138 години от Освобождението на България

ПАМЕТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ, ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ

За нас, българите, Трети март 1878 е въплъщението на едно начало – направена е онази първа политическа крачка, заради която са дали живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден доказва, че жертвите от Априлското въстание не са дадени напразно, както не е била напразно и саможертвата на хилядите руски войници и опълченци, сражавали се в Руско-турската освободителна война.

Както навсякъде из България, и в нашите Средногорски общини Трети март бе тържествено честван, преизпълнен с дълбоко преклонение и признателност пред героизма и изпъстрен с много цветя.

Община Пирдоп

ПАМЕТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ

3 mart v Pirdop

Традиционното поклонение и поднасяне на венци и цветя по повод 3 март се състоя в Пирдоп. В двора на НУ „Т. Влайков” се събраха много жители и гости на града, за да отдадат почитта си към саможертвата на загиналите за свободата на България. Присъстващите бяха от най-малки до най-възрастни, което е показателно за събуждането на обществеността. В словото си секретарят на общината Николина Божкова акцентира върху факта, че от 37 фамилии в Пирдоп са излезли опълченци и трябва да се гордеем, че във всеки пети пирдопски гражданин днес тече опълченска кръв.

3 mart v Pirdop NU

Минута мълчание и падане на колене предшестваха поднасянето на венци и цветя от кметът на общината Ангел Геров и председателят на ОбС-Пирдоп Мария Шентова, Мария Капон, председател на Единна народна партия, Донка Бикова, председател на ПП ГЕРБ, други политически партии, граждани и гости.

Шествието продължи до храм „Свето Успение Богородично”, в чийто двор е издигнат паметника на капитан Михаил Баторски, който умира в Пирдоп. Там също бяха поднесени венци и цветя, след което гражданите се преклониха пред паметника на дядо Влайков в центъра на града, където бе и финалът на възпоменателното шествие.

КОНЦЕРТ НА „МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ“

3 mart v Pirdop koncert

На 2 март в читалище „Напредък” Пирдоп се състоя тържествен концерт по повод 138-годишнината от Освобождението на България.

Гости на концерта бяха народният представител от БСП – Лява България Корнелия Нинова, Светлана Шаренкова, председател на форум „България – Русия”, кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС-Пирдоп Мария Шентова, секретарят на общината Николина Божкова, общински съветници и други.

В залата прозвуча химнът на България и всички станаха на крака. Водещи на тържеството бяха Кристина Петкова и Валентин Миладинов, които приветстваха присъстващите. Поздравителен адрес по случай празника е получен от Михаил Миков, председател на БСП – Лява България. Корнелия Нинова отправи поздрав към обществеността на града и призова пирдопчани да се гордеят със саможертвата на своите съграждани и със своята история.

От сцената прозвучаха прочувствени изпълнения на стиховете от „Епопея на забравените”на Иван Вазов.

Вечната песен за Райна Попгеоргиева бе изпълнена с яркото сценично присъствие на вокална група „Контраст” и танцов клуб „Шарено хоро”.

Специални гости на концерта бяха солистките на световноизвестния български хор „Мистерията на българските гласове”. С омайните си гласове те завладяха публиката, като представиха песни от всички краища на прекрасната ни страна.

Последната изпълнена песен бе „Хубава си, моя горо!”, която вдигна всички присъстващи на крака и те запяха заедно.

Кметът Ангел Геров поднесе кошница с цветя на хористките и им благодари за чудесната празнична емоция. От името на общината той подари на двете читалища в Пирдоп и Душанци най-новите издания на „Под игото” и „Априлското въстание и възникването на Княжество България” от издателство „Захарий Стоянов”.

Община Чавдар

ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ

3 mart v Chavdar

На 3 март в центъра на община Чавдар бе отбелязана 138-та годишнина от Освобождението на България. На тържеството присъстваха кметът Пенчо Геров, секретарят Маня Лазарова, офицери и сержанти от запаса, представители на пенсионерския клуб и граждани.

Тържествено беше посрещнато българското знаме. Под звуците на химна на Републиката, кметът Пенчо Геров издигна родния трибагреник. Прозвуча и химнът на Европа. Самодейци към читалище „Надежда” изнесоха кратка музикална програма. Изпълнени бяха тематични песни от женската вокална група „Китка” и групата за стари градски песни „Спомени”, с ръководител маестро Кузман Кузманов.

В знак на признателност от името на общинското ръководство и гражданите бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите. Празничната програма продължи с музика и хора.

