21 ноември – Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и младеж

Община Пирдоп

VB_1

За поредна година, ръководството на община Пирдоп, съвместно с църковното настоятелство на храм „Свето Успение Богородично” Пирдоп, организираха тържествено честване на Деня на християнското семейство – 21 ноември. В църквата се събраха много жители и гости на града – заедно със своите семейства и деца, да запалят свещ за здраве и щастие в домовете си.

Сред присъстващите бяха и кметът на общината Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, председателят на ОбС Мария Шентова, секретарят Николина Божкова, общински служители.

VB_3

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи кратка тържествена литургия и поръси присъстващите деца за здраве и благодат. Той им разказа какво точно се е случило на този ден и какво символизира празникът.

Възпитаниците от подготвителните групи „Слънчице“ и „Мики Маус“ от Детска градина „Пека и Карло Чоконяни” централната сграда и филиал „Невена Генчева”, под вещото ръководство на своите учителки, бяха подготвили специална програма. Децата сияеха в ярките си народни носии, с цветя в косите и блясък в очите. Те изпълниха стихчета, песнички и хоро, с които умилиха до сълзи всички присъстващи, получиха бурни аплодисменти за своя талант. Те бяха почерпени с питка и мед, а от общинската администрация им бяха раздадени картички с иконата на Въведение Богородично и разяснения за естеството на празника.

VB_2

Кметът Ангел Геров също отправи поздравления както към жителите на общината, така и към най-малките пирдопчани, като им пожела здраве, слънчево детство и бъдещи успехи. Геров използва възможността да обяви, че община Пирдоп е подписала така чакания проект за реализацията на енергийна ефективност на сградите на детска градина „Чоконяни” в Пирдоп, като допълни, че се очаква ремонтните дейности да започнат в началото на пролетта на 2018 г.

Инер Уил Клуб Пирдоп

VB_5

На 21 ноември Инер Уил Клуб Пирдоп отбеляза станалият традиционен празник за клуба Ден на християнското семейство. Дамите от клуба и членовете на Ротари Клуб Пирдоп, заедно със своите семейства, се събраха в уютната обновена обстановка на кафе „Пирдоп” да споделят заедно хубавия празник.

С кратка програма от стихове, посветени на семейството, всички присъстващи бяха поздравени от деца от ДГ „Пека и Карло Чоконяни” Пирдоп. Президентът на Инер Уил клуб Пирдоп Нели Герова, се обърна с вълнуващи думи към гостите, като пожела топлина и обич, а стихотворението, което прочете, разчувства всички. От името на клуба, тя поднесе подаръци на малките участници в тържеството.

Секретарят на Инер Уил Клуб – Любов Станулова, отново поднесе страхотна изненада към дамите и господата, с организирана томбола с награди.

ДГ „Дора Габе“ с. Мирково

VB_6

Пъстър листопад от есенни песни, танци и стихотворения се изсипа миналата седмица в детска градина „Дора Габе” в Мирково. Децата от трета група зарадваха

родителите си с празничен концерт „Златна есен”.

VB_7

На 21 ноември децата от предучилищната група отбелязаха Деня на християнското семейство. Възпитаниците на учителката Лили Лачева, с помощта на директорът Пепа Николова, изнесоха празнична програма пред своите гости – родители и близки. Присъстваха и кметът на община Мирково Цветанка Йотина, секретарят на общината Цвета Попова, бившата директорка на детската градина Мария Несторова, бивши възпитатели.

Най-малките жители на Мирково поднесоха пъстър букет от стихчета и песнички, свързани с празника. Те се представиха и като страхотни артисти, като изиграха поучителната пиеска за глупавото мишле. Програмата завърши с музикално-танцувално предизвикателство – децата поканиха на импровизираната сцена своите близки, с които танцуваха заедно. Те демонстрираха придобитите умения от провежданите в градината занимания по спортни танци. Малчуганите собственоръчно бяха изработили красиви картички, които подариха на своите семейства в знак на обич и признателност. Този мил жест предизвика много емоции, широки усмивки и аплодисменти.

Кметът Цветанка Йотина поднесе цветя на учителките и поздрави всички присъстващи с Деня на християнското семейство, като пожела здраве и топлина във всеки дом. За всички бе осигурена богата почерпка.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица

VB_8

На 21 ноември в СУ „Св. П. Хилендарски” Златица децата от I в клас, с класни ръководители Теодора Гочева и Велка Батаклиева, проведоха тържество по повод Деня на християнското семейство. В класната им стая се събраха техните родители и гости.

Първокласниците разказаха пред присъстващите историята на празника Въведение Богородично. На този ден невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна още преди да се роди, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. След това била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.

Тържеството продължи с песни, танци и стихчета, с които децата поздравиха своите родители. В края на тържеството децата подариха на мама и татко картичка, в която са нарисували своето семейство. Теодора Гочева представи управителя на фирма „Ес Ви Строй Инвест” Стоян Велин, който е основният спонсор и благодетел на класа. От своя страна Стоян Велин подари на децата тениски с техните имена.

Тържеството приключи с тържествен водосвет, отслужен от отец х. Йордан Георгиев, който поръси децата за здраве.

Добави коментар