2020 година – Без тържествеността и заряда на Влайкови дни

• Ангел Геров, кмет на община Пирдоп 
пред вестник Камбана

– Г-н Геров, днес е 11 май. По традиция, на този ден в Пирдоп стартират Влайкови дни. Какво е чувството и усещането да „откриете” Влайкови дни`2020 по този символичен начин, в условията на усложнена епидемиологична обстановка в страната?

– Честно казано, много странно и много неестествено. Най-искрено го казвам. Тържествеността на откриването на Влайкови дни и заряда, с който всяка година започваме културните празници в община Пирдоп, за съжаление, тази година ги няма. Това очакване за изяви на самодейни състави, на детски градини, на училища… Няма го. Това ни поднесе 2020 г.

– Подготовката на програмата на какъв етап беше?

– Програмата беше готова по дати още в края на февруари, бяха договорени гости-участници. Имаше предвидени театри, оперети – всичко каквото предлагаха Влайкови дни досега на жителите и гостите. Неслучайно, в приветствието си преди малко, не споменах гости. Всяка година имаме гости от района и от цялата страна, и то немалко. Факт е, че нашите културни празници са известни и са доста посещавани. Е, тази година няма да има. Но ситуацията е такава и ние трябва да се съобразяваме с нея. Все пак, става въпрос за живота и здравето на жителите на общината, на съседните селища, на цялата държава, на целия свят.

– Какъв е план Б на общината за „провеждането” на Влайкови дни 2020?

– Чрез местната телевизия Средногорие Медия ще припомним на хората избрани моменти и кадри от събитията от създаването на Влайкови дни до сега. Имахме идея да качим тези кадри и на видеостената на читалището, с озвучаване, но се отказахме заради риска от масово струпване на граждани. Това ни възпря, не желаем да създаваме допълнително напрежение и предпоставки за неблагоприятно развитие на обстановката.

– Все пак, предвиждате ли да се случат някои от мероприятията – наградите за дейците на културата и просветата, изявените ученици?

– Идеята, която имаме, е на 24 май да бъдат наградени всички отличили се дейци през изминалата година, включително и учениците, които ще бъдат подадени от училищата.

Форматът ще бъде близък до този, в който „открихме” Влайкови дни. Наградите ще бъдат връчвани индивидуално в Ритуалната зала в Пирдоп. Ще присъстват и медиите.

Ако бъде разрешено от Министъра на здравеопазването, имаме готовност също да проведем и концерт на открито и на него, евентуално, да бъдат наградени тези хора.

Но до тогава всичко е в сферата на предположенията. Не знаем какво точно ще се случи.

– Да поговорим за противоепидемични мерки – дезинфекция на обществени места, гражданите спазват ли указанията?

– От гледна точка на указанията на Националния оперативен щаб, смятам, че жителите на община Пирдоп бяха, са и ще бъдат достатъчно стриктни да ги спазват. Винаги ще има и някакви нарушения, но те не са били драстични и не са създали предпоставка за повишаване на риска от заразяване на жители. Факт е, че имаше и злонамерени хора, които пускаха фалшиви сигнали, че има заболели.

Спазихме указанията за дезинфекцията. Това е наше задължение и го вършим съвестно, затова не смятам, че трябва да се парадира непрекъснато със снимки.

Според мен, спазването на въведените мерки от жителите на Пирдоп, и въобще на Средногорския район, дава своите резултати, тъй като към днешна дата /бел.ред. – 11 май/ нямаме нито един регистриран случай. Има 14 лица, които са поставени под задължителна карантина, пътуващи от чужбина. За съжаление, в началото системата, по която бяхме уведомявани, беше доста мудна и бавна. Получавахме също и сигнали от граждани, които проверявахме.

– С какви темпове работи вече повече от два месеца община Пирдоп?

– Не сме забавяли темповете по никакъв начин. Да, в началото предприехме известни мерки за намаляване на броя работещи служители на място в сградата. Използвахме възможността, която даде Законът за извънредното положение за ползване на половината платен отпуск от служителите – една седмица работеше едната половина, една седмица работеше другата. Каквото и да се случва, според мен, последната брънка от обществения живот, която трябва да спре да функционира е общината. Тя е институцията, до която първо опират гражданите. Било то за документ, справка или нещо друго. Така че, работим с темповете, с които винаги сме го правели. Работим по тези европейски програми, по които можем да кандидатстваме. Имаме покана за подписване на договор за трансгранично сътрудничество. Бяхме оставени, незнайно защо първа резерва, а сега експертите ни питат защо е било така, а ние не можем да им отговорим. Трябвало е да бъдем класиране на едно от първите места още миналата година, но, така или иначе, вече вървим към подписване на този договор. Наш партньор е община Палилула, Република Сръбска. Нашите грантове са съществено по-малки, но ние и на него сме доволни.