Предишната вечер, на 2 март, в залата на читалището се състоя концерт на група „Грамофон”, чийто репертоар е изключително от руски песни и филмова музика.

„Средногорие медия”

Община Мирково

ПОЧЕТНИ САЛЮТИ ЗА ГЕРОИТЕ

3 mart v Mirkovo

Честването на Националния празник Трети март в Мирково започна в двора на църквата „Св. Димитър”,  пред паметника на загиналите в Руско-турската война войни за свободата на България. Присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, секретарят на общината Цвета Попова, председателят на ОбС Павел Данкин, общински съветници, ученици, учители, граждани. Участието на членовете на национално сдружение „Традиция”, регионален клуб „Поп Недельо” – Мирково придаваше особена приповдигнатост на празничното настроение.

Слово за събитията преди 138 година и героизма на руските войни и българските опълченци произнесе Цветанка Йотина. Тя изрази своята радост, че всяка година хората в Мирково, които изразяват своето преклонение пред паметта на загиналите за свободата стават все по-многобройни.

Ученици от III и VI клас от ОУ „Г. Бенковски” рецитираха патриотични стихове и пяха песни с развят български флаг. Отец Николай Славчев извърши заупокойна молитва.

В знак на признателност пред паметника бяха поднесени много венци и цветя от Общинската администрация в Мирково, от институции и граждани. Тежките пушкала на клуб „Традиция” загърмяха във въздуха ритуално и тържествено.

с. Буново

ИЗДИГНАТ БЕ 25 МЕТРОВ ТРИБАГРЕНИК НА НАЙ-ВИСОКИЯ Ж.П. МОСТ В БЪЛГАРИЯ

3 mart v Bunovo

На Трети март в с. Буново, в присъствието на много хора и под звуците на националния химн, тържествено бе издигнат 25-метров български флаг на един от най-високите мостове в България. На тази тържествена церемония присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, секретарят на общината Цвета Попова, председателят на ОбС Павел Данкин, кметът на кметство Буново Николай Точев, общински съветници, граждани.

След внушителната церемония по издигането на българския флаг, цялото множество от хора се отправи към паметника на загиналите в Руско-турската война.

Слово за събитията преди 138 години и героизма на руските офицери и войни – 13 офицери и 813 войника, загинали през страшната нощ на 29 срещу 30 декември 1877 г., произнесе Милена Петровска – председател на читалище „Светлина” – Буново. Женска вокална група „Соколов камик”, с ръководител Любомир Димитров изнесе кратка музикална програма от патриотични песни.

Членовете на клуб „Традиция”, със старинните си пушкала възпроизведоха празнични гърмежи.

Поднесени Бяха венци и много цветя от ОбА – Мирково, ОбС – Мирково, от кметство Буново и много граждани.

Община Челопеч

ВЕНЦИ И ПАТРИОТИЧНИ СЛОВА

3 mart v Chelopech

Честването по повод 138 години от Освобождението на България в община Челопеч се състоя на 2 март на площада в центъра на селото. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, председателят на ОбС Николай Николов, общински съветници, служители от ОбА, представители на Съюза на офицерите от запаса и резерва, членове на Клуба на пенсионера и Дружеството на инвалидите и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Честването започна с издигането на националния флаг, под звуците на националния химн.

Приветствие към присъстващите отправи инж. Алекси Кесяков, който заяви, че Трети март е ден, който всички трябва да си спомнят през цялата година. „Това е ден, който ни пълни с история и съдържание. Ден, който ни кара да бъдем по-добри и по-борбени през цялата година. Ден, който ни кара да си помагаме един на друг” – каза в словото си кметът инж. Кесяков.

Настроението бе приповдигнато от патриотичните песни, изпълнени от детска вокална група „Средногорски звън”.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите беше почетена паметта на загиналите.

Честването на Трети март продължи в салона на читалище „Труд и постоянство“, където беше представена театралната постановка „Дядо Вазов гледа“ – спектакъл на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен.

Финал на празничната вечер беше тържествената заря по повод Националния празник.

Община Златица

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ

3 mart v Zlatica

На 2 март община Златица отбеляза Националния празник с голям концерт-спектакъл. Салонът на читалище „Христо Смирненски” бе изпълнен с граждани и гости, дошли да се насладят на празничната програма. Сред тях бяха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, почти всички общински съветници от ОбС-Златица, читалищни деятели и граждани.

Специално подготвеният концерт-спектакъл беше с участието на много самодейци, членовете на клуб „Традиция”, женска вокална група „Златолира”, танцов състав „Средногорие”, детска танцова група и други.

