученици.

Поздравителни адреси бяха поднесени от Кунка Неделева, Читалищното настоятелство при НЧ „Хаджи Ненчо Дончев Палавеев”, Росица Иванова, началник на РУО – Софийска област, „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, издателство „Домино”, фондация „Заедно в час”.

Церемонията по предаване на училищното знаме от випуск 2021 на випуск 2022 и изречените силни и емоционални думи: „Госпожо Директор, предавам училищното знаме чисто и неопетнено” развълнуваха учители и родители.

Поздрав за присъстващите поднесоха малките първокласници, ученици от 2 и 4 клас и новите музиканти от ученическия духов оркестър.

Димитрина Орашъкова