– В какво конкретно се изразява ползата от този проект за община Пирдоп?

– Ще бъде доставена една чисто нова метачна машина. Нашите колеги от община Палилула са потвърдили участието си, което не е малък жест, предвид ситуацията. Имаме някои доуточняващи въпроси, но се надявам в близките месец-два, да стартираме реални действия.

– На какъв етап са другите проекти, по които се работи в общината?

– На 13 май ще започне заснемането и трасирането на улиците, които ще бъдат рехабилитирани. Направихме символична първа копка преди няколко седмици. Ще бъде изготвен и график от кои улици ще започне подмяната на бордюрите. Ние ще обявим на гражданите.

Очакваме всеки момент да бъде подписан анекса с ДФ „Земеделие” за спортното игрище. Материалите са доставени, чакаме фонда да разреши… Пуснахме до тях писмо, с което да ги подсетим, че времето на строителния сезон тече. Че желаем в най-кратки срокове да ни отговорят за подписването на този анекс и за стартирането на строителните работи. Още нямаме официален отговор и наистина, нямам идея защо толкова дълго време се бавят. Разговарял съм колеги, те са в същото положение на чакане. Сигурно има хора, които знаят какво се случва на по-високо ниво, но до нас такава информация не достига.

– Как върви доокомплектоването на общинското звено „БКС”?

– Имаме няколко придобивки, които ще са от полза в работата на общината. Едната е автовишка, с помощта на която Градската градина и парк „Дружба”, които не са поддържани с кастрене, оформяне на корони на дърветата поне в последните 30 години, вече изглеждат по различен начин.

Обучаваме служители, които да започнат да подменят осветителни тела. Целта ни е да реагираме по-адекватно на сигналите на гражданите. Разбира се, фирмата, която отговаря и с която имаме сключен договор, продължава да обслужва основно тази строго специфична дейност. От миналия мандат предприех поетапна подмяна на управлението на уличното осветление в община Пирдоп. До месец и половина ще имаме 2/3 подменено управление. 6 трафопоста в Пирдоп и 6 в Душанци ще бъдат управлявани от фотоклетки, а всички останали ще се командват през интернет и ще се следи консумацията и евентуални проблеми по веригата. Системата е проверена и действа доказано.

Със собствени средства на общината закупихме машина за полагане на пътна маркировка. С нея ще освежим хоризонталната пътна маркировка посока село Душанци, пешеходни пътеки в града. Там, където е възможно, със съдействието и указанията на главния архитект и техническа служба, ще бъдат разчертани паркинг места. За времето на извънредното положение, освободихме паркинга на площада от такси.

Системата, която имаме за възстановяване на дупки по уличните платна, също работи, но истината е, че имаме нужда от хора, които да обучим. Технологията вече е изчистена, знаем какво точно трябва да се прави.

Идеята ми е да създадем екипи в БКС за всяка отделна дейност и да се реагира адекватно. В момента, с едни и същи хора правим сметосъбиране, кръпки, кастрим дървета, косим, пръскаме за кърлежи и бълхи… В тази насока, казвам, че каквото и да се случва, общината не може да спре да работи. Дори в тази извънредна ситуация, в някои дейности, темпото ни е забързано. Мога да ви дам пример. Откакто е въведено извънредното положение, сметта на община Пирдоп се е увеличила.

– Това беше следващият въпрос…

– Да, има увеличение. От една страна се увеличи битовата смет, и отделно – увеличиха се и отпадъците до контейнерите. Не мога да проумея, ние от общината ли не обясняваме, гражданите ли не разбират, или не искат да разберат?… Строителните отпадъци не са зелени отпадъци. Мивки, плочки, тоалетни чинии, мазилки – до контейнера! Мебели, матраци, фотьойли – до контейнера! Обяснявахме, че сме предвидили окосена трева, изсъхнали цветя, зеленчуци, а не цяло дърво! А то се получава така, че ние си изхвърляме покъщнината… Особено в понеделник е много „приятно”…

– Не смятате ли, че общината също има „вина” за това? Вие товарите зеления отпадък, но в същото време, качвате всичко друго, защото наистина е грозно. Така, гражданите се научават и продължават да изхвърлят.

