14 юни 2008 – Ден на репродуктивното здраве

                                            

На 9 юни 2008 година, в пресклуба на БТА в София, бе дадена пресконференция от Сдружение „Зачатие“. Тя е по повод предстоящия Ден на репродуктивното здраве, който ще се проведе за трети пореден път. Събитието бе отразено от бТВ, ББТ, Нова ТВ, ТВ 7, както и от много други печатни и електронни медии. Заедно с председателката на сдружението Анна Зашева, там присъстваха д-р Павлета Табакова, председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, и Емилилия Клисурска, експерт към НЗОК. 

• При мъжете стерилитетът се открива с 2 години закъснение

• Срам, страх и незнание спират силния пол да ходи на доктор

• Късната диагноза намалява шансовете за успешно лечение и дете

Средно с две години закъснение се открива стерилитета при българските мъже, в някои случаи забавянето стига и до 10. Основната причина за дългото отлагане на посещението при специалист са срамът, страхът и непознаването на проблема у силния пол, сочат данните от проучване предоставена на Сдружение „Зачатие“ от Медицински университет в Пловдив. Късното поставяне на диагнозата, липсата на достатъчно специалисти и на добро лечение у нас намаляват шансовете за дете. За да се подобрят нещата, е наложително изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета.
270 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. В половината от случаите те се дължат на смущения у мъжа. Ако той има под 5 млн. сперматозоиди, губи оплодителните си способности. Въпреки еднаквата честота на стерилитета сред двата пола обаче мъжете прибягват до лекарска консултация няколко години след жените. 80% от тях са потърсили медицинска помощ чак на втората година, след като са се усъмнили в репродуктивното си здраве. 3% са прибягнали до консултация едва след четвъртата.
Срамът, страхът и незнанието са основните причини за забавянето, сочат данните от проучването. Всички мъже са изпитвали неудобство да разговарят с лекаря си по този проблем. В 70% от случаите пък пациентите са отлагали визитата си от страх. Той обаче е провокиран от различни подбуди. При 18% от случаите мъжете са се притеснявали да не изгубят половинките си. В други са се бояли от самия преглед. Най-малка е групата на тези, които са се страхували, че имат рак. Една пета от пациентите пък са отлагали посещението при специалист, защото не са знаели, че безплодието може да се дължи и на проблеми у мъжа.
Лекарите също имат вина в по-късното поставяне на диагнозата, сочи още проучването. В 20% от случаите медиците са лекували жените, въпреки че те са били здрави. Причината за това е в ограничения брой на специалистите по репродуктивно здраве у нас. Само в четири града – София, Пловдив, Варна и Плевен, има подготвени медици за лечението на стерилитет. Липсата на специализирани лаборатории е друг проблем, който забавя поставянето на правилната диагноза.
Закъснението в откриването на стерилитета усложнява и оскъпява лечението му многократно. В по-леките случаи един курс коства на мъжете около 300 лв., а при настъпването на усложнения той стига и до 5000. Държавата пък не покрива нищо от лечението на стерилитета при силния пол. При жените нещата стоят малко по-добре. Здравната каса поема 1650 лв. от един курс ин витро. Това обаче е около една четвърт от реалните разходи, които са над 5000 лв. Освен това помощта се дава еднократно и на много ограничен брой жени – 1000 на година. В другите европейски страни се плащат изцяло поне три опита за зачеване.
Проблемите на репродуктивното здраве могат да се решат само чрез целенасочена и последователна политика от страна на държавата. Затова Сдружение „Зачатие“ кани отговорните институции – Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и водещите медицински специалисти у нас да се присъединят към изработването на Национална стратегия за борба със стерилитета. Целта е тя да се внесе в Парламента в началото на октомври. В нея ще се заложи проучване на стерилитета у нас, обезпечаване на по-доброто му лечение чрез подобряване на профилактиката и въвеждане на клинична пътека, изграждане на стандарти по андрология и по акушерство и гинекология, подобряване на здравната култура на хората.

Ползи от ранно изясняване на причините за безплодие

1. Повечето заболявания, водещи до безплодие и при двата пола, са с прогресивен ход, т.е. пораженията, които нанасят на репродуктивната система или вредата върху репродуктивните способности, се увеличават с продължителността на заболяването. Ранната диагностика и навременното лечение повишават шансовете за излекуване и намаляват пораженията от заболяването. Обратно, колкото по-късно лекуваме едно хронично заболяване, толкова по-малки са шансовете ни за успешно лечение.
2. Ранното откриване и лечение на сексуално преносимите заболявания (хламидия, микоплазма, ХИВ, хепатит) ограничава броя на заразените лица, както и предотвратява селектирането на устойчиви на лечение щамове микроорганизми.
3. Откриването на причина при единия партньор намалява рисковете да се прилагат диагностични и лечебни процедури при другия партньор, голяма част от които са инвазивни, рискови и скъпоструващи.
4. С напредване на възрастта към основното заболяване са добавят и причини от страна на „биологичния часовник“, което допълнително затруднява лечението.
5. Дори в редките случаи на сериозни генетични дефекти, които не могат да бъдат лекувани или преодолени дори и с методите на асистираната репродукция, при които единствен шанс за двойката е да се премине към донорски гамети (сперматозоиди или яйцеклетки), яснотата и логичността на състоянието на партньора е допълнителен фактор за успокояване на двойката и за приемане на решение за донорство или осиновяване на базата на получената медицинска информация.
6. Загубата на време и пари и непостигането на бременност с течение на времето натоварват силно емоционално партньорите и са предпоставка за разтрогване на браковете и за тежки травми върху психиката им.
7. В някои случаи липсата на правилно поставена диагноза и прилагането на лечение води до предаване на увредени гени в поколението и раждането на деца със здравословни проблеми, заложени от страна на техните биологични родители.
8. Бързото изясняване на проблемите при инфертилната двойка предотвратяват негативното отношение към нея от страна на роднини, приятели, колеги и от страна на обществото като цяло.

Повече за провеждането на Деня на репродуктивното здраве и съпътстващите инициативи можете да прочетете на сайта на сдружението: www.zachatie.org

Добави коментар