141 години от Освобождението на Златица и Пирдоп

Златица

На 2 януари пред паметника на опълченците в Златица се състоя поклонение по повод 141 години от освобождението на града от турско робство. Присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, общински съветници, служители от ОбА, ученици, учители, членове на клуб Традиция – гр. Златица, граждани. Шествието започна от читалище „Хр. Смирненски”, начело със знамена, духова музика и мажоретния състав на СУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Пред паметника инж. Магдалена Иванова произнесе тържествено слово. Героичната съдба на българските опълченци бе припомнена и в кратката програма, изнесена от учениците от СУ „Св. П. Хилендарски”.

Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание. В знак на признателност към подвига на освободителите, венци и цветя бяха поднесени от името на общинската администрация, ОбС и гражданите.

Почит бе отдадена и пред паметника на солдат Никифор в с. Църквище – първият загинал за свободата на Златица войник, от отряда на ген. Гурко.

 

Пирдоп 

 

 

 

Всяка година на 3 януари – денят, в който Пирдоп чества своето Освобождение от турско робство, общинското ръководство организира поклонение пред паметните места в града. Церемонията по повод 141-та годишнина от Освобождението на Пирдоп и тази година започна от паметника на опълченците в двора на НУ „Т. Влайков”. Присъстваха народният представител Лало Кирилов, представителят на посолството на Руската федерация в България Александър Ворожейкин, кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС-Пирдоп Мария Шентова, общински съветници, представители на политически партии, ученици от четирите училища в Пирдоп, граждани.

Честването започна с изпълненията на смесен битов хор към читалище „Напредък” Пирдоп. Слово по повод 141 години от освобождението на Пирдоп произнесе Ангел Геров. „На днешния ден преди 141 години, на това свято за всеки пирдопчанин място,  жителите на града посрещат тържествено своите освободители – казаците от 21 и 26 донски полк, начело с граф полковник Дмитрий Комаровски.” – отбеляза Геров, като припомни още, че при Освобождението на Пирдоп не е дадена нито една жертва. „По думите на Методи Стоянов най-страшното сражение в онази зима е това с бурите, виелиците и незапомнения студ. 800 руски войници и офицери загиват от студ и не стигат до Пирдоп. На този ден се прекланяме пред тяхната саможертва, изразяваме своята признателност към руския народ и преклонението си пред руските воини, освободили града. Още същата година признателен Пирдоп издига на това място голям дървен кръст, в памет на руските освободители. А през 1934 година, тогавашният кмет на града – Спас Маринов, тържествено открива монумента, на който са изписани имената на пирдопските опълченци и на Ботевия четник – Димитър Ночев и поднася венец в знак на признателност. От тогава до днес на всеки 3 януари жителите на Пирдоп свеждат глави пред трите свети места – монумента на опълченците, гроба на капитан Баторски в двора на храма „Свето Успение Богородично“ и паметника на дядо Влайков, възкресил в творчеството си посрещането на русите в Пирдоп. Защото народ, който не помни миналото си, не пази традициите си, няма бъдеще.” – каза още Ангел Геров. Слова произнесоха още и Александър Ворожейкин, Лало Кирилов и дългогодишният преподавател по история Анета Венкова.

Бяха поднесени венци и цветя от името на Лало Кирилов, община Пирдоп, Посолство на Руската федерация в България, политически партии, венец от гражданството на Пирдоп.

Честването продължи с поклонение пред паметника на кап. Михаил Баторски в двора на църквата. Отец х. Недко Бръмбаров припомни за подвизите на руските войни и починалия в нашия град кап. Баторски.

Пред паметника венци и цветя бяха поднесени от името на община Пирдоп, ОбС-Пирдоп, политически партии, граждани.

Шествието продължи към центъра, където пред паметника на Тодор Влайков, също бе отдадена почит и към патрона на Пирдоп.

 

Добави коментар