24 май – Ден на славянската писменост и култура

СОУ „С. Савов“ Пирдоп

24 maySOUPp
На 24 май дворът на СОУ „С. Савов” – Пирдоп бе изпълнен с ученици, учители, родители и граждани. Гости на тържеството бяха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, Ивайло Джуров – председател на Училищното настоятелство, бивши преподаватели в гимназията.

По традиция празникът започна с националния химн и издигане на трибатреника, след което тържествено бе посрещнато училищното знаме.

Вокална група „Фантазия”, с ръководител Мариана Върбанова поздрави присъстващите с няколко песни, а по-малките възпитаници на училището изнесоха рецитал, посветен на този най-светъл български празник – празникът на духовността.

Кратко поздравително слово произнесе директорът на гимназията Цвятко Четьов, в което припомни заветите на Стоян Михайловски, актуални и днес.

Наградени бяха изявените зрелостници на гимназията.

Годишна награда за постигнати високи резултати в областта на хуманитарните учебни дисциплини /БЕЛ/, на името на Веса Георгиева – учител, бе присъдена на Николинка Чалъкова и бе връчена от кмета Ангел Геров.

Носител на годишна награда за постигнати високи резултати в областта на природо-математическите учебни дисциплини е Криста Михайлова. Наградата бе връчена от Ивайло Джуров.

Наградата „Най-изявен спортист на СОУ „С. Савов” бе връчена на Алекс Бамбеков. Наградата е осигурявана от доц. Юлиян Карабиберов и би връчена от неговия учител Христо Кюрчиев.

Състоя се церемония по предаване на училищното знаме и тържествено сбогуване на абитуриентите с него.

НУ „Т. Г. Влайков“ Пирдоп

24 mayNUPp

С химна на републиката, издигане на трибагреника и химна на буквите започна тържественото отбелязване на 24 май в НУ „Т. Влайков” – Пирдоп. По традиция, първи пред публиката се изявиха момиченцата от мажоретния състав към училището. След тях с няколко песни се включиха и децата от вокална група „Веселинчета”. След предаването на училищното знаме, на стълбите пред училището се наредиха четвъртокласниците, които в един глас благодариха за знанията, уменията, търпението и любовта на своите класни ръководители. Директорът Трънка Николова отправи поздравление по повод най-светлия български празник – празникът на българската просвета и култура. Тя пожела на завършващите ученици да са здрави и да имат много успехи в живота.

Начело с транспарант с името на училището, иконата на Св. Св. Кирил и Методий и училищното знаме, към центъра на града потегли дългата колона от ученици, които носеха бели, зелени и червени балони. Там те се срещнаха с другите две колони – на ученици от ПГТХТ „Н. Димов” и ПГМЕ и заедно изпълниха площадното пространство пред читалище „Напредък”.

СОУ „Св. П. Хилендарски“ Златица

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

На 24 май дворът на СОУ „Св. П. Хилендарски” Златица се изпълни с ученици, учители, родители и граждани за да отбележат заедно Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството бе уважено от кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова и председателят на ОбС – Златица Асен Плахов.

В двора на училището Марчинг бенд „Marching Stars” изпълни химна на българската просвета „Върви народе възродени”. От там към центъра на града тръгна шествие, начело на което бе знамето на училището и иконата на светите братя Кирил и Методий.

Пред читалище „Хр. Смирненски” инж. Магдалена Иванова отправи празнично слово пред събралите се жители и гости на града. В него тя подчерта важността на делото на солунските братя, благодарение на които днес четем и пишем на кирилица.

Ученици от IV и V клас рецитираха стихове посветени на празника. Официалното честване завърши с изпълнение на музикантите и мажоретките от Марчинг бенд „Marching Stars”.

ЧПГЧО – Челопеч

24mayChPGChO

На 24 май ЧПГЧО – Челопеч изпрати своя XVII випуск. Вълнуващото тържество за изпращане на тазгодишните абитуриенти се състоя в двора на учебното заведение, където се събраха много близки, роднини и приятели на зрелостниците. Гости на тържеството бяха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, изп. директор на „Дънди България” д-р инж. Илия Гърков, директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч Весислава Панджерова.

По традиция, всеки от трийсетте абитуриенти бе представен чрез хумористично стихче. „Випуск 2016” беше поздравен от директора на гимназията Николай Кръстев, който изказа своята гордост от постигнатите успехи на випуска.

Поздравления към зрелостниците отправи кметът инж. Алекси Кесяков, който изрази надеждата си, че те ще превърнат България в едно по-добро място за живеене. Поздравления към „Випуск 2016” отправи и д-р инж. Илия Гърков, който каза, че абитуриентите завършват най-доброто училище в страната. Той пожела на зрелостниците да сбъднат своите мечти. От името на зрелостниците слово произнесоха Николета Иванова и Мария Искрова.

Удари и последният училищен звънец за тези млади хора. След официалното предаване на училищното знаме, един по един абитуриентите се простиха с него.

По-късно в училището за абитуриентите, техните учители и гости бе даден коктейл. Веселият празник на абитуриентите продължи до късно през нощта с песните и танците. Така те отпразнуваха завършека на своето детство и старта им в истинския живот.

ПГМЕ – Пирдоп

24mayPGME

На 25 май в ПГМЕ – Пирдоп се състоя церемония по изпращане на випуск 2016 г. Присъстваха директорът на учебното заведение инж. Ненка Рашева, учители, ученици и родителите.

Атмосферата на тържеството бе приповдигната от красивите тоалети на абитуриентите и празничната атмосфера, която създаваше украсеното с балони и цветя училище.

Състоя се церемония по приемане и предаване на училищното знаме и прощаване на абитуриентите с него.

Зрелостниците бяха поздравени от директора инж. Ненка Рашева, която им пожела здраве, късмет и много успехи. След церемонията абитуриентите от випуск 2016г. поеха с много вълнение към своя незабравим абитуриентски бал.

 

Добави коментар