21 – 28 януари 2008 г. – Европейска седмица за профилактика на рака на маточната шийка

 Какво е рак на шийката на матката?

То засяга пряко маточната шийка – конусовидният орган, свързващ матката и влагалището. Нормалните клетки от лигавицата на маточната шийка променят своята структура и функция и започнат да се делят неконтролируемо. Най-често това се дължи на действието на Човешкия папиломен вирус (HPV – вирусът). В резултат на това се образува плътна маса от ракови клетки – тумор. Обикновено туморът има злокачествени характеристики – нараства бързо и дава разсейки (метастази) по хода на лимфната и кръвоносната система.

Връзката между рака на маточната шийка и HPV е забелязана преди повече от 30 години. След проведените мащабни вирусологични, епидемиологични и клинични проучвания стана ясно, че основен причинител на заболяването в 95 – 99.7% от случаите е HPV – вирусът, две трети от които се падат на т.нар. високорискови типове – 16 и 18.

Каква е статистиката?

Ракът на шийката на матката е втората по честота причина за смърт от злокачествени заболявания сред жените след рака на млечната жлеза. Според данни на СЗО годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.
Потърпевши са сравнително младите възрастови групи, като 80% от случаите са в развиващите се страни.
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23 годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Какви са симптомите на рака на шийката на матката?

Предраковите състояния и ранните стадии на заболяването обикновено не предизвикват болка или други клинични симптоми. Най-често ракът се проявява едва когато е в напреднал стадий и на това се дължи високата смъртност.

Най-честите прояви на едно напреднало заболяване са:

  • Кървене
  • Кървене извън периода на менструация
  • Кървене по време на полов акт или гинекологичен преглед
  • Менструацията е по-продължителна и по-обилна
  • Кървене след менопаузата
  • Болка в таза
  • Болка по време на полов акт
  • Цялостно отслабване на организма

Късни клинични белези в резултат на усложнения са: метастази в белия дроб, костите, черния дроб и мозъка; разпространение на тумора в околните тъкани и уретерите, с развитие на различни симптоми от страна на отделителната система.

Появата на каквато и да било клинична картина е белег на един напреднал карцином. Ето защо е изключително важно да се обърне внимание на профилактиката – ежегодни гинекологични прегледи с цитологично изследване и ваксиниране срещу основният причинител – човешкият папилома вирус.

www.hpvguard.org

Добави коментар