143 години Априлска епопея!

С редица събития Копривщица отбеляза 143 години от избухването на Априлското въстание.
Изложбите „Бесарабия – извор на красота и Родолюбие“ и „Родова памет“ с автор Асен Великов бяха представени в Палавееви къщи на 30 април.
Възпоменателната вечер-заря бе открита с концерт на ученически духов оркестър към СУ “Любен Каравелов“ Копривщица. Възрожденски рецитал бе представен от възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“ Копривщица, патриотични песни бяха изпяти от ЖПГ „Копришки бисери“ към НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев“.
Официални речи бяха представени от кмета на Община Копривщица и областния управител на София област Илиан Тодоров, който присъства на вечерната проверка. Тържествена заря-проверка бе извършена от 68 парашутна бригада за специални сили, ученици и четници.
С цветя положени на гроба на Тодор Каблешков започна честването на следващия ден от тържествата, 1 май. Официалната част по повод 143 години от избухването на Априлското въстание се случи отново на емблематичния площад „20-ти Април“ с ученически духов оркестър и мажоретен състав към СУ “Любен Каравелов“. Официални гости бяха Цвета Караянчева – председател на Народното събрание на Република България, Николина Ангелкова – Министър на туризма, посланиците на Република Китай и Словения, Илиан Тодоров – областен управител на Софийска област, ген. Стоян Топалов – почетен председател на Съюза на Офицерите, бригаден ген. Явор Матеев – командир на 68 бригада специализирани сили, народни представители от 26 многомандатен избирателен район – София област, кметове от съседни общини, Росица Иванова – началник на РИО – София регион, представителите на „Аурубис България” АД – Димо Кирилов и Ивайло Георгиев, отец Атанасий, родственици и наследници на участници в Априлското въстание. На паметника-костница бяха поднесени венци и цветя.
Началото на тържествената част бе дадено от кмета на община Копривщица Генчо Герданов, който приветства жителите и гостите на възрожденския град по повод 143-годишнината от избухването на Априлското въстание. „Радвам се, че за пореден път сме тук на този площад. Площад, превърнал се много отдавна в символ на свободата. Всички ние знаем, че учените доказаха с безспорни факти, че от самото съществуване, от самата зора на човешката цивилизация до наши дни думичката „свобода” е вълнувала най-много човечеството. Въпреки различията в определените общества в определените епохи тази дума не е разглеждана само като такава. Не е разглеждана и като дефиниция или понятие. Разглеждана е като възможността която създава условия един народ, една нация да покаже своя дух, своята култура, своят бит, а един човек, една личност да може да осъществи своите мечти, да отгледа спокойно челядта си, да ги възпита и гордее с тях. Ето за това преди 143 години Бенковски от този град извиква: „Ставайте, робове, аз не ща ярем”. По-късно Тодор Каблешков написа „Братя, ако се истински патриоти, следвайте нашия пример”, каза в словото си Генчо Герданов.
Слово по случай честването произнесе и Цвета Караянчева. „Преди 143 години тук шепа смели мъже са направили така, че да увлекат след себе си всички българи и Европа да ни чуе. Да заявят, че не искат повече да бъдат роби и България има право да бъде свободна. Заради тази жажда за свобода днес сме това, което сме. Трябва да помним, знаем и пазим и да предаваме на идните поколения.
Копривщица е нашият щит срещу всеки хулител, който си позволи да каже, че не сме били дозрели да поемем съдбата си в собствените ръце, защото незрелите народи не изграждат места като Копривщица, където предприемаческият дух, своболюбието, достойнството и културата се срещат”, заяви председателят на Народното събрание.

С кратко приветствие към жителите и гости на Копривщица се обърна и министър Николина Ангелкова. „Трябва да помним делото на нашите предци, на българите, които са оставили живота си за свободата на нашата родина. Именно за техния дух и дело трябва да разказваме, да показваме на нашите деца и на гостите на България. Копривщица е център на културно-историческите дестинации, създадени от Министерството на туризма за популяризиране на историческите ни места.”, заяви Ангелкова и завърши с думите: „Дълбок поклон пред делото на нашите предци, нека се радваме на това, което имаме и да градим бъдеще за децата си”.
Почетни плакети и грамоти от кмета на общината получиха Георги Доросиев – учител, председател на комисията по култура, Светла Петрова – за заслуги в образованието, д-р Стойчо Косев и д-р Лили Алексиева – за заслуги в здравеопазването.
Гърмежи и четнически викове отново огласиха Копривщица и тази година. Над 180 самодейци, членове на Национален клуб Традиция, ученици и други доброволци, участваха в зрелищната театрална въстановка, като сред тях бе и футболистът Стойко Сакалиев.
„Заклевам се в името на Всемогъщия Бог, че за славата на народа и за честта на Православната вяра ще забия петстотингодишния ръждясал български нож в гърдите на келявия турски султан. Ако престъпя клетвата си, да бъда проклет от целия български народ и да ме постигне най-тежкото Божие наказание. Амин“. Върху кръста, револвера, старата сабя и евангелието бе поставено началото от съзаклятниците Поп Никола Белчев, Найден Попстоянов, Танчо Шабанов, Цоко Будин, Нешо Попбрайков, Илия Мангърат, Рашко Хаджистойчев, Тодор Каблешков, Брайко Енев и Петко Дончев Кесяков. Започнала трескавата подготовка за въстанието. Черешовото топче, предвождано от топчиите и знамето, ушито от Евлампия Векилова, са символите на Априлското въстание. Но най-пламенно и чувствено е писмото на Каблешков:
„Братя!
Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптиета… Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…
Копривщица, 20 априлий 1876 г.
Т. Каблешков
Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото.
Н. Караджов“
Каблешков поставя кръстен знак върху писмото с кръвта на мюдюрина.
Тържеството продължи с концерт на народния изпълнител Христо Косашки. Градът буквално се пръскаше по шевовете от чуждестранни и български туристи, дошли да се преклонят с присъствието си пред делото на предците ни.

Димитрина Орашъкова

Кристиян Христов