143 години от гибелта на Апостола

ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКИЯ СИН НА БЪЛГАРИЯ

Община Мирково

Poklonenie_Levski_Mo

На 19 февруари, пред мемориала на Васил Левски на рида „Гълъбец”, се състоя възпоменателно честване по случай 143 годишнината от гибелта на Апостола. Присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, председателят на ОбС – Мирково Павел Данкин, кметът на Буново Николай Точев, представители на „Елаците Мед” АД и „Геотехмин” ООД, ученици от Пирдоп, Златица и Мирково, жители и гости на община Мирково.

Честването започна с патриотични песни, изпълнени от женска вокална група „Соколов камик”, с ръководител Любомир Димитров. Слово за личността и безсмъртното дело на Апостола произнесе Милена Петровска – председател на читалище „Светлина” Буново. „Епохите минават и отминават, хората се раждат и умират, а обесеният Левски е жив”, заяви Милена Петровска.

Шестгодишният Александър Точев рецитира стихотворението „Потомците на Левски” на Цветан Ангелов, а Борислав Михов рецитира стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски”. В честването участие взе и мирковският клуб Традиция „Поп Недельо”.

Пред паметника на Васил Иванов Кунчев бяха поднесени венци и цветя от името на община Мирково, ОбС – Мирково, „Елаците Мед” АД и „Геотехмин”, клуб Традиция „Поп Недельо”, Регионален комитет „Васил Левски”.

Община Златица

Poklonenie_Levski_Zl

На 18 февруари в Златица се състоя възпоменателно честване на 143 годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В малката зала на читалище „Хр. Смирненски” бе организиран рецитал и бяха наградени победителите в конкурса за написване на стихотворение за Васил Левски, организиран от Консултативния съвет за младежка политика към община Златица, съвместно със СОУ,,Св. П. Хилендарски“.

В конкурса взеха участие ученици от СОУ,,Св. П. Хилендарски“ и АТПГ – Златица, както и много жители на Златица. Наградите бяха връчени от председателя на КСМП Ина Чернева. Първото място бе за Владимира Пушкарова от VIII а клас, на второ място се класира Дилян Георгиев от V а клас, на трето място бе Пламена Питекова от VIII а клас, и тримата от СОУ,,Св. П. Хилендарски“.

Грамота за участие в конкурса журито присъди на Радина Ангелова от IX а клас от АТПГ – Златица.

Организаторите на конкурса изказаха своята благодарност към всички, които се включиха в конкурса с пожелание за нови творчески успехи.

Възпоменателното честване продължи с факелно шествие, което тръгна от площада пред читалището и се отправи към Метоха, под звуците на духовия оркестър към СОУ „Св. Паисий Хилендарски”. В шествието участие взеха и учениците от клуб „Съхрани българското” към АТПГ. Пред Метоха, бяха рецитирани стихове от Ботев и Вазов, посветени на Апостола. Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова произнесе тържествено слово за Апостола.

С едноминутно мълчание събралите се граждани отдадоха своята почит към великия син на България. Бяха поднесени цветя и венци от община Златица, ОбС – Златица, читалище „Хр. Смирненски”, СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, АТПГ  и граждани.

В църквата „Св. великомъченик Георги” бе отслужена заупокойна молитва.

Община Чавдар

Poklonenie_Levski_Cha

На 18 и 19 февруари с поредица от събития жителите на община Чавдар отбелязаха 143 години от смъртта на Апостола.

На 18 февруари бе организирана изложба „По стъпките на Левски в Средногорието“ и среща с уредника на музей „Луканова къща” Иван Иванов. Той запозна присъстващите с основните моменти от живота и делото на Васил Левски, като специален акцент беше поставен на онази част от биографията му, свързана със Средногорския регион.

На следващия ден в храм „Св. Архангел Михаил“ бе отслужена литургия в памет на Апостола от отец х. Недко Бръмбаров, а децата от детската градина изнесоха кратък рецитал. Честването завърши пред барелефа на Васил Левски на едноименния площад в селото, с програма на учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

В знак на почит и признателност бяха поднесени венци и цветя от името на общинска администрация, ОбС, детската градина, училището.

Добави коментар