2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

МИТИНГ-ЗАРЯ ПРЕД БРАТСКАТА МОГИЛА
2uni-bakadjik

На 1 юни, пред паметника на „Братската могила” в м. „Бакаджик”, се състоя митинг–заря, по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.  На поклонението присъстваха кметовете на общините Пирдоп, Златица и Антон – инж. Цанко Цанов, инж. Магдалена Иванова и Цонка Гешева, председателите на ОбС – Пирдоп и ОбС – Златица – Райна Алдева и инж. Стоян Генов, общински съветници, служители в общинските администрации.

Слово по повод Деня на Ботев произнесе Райна Алдева.

Ученици от СОУ „С. Савов” Пирдоп, членове на клуб „Съхрани българското” изнесоха кратък рецитал. С едноминутно мълчание и падане на колене, присъстващите сведоха глави. Поднесени бяха венци и цветя от името на общините Пирдоп, Златица и Антон, от Общинските съвети, политически организации, ветерани от войната, общественици, граждани.

Извършена бе вечерна проверка, на която бяха съобщени имената на великите българи революционери, както и имената на загиналите от района опълченци, в Кресненско-Разложкото въстание, в Илинденско-Преображенско въстание, Балканската и Първата световна война, в антифашистката борба и Отечествената война.

Тържеството завърши със заря.

 

ИНТЕРАКТ КЛУБ – ЗЛАТИЦА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА БОТЕВ

1uni-interaktkorminesh

На 2 юни в парк „Корминеш” се проведе честване по случай Денят на Ботев и на геройски загиналите за България. То бе организирано от Интеракт клуба към СОУ „Св. П. Хилендарски” съвместно с община Челопеч. Присъстваха кметът на общината инж. Алекси Кесяков и председателят на ОбС – Челопеч Наско Фотев.

Марчинг бенд и Маршируващите звезди към СОУ „Св. П. Хилендарски”, с ръководител Тодор Цачев откриха шествието с български маршове. В програмата бяха включени децата от ОДЗ „Х. Кр. Андерсен”, които изиграха танца „Балканджи Йово”. Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч рецитираха стихотворението на Ботев „Моята молитва”. Детска вокална група „Средногорски звън”, с ръководител Невелина Сараджова изпълни няколко патриотични песни.

Водещите припомниха факти от историята, свързани с героите, загинали за свободата на България. Младежите разказаха за живота и делото на Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Филип Тотю, Христо Ботев, Васил Левски.

Вечерта завърши с поклон в памет на героите донесли със своето дело свободата на България.

Добави коментар