21 ноември – Ден на християнското семейство

 

ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с.Челопеч

С решение на Светия синод на България православната църква от 1929 г. Въведение богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж.
Според православната традиция Въведение богородично се свързва с настоящата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Когато Божията майка навършила 3 годинки, родителите й изпълнили обещанието, което били дали пред Бога още преди нейното раждане. Те въвели дъщеря си в Ерусалимския храм и я посветили на Бога. Малката Мария живеела при храма, като се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки. Тя се трудела и непрестанно се молела. Така Мария се готвела за своето високо назначение да стане майка на всички човеци, като роди Спасителя Иисус Христос.
На 23 ноември в Актовата зала на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ с.Челопеч, отец Антоний изнесе беседа на учениците от І до VІІ клас, по повод Деня на християнското семейство и християнската младеж. Отец Антоний запозна учениците с историята за въвеждане на Св. Богородица в Ерусалимския храм. И разказа каква е традицията на този празник, като даде напътствия какви да бъдат отношенията между родители и деца.
Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Те честват освен празника, но и здравата връзка помежду си. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
Семейството е свято. В него децата трябва да бъдат щастливи. Да бъдат прегръщани, да бъдат обичани, да се радват на любовта на родителите си, но и да се научат да бъдат добри. Да се научат да бъдат отговорни и толерантни.
Денят на християнското семейство бе повод на учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – с.Челопеч да се замислят, да отворят душите и сърцата си за добротата.

ОДЗ „Ханс Кристиян Андерсен“

На 22 ноември децата от ОДЗ „Ханс Кристиян Андерсен“ – Челопеч, със своята директорка, учителките и помощния персонал отбелязаха един от най-хубавите християнски празници – Деня на християнското семейство.
Отец Антоний откри тържеството със света литургия, освети ремонта на детското заведение и поръси всички за здраве.
Децата предсавиха богата и отлично подготвена програма, изпълнена с много песни, танци, стихотворения и забавни игри.
Целта на тържеството бе да покаже, че децата ведно с учебната програма се възпитават в духа на християнските традиции, а именно – какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един семеен живот, основан на християнските принципи и морал.
В подходящо подбрани стихове и възпроизвеждане на сцени от някогашния семеен бит, децата разказаха за здравите семейни добродетели – любов, мир, трудолюбие, целомъдрие, уважение. В семейството човек винаги намира подкрепа. Където и да отидеш, каквото и да се случи, знаеш че има едно място на света, където винаги ще си приет и винаги можеш да намериш радост и утеха, топлина и доброта.
С помощта на техните учителки, чрез своите изяви децата показаха, че семейството е най-важното, че семейството е свято. В него децата трябва да бъдат щастливи. Да бъдат прегръщани, да бъдат обичани и да се научат да обичат и да бъдат добри, отговорни и толерантни.
За всички тези неща трябва да разговаряме с децата си, за да може още от малки да ги научим кое е редно и кое не, кое е добро и кое зло.

Мария Павлова

 Ротари Клуб – Пирдоп

На 22 ноември РК Пирдоп отбеляза със семейно парти Деня на християнското семейство. В ресторант „Олимп“ в Пирдоп се събраха ротарианци, техните семейства и приятели. Празничната вечер откри с приветствие президентът Васил Кафеджиев, който изказа пред всички основните ротариански принципи, като посочи един от най-важните сред тях – да се опазва семейството като една от най-важните институции на обществото. Той благодари на ротарианските съпруги, които са организирали това мило тържество и пожела много здраве и щастие на всички присъстващи. Призова членовете на Клуба да имат готовност за следващата редовна среща, на която ще се обсъждат последните детайли по организацията на наближаващия благотворителен коледен бал на 10 декември. Тържеството продължи до късно, като в него най-много се забляваха децата, за които РК Пирдоп осигури вкусни лакомства и изненади.

Добави коментар