21 януари – Ден на родилната помощ – Бабинден

ПРИЗНАНИЕ КЪМ ХОРАТА, КОИТО ПЪРВИ ПОЕМАТ ЖИВОТА

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Още преди изгрев слънце, майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите.

Тържества, по повод Деня на родилната помощ бяха организирани във всички общини от района.

Община Пирдоп

На 21 януари в ритуалната зала на читалище „Напредък“ Пирдоп бе организирано традиционното честване на Деня на родилната помощ. На него бяха поканени майките, родили през 2014 г., за които бе даден коктейл, а много от тях бяха със своите бебетата. Гости на празника бяха кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, председателят на ОбС – Пирдоп Райна Алдева, секретарят на общината Николина Божкова.

Младите майки извършиха ритуала по поливането ръцете на акушерката Невена Пушкарова, която първа е поела в ръцете си десетки новородени бебета.

С думи на благодарност към майките за куража им да раждат деца в такава трудна икономическа обстановка се обърна кметът на общината инж. Цанко Цанов. Той съобщи, че през 2014 г. в община Пирдоп са се родили 88 бебета. За спомен от тържеството майките получиха сувенири, с пожелание за здраве, щастие, успехи и много късмет в живота.

С китка от народни танци, майките бяха поздравени от детския танцов състав към читалище „Напредък“, с ръководител Евгения Ралчева.

Кметство Душанци

На 21 януари в пенсионерския клуб на Душанци се състоя честване на Деня на родилната помощ – Бабинден. На празника бяха поканени майките и техните бебета, родени през миналата година. Присъстваха кметът на община Пирдоп инж. Цанко Цанов, председателят на ОбС Райна Алдева, секретарят на общината Николина Божкова, много жители на селото. Кметът на кметството Вера Бойчева приветства присъстващите и поздрави най-малките жители на Душанци и техните майки.

Поздравителен адрес от кметството и община Пирдоп. получи акушерката Албена Бонева за своя всеотдаен труд и грижи. Приветствие към майките и техните малчугани отправи кметът на общината инж. Цанко Цанов.

През 2014 г., населението на Душанци се увеличи с 10 новородени деца. Цанко Цанов връчи специални подаръци на всяко дете, с пожелание за здраве и усмивки. Отец х. Недко Бръмбаров отслужи тържествен водосвет и поръси със светена вода за здраве и благоденствие. В края на тържествената церемония най-малкият жител на Душанци Ивайло беше изкъпан от акушерката. За всички присъстващи беше разчупена и раздадена питка и мед.

Община Антон

На 21 януари в ритуалната зала на читалище „Хр. Ботев“ – Антон, бе отбелязан празникът на родилната помощ. Присъстваха кметът на община Антон Цонка Гешева, Лена Николова – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, д-р Стойчо Косев, д-р Анна Александрова – стоматолог, служители от ОбА, както и част от майките, родили през 2014 г.

Децата от ЦДГ „Българче“ с песни, танци и стихчета поздравиха бабите и майките. След тяхното представяне д-р Стойчо Косев, д-р Анна Александрова и Галя Драганова дадоха полезни съвети на майките за отглеждане на бебетата им. Спазена бе и народната традиция и бе възпроизведен обичаят „поливане“. Младата майка Наталия поля ръцете на д-р Стойчо Косев. Цонка Гешева поздрави присъстващите и младите майки. Тя съобщи, че през 2014 г. в Антон са се родили 13 бебета и връчи поздравителен адрес и подарък на техните майките.

Поздравления към майките бяха отправени и от пенсионерския клуб и женското дружество в селото.

Община Мирково

 

На 21 януари, по стара традиция, в Мирково бе отбелязан Бабинден. Тази година, празникът започна пред общинската сграда в центъра на селото. 

Присъстваха кметът на общината Цветанка Йотина, секретарят на общината Цвета Попова, а акушерките, които бяха поканени бяха Мария Грохчева, Дилка Гешева и Радка Кренева. Присъстваха и много от майките, родили през 2014 г., както и много жители и гости на общината. 