– Много често си го задаваме този въпрос. Дали не грешим като качваме всичко каквото е изхвърлено. Правихме експерименти – не вдигахме това, което е извън дефиницията за зелен отпадък. Ами градът заприлича на сметище! Общината няма избор и продължава да чисти! Упрекват ни, че не хващаме нарушителите, а това няма как да стане 24 часа в денонощието. Колкото и да имаме служители по чистотата, няма как да бъдат обхванати едновременно всички места и контейнери. Иска се и гражданско самосъзнание и активно гражданско общество. Най-големите нарушения се извършват в Рошава могила, там най-много се изхвърля нерегламентирано. Но хората ги е страх да подават сигнали. Като сложим камерите, една седмица няма проблеми. Не се изхвърля.

– Има ли наложени санкции?

– Когато сме успели да установим лицата, които нарушават правилата – да. Работим с фишове, при които санкцията се заплаща веднага.

Имаме много особен манталитет. Много сме стриктни като индивидуалности, българите, когато става въпрос за отговорности. При експерименталния проект за разделното събиране на отпадъците, когато раздавахме чувалите на семействата, всеки се разписа, а боклукът биваше сортиран изрядно в предназначения чувал. Същото се получи и когато бяха връчвани лично писмата с предписанията да се освободят уличните платна от струпани дърва за огрев, или автомобили, или строителни материали. Гражданите бяха така добри да се съобразят и да ги изпълнят. Но на следващия етап, когато пуснахме писмата с „препоръчваме ви”, реакцията беше точно обратната.

– Ще има ли отражение извънредната ситуация върху бюджета на общината?

– Най-вероятно ще се отрази върху приходната част, но не мога да кажа точни цифри. В интерес на истината, хората идват и си плащат. Но потреблението на стоки е свито, това се наблюдава и в нашата община. Със сигурност, има и граждани, които ще бъдат засегнати, да останат без доход, което също ще се отрази.

– Каква е натовареността на Домашния социален патронаж?

– Нямаме повишение. Интересното е, че нямаме нито едно обаждане от желаещи да ползват услугите на доброволческата група, която се събра. Имаше записани 10 доброволци.

Миналата седмица получихме одобрение на проекта за патронажната грижа. Срокът ще варира между 8 и 10 месеца, в зависимост от това кога ще стартира реално. Това зависи от държавата.

– На територията на община Пирдоп има Дом за възрастни със сетивни нарушения. Тези обекти в момента изискват по-особено внимание и грижи, предвид разпространението на covid-19.

– Така е. Още с оповестяването на първите случаи на заразени в България, с ръководителя на Социалния комплекс Ненка Калканджиева, проведохме няколко срещи. Обсъдихме възможността за изолация на тези хора в дома. Те са най-уязвими и най-рискови, защото са множество придружаващи заболявания, с много отслабена имунна система. Затова още от началото на тази кризисна ситуация, в Дома и в Домашния социален патронаж, са предприети необходимите мерки. Персоналът е снабден с всички предпазни средства, ограничен е достъпът на външни лица, наблюдават се служителите за евентуални промени в здравословния статус и това дава своите резултати. Не мога да кажа на 100%, че няма да се появи болен. Правим всичко, което е по нашите сили и възможности да ограничим разпространението на тази пандемия в нашия район, но не го афишираме на всяка цена.  

– Не можем да не отбележим, че в последно време в града скитат много безстопанствени кучета …

– Това е факт от началото на извънредното положение. Имахме няколко акции, бяхме успели да намалим популацията. Но сега се е увеличила страшно много, правят глутници и стават опасни. Има няколко човека, които ги хранят и събират, те са предупреждавани многократно. Интересно е, че след 20 часа кучетата ги няма, не се виждат, а през деня се появяват. Не се спирали да ги следим и да обикаляме. Очакваме до няколко дни съдействие от една от фирмите, тъй като в последните седмици абсолютно всички ни отказват. Ще бъде много трудно, но в крайна сметка трябва да намерим някакъв изход.

Бел. ред. – По време на интервюто с кмета Ангел Геров на 11 май, в общината се получи заповед на министъра на здравеопазването, с която се разрешава посещението на музеи на открито, галерии и библиотеки на открито и закрито, провеждането на културни мероприятия и концерти /сценични изяви/ на открито при спазване на всички противоепидемични мерки, и с допустима заетост до 30% от максималния капацитет. Кметът Геров изрази надежда, че все пак, на 24 май концерт в центъра на Пирдоп ще се състои.