140 години Априлска епопея

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ УВАЖИ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ ТЪРЖЕСТВАТА В КОПРИВЩИЦА

Kopr2mai

На 2 май в Копривщица се състоя тържествено честване, посветено на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Официални гости на честването бяха президентът на Република България Росен Плевнелиев, народните представители Корнелия Нинова и д-р Петър Беков, областният управител на София област Росица Иванова, ген. Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ген. Хелмут Ебера – президент на Съюза на европейските военни исторически групи, Зоран Богески и Зоран Николовски – представители на побратимения на Копривщица град Крушево, Македония, представители на японското посолство, кметове на съседните общини Антон, Пирдоп, Чавдар, Мирково и Челопеч, както и кметовете на Ихтиман, Драгоман, Годеч, Батак и с. Чифлик.

Официалното посрещане на президента Росен Плевнелиев се състоя пред родната къща на братята Любен и Петко Каравелови. Там той бе посрещнат от Росица Иванова, кмета на община Копривщица Генчо Герданов, председателя на ОбС – Копривщица Рашко Христов. След посрещането, държавният глава разгледа къщата-музей и положи цветя пред паметника на Любен Каравелов.

Президентът Росен Плевнелиев даде начало на тържествата и приветства жителите и гостите на възрожденския град по повод 140-годишнината от избухването на Априлското. „Преди 140 години в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция. Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Въпреки, че беше потушено с невиждана жестокост, въстанието успя, защото със страшна сила постави на картата на европейската дипломация и на вниманието на европейския културен и духовен елит въпроса за това, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност“, заяви държавният глава в приветствието си към жителите и гостите на Копривщица.

„Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал – България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие. Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем“, каза още той в своето слово.

Слово по случай юбилейното честване произнесе и кметът на община Копривщица Генчо Герданов. В него той припомни за героизма на революционерите, направили възможно избухването на Априлското въстания. Генчо Герданов подчерта, че макар въстанието да е потушено, то посочва на българския народ пътя към свободата. Той призова присъстващите да спазват една от прокламациите на Априлското въстание – да ползват свободата, за да правят добрини.

По случай 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание за почетен гражданин на Копривщица бе обявена Виргиния Матеева, за нейния принос в развитието на града-музей. Генчо Герданов връчи почетен плакет и на Искра Шипева за приноса и към града като директор на „Дирекция на музеите”.

Поздравителни адреси, по повод 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание са получени от името на министъра на туризма Николина Ангелокова, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, народния представител Димитър Делчев, кмета на община София Йорданка Фъндъкова, председателя на Съюза на българските учители Янка Такева, от  много общини.

Проехтя екотът на първата пушка – част от традиционното театрално възпроизвеждане „Първата пушка“. В спектакъла взеха участие 130 самодейци от читалище „Х. Н. Палавеев“ и ученици от СОУ „Л. Каравелов“ – Копривщица. Сценарият е дело на Неделю Меслеков, а постановката е на Виргиния Матеева.

Честванията по случай 140 години от избухването на Априлското въстание продължиха с изпълненията на танцови ансамбли и народно веселие. Вечерта се проведе и тържествена проверка-заря. По време на нея президентът Росен Плевнелиев произнесе тържествено слово и проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България.

 

Добави коментар