Ритуалът по къпането на акушерките извърши кметът Йотина, както подобава с китка здравец, благодарност и пожелания за здраве и благополучие. 

От името на общината тя подари на акушерките по един спален комплект и цветя, а на майките – хавлиена кърпа, сапун и цветя. 

През 2014 г. в община Мирково са родени 18 деца, от които 12 момчета и 6 момичета (годината бе мъжка).

Последното родено дете за 2014 г. е момче – Никола Димитров Божков, роден на 15.10.2014 год. в семейството на Петя Дешова и Димитър Божков.

Първото родено дете за 2015 г. е момиче – Цветелина Маркова Тодорова, родена на 09.01.2015 год. в семейството на Десислава и Марко Тодорови.

Тържеството продължи с почерпка и веселба в комплекс „Свети Иван Рилски“.

Община Златица

На 21 януари в Златица беше почетен празника Бабинден. Както повелява традицията, на този ден се събраха много млади майки, за да засвидетелстват почит и уважения към лекарите, помагащи новият живот да дойде на бял свят. На празника бяха поканени д-р Иван Стойнов, акушер-гинеколог, акушерки и персоналът на Медицинския център в Златица. Присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, секретарят на общината Теодора Петрова, служители в общинска администрация, много граждани. 

Майка, родила своето четвърто дете през изминалата година, извърши ритуала, характерен за празника. Тя поля и изми ръцете на най-възрастната акушерка в града. По традиция тя бе дарувана с кърпа, сапун и китка здравец.

Инж. Магдалена Иванова подари албум и златна буква за здраве и късмет на малкия Цветомир. Всички присъстващи акушерки и д-р Иван Стойнов получиха цветя и подаръци от община Златица. Подаръци получиха и всички млади майки, чиито деца са родени през изминалата 2014 г. 

Събитието продължи с музикални и танцови поздрави от читалищните самодейци.

През миналата година в община Златица са се родили 41 деца.

Село Смолско

На 21 януари, пенсионери, читалищни дейци и жители на Смолско се събраха в голямата зала на пенсионерския клуб, за да отпразнуват Деня на Родилната помощ. Поканени бяха кметският наместник на Смолско Вълко Митков, председателят на пенсионерския клуб Георги Балканджиев и председателят на читалището Димитър Андреев, д-р Кирил Цветков. Подготовката отново бе организирана от дейните Еленка Балканджиева, Марийка Цанкова, Иванка Пенева, Марийка Менгова и Донка Караспасова. Секретарят на читалището Марийка Менгова припомни за значението на този ден и помощта, оказвана от бабите при раждането на новия човек. Вълко Митков честити празника на дамите и пожела все така всички заедно да го празнуват.

Д-р Кирил Цветков символично окъпа най-младия новороден гражданин Йоан Димитров Андреев, правнук на баба Ненка Андреева, за когото бяха поднесени подаръци на неговата майка Кристина и на неговата прабаба. Наградена беше и най-старата баба в Смолско с редица внуци и правнуци Марийка Кънчева. Облечена в традиционна българска носия, тя също получи подаръци. Двете баби Мария и Ненка почерпиха гостите с домашна баница и кафе.

Като поздрав за празника, сестрите Иванка и Марийка Терзиеви изпълниха много стара народна песен. Извиха се кръшни хора, водени от д-р Цветков. Веселието не стихна до късно в празничния ден.

Димитър Андреев

ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ Челопеч

На 21 януари в ОДЗ „Х. Кр. Андресен“ Челопеч се състоя тържество на децата от втора група, посветено на празника Бабинден. Гости на веселия празник бяха родителите, бабите и дядовците на децата.

С народни танци, песнички и стихчета малчуганите поздравиха своите баби по случай техния празник. Във веселието място намериха и малки хумористични сценки. Сценарият на тържеството, който представи радостта на дядото и бабата от техните внуци, бе подготвен от ръководителките на групата Светлана Якова и Снежана Гугова. В края на тържеството бабите почерпиха своите внуци с куп лакомства.

Добави коментар