Зрителите присъстваха на един по-различен спектакъл, пресъздаващ моменти от исторически събития, свързани с Освобождението.

В края на концерта инж. Магдалена Иванова връчи кошници с цветя на Мария Лешкова и Събина Илиева.

„Средногорие медия”

Община Антон

ВЪЛНУВАЩ КОНЦЕРТ

3 mart v anton_1

На 3 март в салона на читалище „Христо Ботев 1925” – с. Антон се състоя тържествено отбелязване на националния празник на България. Жителите и гостите на Антон имаха удоволствието да се насладят на великолепното изпълнение на самодейните актьори от читалището. Те представиха драматизация по едноименната легенда на Георги Янакиев „Отмъщението на орлите”. Роден и израснал в село Антон, Георги Янакиев посвещава много време и труд на събирането и описването на легендите от Средногорието. Благодарение на писателския му талант, персонажите от героичното минало оживяват в книгите „Топлите извори”(1995) и допълненото издание от 2008 г. „Легенди от Средногорието“.

По времето на Иван-Шишман, турските войски наближават Клисура и се отправят към местността Козница, където е имало селище. Хората от селото, в стремежа си да се спасят от турските набези се укриват в местността Калето. Именно там се развива сюжетът с орлите и младежите от легендата.

Специално изработени са оригиналните декори – дело на Атанас Атанасов и изрисувани от художника Божидар Димитров. Спонсори са „Стивстрой” – Пирдоп, които са дарили материалите.

Публиката аплодира дълго вълнуващото и всеотдайно изпълнение на самодейците. По случай националния празник бяха прочетени поздравителни адреси от община Антон и от ПП Герб. Кметът инж. Стоян Гарчев дари и голяма парична сума на читалището.

СОУ „С. Савов“ Пирдоп

ЗВУЧАХА ВЪЗРОЖДЕНСКИ ПЕСНИ

3 mart v SOU Pirdop

На 2 март в СОУ „С. Савов” – Пирдоп, по време на междучасията, вместо обичайните звуци на електронния звънец, звучаха български патриотични песни. А в голямото междучасие, в Музикалната зала на училището се събраха всички ученици и учители. Поводът бе общо изпълнение на песента „Вятър ечи, Балкан стене” в чест на 138-годишнината от Освобождението. Преподавателката по история Анета Венкова разказа интересни подробности за събитията от датата на подписването на мирния договор в Сан Стефано. Тогава, по онова време, по Юлианския календар, датата е била 19 февруари. След почти 20-дневни преговори между двете делегации, това е бил търсен ефект от страна на руската делегация. По същото време е станало възшествието на цар-освободител Александър II на трона, и така подписването на мира било като подарък за възкачването му – разказа още Анета Венкова.

По нов стил националният празник на България се отбелязва на 3 март от 1917 г. до 1951 г. След това е избрана друга дата – 9 септември. През 1990 година, с Решение на Народното събрание, 3 март е възстановен като национален празник.

„Днес в нашето училище, това е нашият начин да почетем паметта на хората, които загинаха за свободата ни и помогнаха да ни има като нация” – завърши словото си Анета Венкова.

Читалище „Напредък 1869“ Пирдоп

КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА ТРЕТИ МАРТ

3 mart v Chitalishte Pirdop

На 2 март петокласниците от СОУ „С. Савов” Пирдоп и четвъртокласниците от НУ „Т. Г. Влайков”, под ръководството на своите преподаватели отбелязаха националния празник на България. Инициативата беше на читалище „Напредък” и читалищната библиотека. На събитието бяха наградени ученици, взели участие в предварително проведени от читалището конкурси за рисунка и за стихотворение, есе или разказ, посветени на националния празник.

Библиотекарят Захаринка Бодурова приветства учениците и изрази задоволство от проявения интерес. Тя съобщи, че участниците в конкурса за литературна творба са 40 и още толкова в този за рисунка. Преди да бъдат наградени най-добрите, историкът Иван Иванов разказа на децата факти около историческата дата 3 март 1878 г. Ученици от Началното училище изнесоха кратък рецитал, посветен на празника.

Зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева награди победителите. За най-добра рисунка беше наградена четвъртокласничката Кристия Кръстева, а за най-добро стихотворение – петокласникът Станимир Тодоров.

Бяха присъдени втори и трети места и поощрителни награди. Наградите бяха осигурени лично от Ангел Геров.

Добави коментар